«En veltrimmet industri klar for nye løft» var det optimistiske mottoet for Desemberkonferansen, da landets oljenæring var samlet i Kristiansund. I ei næring sterkt preget av nedgang og pessimisme, med kostnadskutt og masseoppsigelser, kastet onsdagens Opec-vedtak om kutt i produksjonen et svakt lysglimt inn over en heller dyster forsamling. Opec-vedtaket førte som kjent til et kjærkomment oppsving i oljeprisen, som er langt mer enn halvert fra gulltida for bare et par år siden.

Statsråden uteble

Den gjeveste innleder en oljekonferanse kan få, er den til enhver tid sittende statsråd. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sto på programmet for Desemberkonferansen. Men han dukket ikke opp. Istedet stilte regjeringspartiene med Høyres stortingsrepresentant Tina Bru, som er andre nestleder i Energi- og miljøkomiteen. Sammen med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik, sto hun for det politiske innklage på konferansen.

Stor utbyggingsaktivitet

Midt oppe i all elendigheten, der rundt 40.000 norske oljearbeidere har mistet jobbene sine, står sju feltutbygginger nå for tur i Norskehavet de neste fem åra.

Oljedirektør Bente Nyland i Oljedirektoratet orienterte om de nye utbyggingene, hvorav flere av feltene vil bli ført til land på Nyhamna og gi grunnlag for aktivitet der. Samtidig vil de også bidra til utnyttelse av det 480 kilometer lange Polarled-røret, som går fra Aasta Hansteen-feltet sørover til Nyhamna. Via flere tilknytningspunkter som allerede er på plass langs rørtraseen, vil røret plukke opp gass fra nye felt undervegs.

Til Nyhamna i 2018

Etter flere forsinkelser er Statoils plan nå at Aasta Hansteen-feltet skal komme i produksjon, – og den første gassen strømme derfra til Nyhamna – i 2018. Den store flytende Aasta Hansteen-plattformen er under bygging ved Hyundai-verftet i Sør-Korea.

Dvalin

Det tyske selskapet Wintershall bygger nå ut oljefeltet Maria, som skal knyttes opp til Statoils Kristin-plattform på Haltenbanken. På Maria-feltet er det planlagt produksjonsstart i 2018.

Videre vil det tyske selskapet DEA bygge ut gassfeltet Dvalin på Haltenbanken. DEA har levert inn PUD (Plan for utbygging og drift) til myndighetene. Dvalin skal bygges ut med er undervannsløsning, der gassen går via Heidrun-plattformen og til Nyhamna gjennom Polarled. Dette blir det andre nye gassfeltet som kommer til Aukra. Produksjonsstart på Dvalin er planlagt til 2020.

Videre har Statoil levert PUD til myndighetene for Trestakk-feltet på Haltenbanken. Dette er planlagt utbygd med en undervannsløsning, og skal føres til Åsgard A. Planlagt produksjonsstart er i 2019.

Deretter står feltene Fogelberg til Åsgard B, Snilehorn til Njord, Pil og Bue til Njord og Snadd til Skarv for tur. Det ventes at det blir sendt inn PUD for Snadd i 2017. Produksjonsstart er planlagt til 2020.

Blant de øvrige innlederne på konferansen var Norske Shell-sjef Tor Arnesen, oljeselskapsgründer og tidligere statsråd Ola Borten Moe, direktør Grethe Moen i det helstatlige oljeselskapet Petoro. Statoils områdedirektør for Drift NordSiri Espedal Kindem, Lars, Fridthjof Moe fra Dea Norge, Atle Sonesen fra VNG Norge og Dennis L. Dickhausen fra Wintershall Norge.

Til tross for dystre tider i oljenæringa, var det full sal på Desemberkonferansen, som ble arrangert for 34. gang. Foto: Egil H. Torvik