– Sivile søker til bomberom, og folk hamstrer mat og bensin eller legger på flukt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Det vi ser, er sterke bilder. Vi må være forberedt på at vi vil se ødeleggelse, lidelse og nød på vårt kontinent i vår tid, sa Støre og la til:

– Det er et angrep på det frie og demokratiske Europa.

– Ser ut til å ville endre styresettet

På spørsmål om hva regjeringen anser som Putins mål med invasjonen av Ukraina, sa Støre at han nødig gjøre seg til en fortolker av de indre tanker som den russiske presidenten har bak det han sier.

– Men det han har sagt i dag, peker i retning av at han skal okkupere og endre styresettet i Ukraina. Der sitter en valgt president, og hvis det er formålet, så tegner det et bilde av en veldig omfattende militær operasjon for å nå det målet: En operasjon med veldig høy humanitær pris, sa Støre.

Slutter seg til nye sanksjoner

– Russland har påtatt seg enormt ansvar ved å gå til militært angrep på et naboland i Europa. Det er klart det får konsekvenser for Russlands forhold til alle land, sa Støre, som varsler at Norge vil komme med tydelige markeringer overfor Russland.

– Norge vil slutte seg til sanksjonene som nå diskuteres med europeiske partnere som en reaksjon, sa Støre.

Disse sanksjonene vil komme i tillegg til de som kom tidligere i uka.

Regjeringen vil sende humanitær hjelp til sivilbefolkningen i Ukraina og øker nødhjelpen med 200 millioner kroner.

– Norge stiller allerede opp med humanitær og økonomisk og politisk støtte til Ukraina. Vi vil stille opp mer i tiden som kommer, sa Støre.

Forsvarssjefen har iverksatt planlagte tiltak

– I tråd med Natos rutiner, som er godt innarbeidet, har forsvarssjefen iverksatt planlagte tiltak for å styrke forsvarets årvåkenhet og beredskap. Dette er det gode planer for, sa Støre.

Han sa også at Nato har iverksatt tiltak for å beskytte medlemsland.

– Det gjelder de som trenger alliert støtte for å ivareta sin sikkerhet. Norge deltar fortløpende i vurderingen av dette, sa Støre.

Han understreket at dette er utelukkende defensive tiltak.

Nato-øvelse går som planlagt

Nato-vinterøvelsen Cold Response i Norge i mars og april blir ikke påvirket av situasjonen i Ukraina og vil gå som normalt, bekrefter Støre.

– Øvelsen, som er rutinemessig, planlagt og annonsert med Russland invitert inn som observatører, er viktig for at man trener sammen i vinterforhold i norsk landskap. Øvelsen er ikke et svar på det som skjer i Ukraina, det er rutine, sier Støre på spørsmål fra NTB.