MOLDE: Til vårens opptak til LIS1 (leger i spesialisering) mottok helseforetaket Helse Møre og Romsdal 2390 søknader fordelt på 763 ulike søkere til 43 utlyste LIS1-stillinger.

Foretakstillitsvalgt i Yngre legers forening (Ylf) i Helse Møre og Romsdal, Ida Monn Birkhaug, er skeptisk til at tillitsvalgte ikke er invitert til å delta i ansettelsesprosessen av LIS1-legene.

Etterlyst flere ganger

Ylf er fag-/yrkesforeningen til leger i utdanningsstilling, slik som LIS-legene, og er en av flere fag-/yrkesforeninger i Den norske legeforening.

– Vi mener tillitsvalgte burde være med i denne prosessen, slik det er vanlig at tillitsvalgte er, sier Monn Birkhaug.

– Har dere vært i kontakt med Helse Møre og Romsdal i forbindelse med dette?

– Ved flere anledninger. Vi har etterlyst ett slikt samarbeid i flere møter med Helse Møre og Romsdal. Så langt har det ikke blitt noe av, svarer hun.

Sikre kompetanse

Monn Birkhaug understreker at Legeforeningen ved Ylf og Helse Møre og Romsdal har et felles mål:

– Vi ønsker en attraktiv og god LIS1-utdannelse, slik at vi sikrer gode kandidater og god rekruttering til regionen. Dernest for å rekruttere leger til videre spesialisering i foretaket vårt.

Helseforetaket Helse Møre og Romsdal består av fire sjukehus og mange andre mindre institusjoner. Virksomheten har omtrent 6200 ansatte.

– Vi er svært fornøyd med at helseforetaket har ansatt en prosjektkoordinator for implementeringen av LIS-ordningen, som også sitter som vara til Ylfs foretakstillitsvalgt i Helse Møre og Romsdal. Vi tror dette vil være med på å styrke samarbeidet mellom Legeforeningen og Helse Møre og Romsdal.

Sakner åpenhet

En nasjonal evaluering fra 2015 så på ulike forhold rundt det som da het turnusordningen. I undersøkelsen, utført på vegne av Norske medisinstudentforening, kom det fram at mange nyutdanna leger opplevde ansettelsesprosessen som problematisk.

Noen av forholda respondentene oppga i den nasjonale undersøkelsen var at bekjentskaper og lokal tilhørighet spilte inn på hvem som ble ansatt i turnusstillinger, uten at dette kom fra i utlysningen av stillingene. Andre nyutdanna leger opplevde og at de ble oppringt og måtte avgi intervju over telefon uten forvarsel.

– Vi som tillitsvalgte vet ingenting om ansettelseskriteriene og prosessen rundt ansettelser til LIS1 i Helse Møre og Romsdal, påpeker foretakstillitsvalgte Monn Birkhaug.

Rett fra studiene

Hun presiserer at sjøl om det ofte er vanskelig å velge ut noen få kandidater blant mange hundre søkere, gjør det situasjonen vanskeligere når de fleste søkerne kommer rett fra medisinstudiet.

– Det er problematisk dersom for eksempel lokal tilhørighet avgjør hvem som får jobb utover kompetansen til søkeren.

Monn Birkhaug har forståelse for at det kan være til fordel for arbeidsgiver å ansette lokale av rekrutteringshensyn. Men legger til:

– Vi er opptatt av at utlysningene skal være korrekte slik at studentene, som bruker tid på søknadsskriving ved siden av eksamener og avsluttende studier, sitter med riktige opplysninger om stillingene de skal søke på, legger hun til.

– Samarbeid gagner alle

Foretakstillitsvalgt Monn Birkhaug sier det i hovedsak er to ting som vil sikre godt samarbeid mellom helseforetaket og de tillitsvalgte om implementering av LIS-ordningen.

–Det første er allerede i mål: prosjektkoordinatoren med tilknytning til både de tillitsvalgte og til foretaket. Nå gjenstår det å få tillitsvalgte med i ansettelsesprosessen. Slik at vi kan jobbe sammen mot målet om å få tak i de beste kandidatene til foretaket.

Helseforetaket svarer

Romsdals Budstikke spurte Helse Møre og Romsdal om hvorfor de tillitsvalgte ikke har blitt inkludert i prosessen, deres ansettelseskriterier og hvordan de sikrer en god og rettferdig ansettelsesprosess. Dette svarer konstituert direktør i HR-avdeling, Ketil Hjelset, i en e-post.

– Rekrutterings- og seleksjonsprosessen er svært omfattende og har så langt vært håndtert desentralisert i fellesskap mellom avdelingssjefene ved de ulike sjukehusa, støttet av HR-avdelingen. Seleksjon av LIS 1-leger foregår ut fra kriterier fastlagt av helseforetaket.

– Jeg kjenner ikke til at Den norske legeforening (DNL) eller Yngre legers forening (YLF) har/har hatt innsigelser på denne rekrutterings- og seleksjonsprosessen, men helseforetaket vil ta dette opp med de tillitsvalgte straks etter ferien.