Martine Haugstad og Samuel Nesje Buene var blant de yngste som tok turen til Veøya 1. pinsedag. Barna sprang og lekte samtidig som de prøvde å få de fargerike dragene opp i lufta. Mye har skjedd på de historiske kirkestedet siden den gamle steinkirka sto ferdig i 1656, men drageflyging er ikke det øya i Romsdalsfjorden er mest kjent for. Derimot er det pinsestevnet med gudstjeneste og konsert i den solide kirka en tradisjon for mange. Svein Arne Nesje hadde tatt turen ut til Veøya også i år.

Bryllup og barnedåp

- Jeg har lange tradisjoner til Veøya. Dette er en fantastisk plass, og slik har det vært helt fra barndommen. Da jeg var liten gutt brukte foreldrene å ta meg med hit på pinsestevne. Etter at jeg sjøl ble voksen har vi hatt bryllup for begge våre døtre her på Veøya. Yngstedattera er i tillegg døpt i kirka her. Flott var det å være på Veøya også i dag, sjøl om været kunne vært bedre. Gudstjenesten var fantastisk. Det samme var konserten, forteller 68-åringen fra Nesje som fulgte oppsatt skyssbåt til Veøya. Denne gang var det sokneprest Mange Furuseth som ledet høgtidsgudstjenesten.

- Et fantastisk sted

- Det er noe helt spesielt med Veøya. Her er det en opplevelse av ærbødighet til den lange historien og de mange tradisjonene i forhold til kristen tro og kristenliv som er knyttet til stedet. Det er en spesiell atmosfære, nærmest litt mystisk. Veøya er vakker, sjøl om det innimellom regner slik som i dag. Det er alltid helt spesielt å komme til Veøya. Kort og godt en flott opplevelse, forteller prest Furuseth.

Gudstjeneste og konsert

Nærmere hundre personer fikk med seg gudstjenesten i kirka. Noen dro, men om lag halvparten ble igjen og fikk med seg konserten med Lars Duwe (obo), Geir Heggdal (fiolin og bratsj), Inge Holm Nygaard (harmonium) og Mikael Claus Marleau. Sistnevnte som spiller bratsj, og er 18 år, hadde forberedt seg godt til sin del av konserten sammen med lærer Geir Heggdal.

- Jeg har vært på Veøya én gang før, men det er første gang jeg sjøl spiller konsert her. Stykket vi framførte er forholdsvis vanskelig. Derfor har det vært en god del øving i det siste sammen med læreren min. Jeg trives veldig godt sammen med Geir. Han er en flink lærer. Det neste nå blir konsert med Romsdalsorkesteret om cirka to uker, sier den iherdige unge musikeren.