Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Tre personer druknet i april

Redningsselskapets statistikk viser at hittil i år har en person mer enn i fjor mistet livet i drukningsulykker. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I forrige måned var det tre personer som mistet livet i drukningsulykker, og totalt hittil i år er antallet 23 personer. Det er én mer enn på samme tid i fjor.

Agder og Nordland er de fylkene som har hatt flest drukningsulykker med henholdsvis åtte og seks personer, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Vestland har hatt tre drukningsulykker så langt i år, mens to personer har druknet i henholdsvis Møre og Romsdal og Rogaland. Både Finnmark og Østfold har hatt én drukningsulykke.

Tjue av personene som har mistet livet, var menn, mens tre var kvinner.

NTB

Kraftig spredning av bjørkepollen flere steder i landet

Det er mandag kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet og i deler av Sør- og Midt-Norge, noe som kan skape trøbbel for allergikere.

– Har du rennende nese og kløende øyne? Akkurat nå er det kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet og i deler av Sør- og Midt-Norge, skriver meteorologisk institutt på X.

NTB

Kunnskapsministeren vil flytte eksamen på videregående

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) vil jobbe med å endre regelverket for eksamen på videregående. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsker å flytte skriftlige eksamener på videregående til før 17. mai.

Nordtun forteller til Nettavisen at målet er at flyttingen kan skje innen våren 2026.

Regjeringen har allerede sagt at de vil flytte russefeiringen til etter eksamen fra 2026. Dermed vil den i så fall kunne starte 17. mai dersom endringene blir gjennomført.

– Mitt inntrykk er at det kan være mulig å få til på en måte som gjør at elevene fortsatt lærer det de skal, og kanskje til og med får bedre sammenheng i læringen, sier Nordtun til Nettavisen.

– Løsningsorienterte

Hun forteller at hun har hatt flere samtaler med Utdanningsdirektoratet og embetsverket i departementet om saken.

– Det er viktig for meg å understreke at det er mange hensyn og ulike interesser som må ivaretas for at vi skal få dette til. Eksamensavviklingen i Norge er svært kompleks, men jeg opplever at alle aktører er løsningsorienterte i de samtaler jeg har hatt hittil, sier Nordtun i en kommentar til NTB.

Med dagens regelverk trekkes elevene i videregående skole til skriftlig eksamen den 15. mai.

– Har sklidd voldsomt ut

Regjeringen har tidligere lansert flere tiltak for å stramme inn på russetiden. I tillegg til flytting av feiringen vurderer de forbud mot ekskluderende russeklær og har bedt Vegvesenet om å se på forbud mot enkelte typer russebusser.

Kunnskapsministeren har sagt at regjeringen må være litt festbrems.

– Det har sklidd voldsomt ut. De siste årene har vi sett mange eksempler på at mange blir ekskludert fra russefeiringen og fra fellesskapet. Sånn kan vi ikke ha det. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sa Nordtun til NTB før jul.

Regjeringen har satt i gang et bredt arbeid i fylkeskommunene med navnet «Endret avgangsmarkering 2026». Det er fylkeskommunene som har ansvar for de videregående skolene.

En gjennomgang NTB gjorde blant opplæringsledelsen i alle fylkene i mars, viste at mange av fylkene ønsker å flytte russetiden og gjøre flere endringer i feiringen.

NTB

Carl I. Hagen tar ikke gjenvalg til Stortinget

Carl I. Hagen forteller til TV 2 at han ikke stiller til gjenvalg til Stortinget. Her under Fremskrittspartiets landsmøte i 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tidligere Frp-leder og stortingsrepresentant Carl I. Hagen tar ikke gjenvalg til Stortinget.

– Jeg tar ikke gjenvalg nå, sier han til TV 2.

Hagen fylte 80 år mandag, men er fremdeles aktiv i politikken som stortingsrepresentant for Oppland.

Han var Fremskrittspartiets leder fra 1978 til 2006, og satt på Stortinget mellom 1981 og 2009 før han i 2021 ble valgt inn igjen.

Ved neste stortingsvalg i 2025 kommer ikke Hagen til å stille som stortingskandidat, men til TV 2 forteller han at han ikke har noen garantier for valget som kommer etter, altså i 2029.

Nåværende Frp-leder Sylvi Listhaug takker Hagen for innsatsen han har lagt ned i løpet av sine mange tiår i politikken.

– Carl har alltid vært forut for sin tid. Hadde norske politikere lyttet mer til Carl på 70- og 80-tallet, hadde Norge vært et enda bedre land i dag. Carl er og har alltid vært et stort forbilde for oss i Fremskrittspartiet, sier Listhaug til NTB.

Gjermund Kjøpstad

Diesel rant ut i Ørskog og Kristiansund

Brannvesenet i Ørskog rykka klokka 17.12 måndag ut på melding om dieselsøl i sentrum av sunnmørsbygda.

I ei melding på X skriv 110-sentralen at brannvesenet er framme og har hatt på absorbent. Dette er eit middel kalk og sandstein laga for å suge opp oljesøl.

Litt seinere melder 110-sentralen om ei nesten tilsvarande hending i Kristiansund.

Dette skjedde klokka 17.19 i området ved rutebilstasjonen. Diesellekkasjen kom frå ein lastebil.

– Brannvesenet er framme og har fått stoppa lekkasjen. Fortsetter arbeidet med å hindre ytterligare lekkasje frå tanken, skriv 110-sentralen på X.

Joachim Høyer

Brann i terreng i natt

Aure: Politiets operasjonssentral melder om brann i terreng rundt klokken 23.30 søndag kveld. Brannen skjedde på et område på 10x10 meter ved Meierivegen.

«Brannvesenet er på stedet og har kontroll på brannen. Årsaken til brannen er trolig grilling som ble gjort på stedet tidligere i dag. Det opprettes sak på forholdet», skrev operasjonsleder Tor Andre Gram Franck om hendelsen i natt.

Pernille Huseby

Fikk førerkortet beslaglagt

En sjåfør har fått førerkortet beslaglagt etter et trafikkuhell på Midsund. Trafikkuhellet skal ha skjedd natt til lørdag, skriver politiet på Twitter/X.

Gjermund Kjøpstad

Branntilløp i blomsterurne

Brannvesenet i Molde rykket like etter klokka 12 søndag ut på automatisk brannalarm i Nøisomhedvegen.

Det viste seg å være et branntilløp i en blomsterurne som var brukt som askebeger.

– Slukket med vann av personell på stedet. Ingen videre fare, skriver 110-sentralen på X/Twitter.

Gjermund Kjøpstad

Branntilløp på kjøkken – beboer sendt til sjukehus

110-sentralen i Møre og Romsdal melder klokka 12.21 søndag om et branntilløp i Averøy søndag. En beboer er sendt til sjukehus med ambulanse for sjekk etter å ha blitt eksponert for en del røyk.

– Branntilløp i ventilator på kjøkken. Slukket av beboer. Ingen åpne flammer nå. Brannvesenet er på stedet. En del røyk på mørkeloft, røykdykkere går opp for å sjekke evt. varme på loftet, skriver de på X/Twitter.

I en oppdatering skriver de at røykdykkere har vært oppe på loftet. Der er det lave temperaturer og ingen videre fare, opplyser 110-sentralen.

NTB

Maskerte, væpnede menn ranet kvinner på fest i Sandefjord

To maskerte menn bevæpnet med skytevåpen slo natt til søndag til mot en fest med 15 kvinner i Sandefjord. Ranerne fikk med seg telefoner, penger og smykker.

Til NTB opplyser politiet at to maskerte menn bevæpnet med håndvåpen hadde kommet til en fest med 15 voksne kvinner i alderen 40 til 60 år. Kvinnene ble fraranet telefoner, penger og smykker.

I 11.30-tiden søndag formiddag er det fortsatt ingen pågrepne.

– Ingen skal ha blitt fysisk skadd, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud ved Sørøst politidistrikt til ved 6-tiden søndag morgen.

Kvinnene snakker verken norsk eller engelsk, og politiet oppfattet derfor ikke umiddelbart at det var snakk om et ran, opplyser han.

– Men etter hvert får vi forståelse av at de er truet med våpen, sier Johnsrud.

Sjekker video

Gjerningsmennene forlot stedet til fots, men et vitne har sett at de gikk inn i en bil ikke langt unna åstedet. Foreløpig er ingen pågrepet.

Ifølge operasjonslederen jobber politiet med tekniske undersøkelser, men ønsker ikke gå nærmere inn på hva de skal jobbe med. De skal også sjekke om noe er fanget opp på eventuelt overvåkingskameraer, og om biler kan ha filmet noe.

I tillegg skal det hentes inn tolk slik at kvinnene kan avhøres.

– Spesiell sak

Johnsrud sier til VG at saken er spesiell, og at politiet tror ranerne må ha visst om festen. Han sier de skal forsøke å finne videobilder, blant annet fra biler i området.

– Ellers har vi litt å gå etter, men det kan vi ikke på nåværende tidspunkt gå i detaljer på.

Boligen der hendelsen skjedde, var en tomannsbolig. Flere personer er registrert på adressen, men kun kvinnen som bor der, var til stede.

Politiet tror ikke det er fare for andre i området. Meldingen om ranet kom klokken 2.50.

– Dessverre økt kriminalitet

Ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch (H), sier til VG at kommunen så langt ikke har blitt koblet på saken, men regner med at de blir det.

Han synes ingenting om det som har skjedd i sin egen kommune.

– Det er dessverre mye tiltakende kriminalitet i Norge om dagen, og det overrasker meg ikke at det skjer nye kreative måter å utøve kriminaliteten på, sier ordføreren.

Ber om tips

I forbindelse med etterforskning av saken er det opprettet tipstelefon med nummeret 476 96 500.

– Vi ønsker informasjon om personer, biler og annen aktivitet i området Breidablikk i tidsrommet fra klokken 2 til 4, skriver politiet i en melding på X.

Gjermund Kjøpstad

Løftet på kvinnes skjørt – blir anmeldt

Klokka 01.41 natt til søndag melder politiet om en hendelse på et utested i Ørsta. Ei kvinne skal der ha fått uønsket oppmerksomhet fra en mannlig gjest.

– En mann i begynnelsen av 20-åra vil bli anmeldt for å ha løftet opp skjørtet til ei kvinne på et utested, skriver politiet i sin logg.

Til NRK sier operasjonsleder Per Åge Ferstad i politiet at mannen i 20-åra vil bli kalt inn til avhør.

Han sier handlingen er ulovlig og kan være omfattet av flere lovbrudd.

– Det blir gjort en vurdering av juristen hva det treffer, sier Ferstad.

Gjermund Kjøpstad

Slo om seg på utested

En mann i slutten av 20-årene blir anmeldt for å ha laget bråk på et utested på Åndalsnes natt til søndag.

– Han hadde slått etter flere gjester på stedet. Ingen ble skadd, opplyser operasjonsleder Tor André Gram Franck i politiets logg.

Gjermund Kjøpstad

Kjørte utfor i bygate – mistenker promille

Klokka 03.14 natt til søndag melder politiet om et trafikkuhell i Sagvegen vest for Molde sentrum.

– Det er en bil som har kjørt av vegen. Det var en mann i bilen. Fører var beruset og blir tatt med til legevakt for en sjekk og blodprøvetaking. Sak opprettes og førerkortet beslaglegges, opplyser operasjonsleder Tor André Gram Franck.

Det er ikke meldt om personskade etter hendelsen.

Gjermund Kjøpstad

Tagget i Kristiansund, rev av speil i Ålesund

Politiet melder om to tilfeller av skadeverk natt til søndag.

I Kristiansund ble en mann i 30-årene anmeldt for å ha «tagget» på diverse gjenstander i Vågen.

– Han erkjente forholdet, skriver politiet i sin logg.

I Ålesund fikk to biler som stod parkert i Fjellgata revet av sidespeil på bilene.

- Kjent gjerningsmann, opplyser politiet.

Gjermund Kjøpstad

Kjørte MC på bakhjulet foran politiet

En gutt på 16 år skulle tøffe seg og kjørte motorsykkelen på bakhjulet i Sykkylven sentrum seint lørdag kveld. Uheldigvis for ham skjedde det foran en politipatrulje.

– Vedkommende blir anmeldt for forholdet og førerkortet blir beslaglagt, skriver politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Brøt vikeplikten – bil med små barn i påkjørt

Politiet meldte klokka 23.30 lørdag om et trafikkuhell i i Sula.

– En bil har brutt vikeplikten i Veibustkrysset. I bilen som ble påkjørt var det fire personer – fører og tre små barn, opplyste operasjonsleder Tor André Gram Franck i politiets logg.

En person i bilen klaget på smerter i hodet. Alle i bilen som ble påkjørt tok seg til legevakt på egen hånd, opplyser politiet.

Begge bilene var kjørbare etter uhellet.

Gjermund Kjøpstad

Sunndal: Fire personer involvert i voldshendelse

Politiet melder om en voldshendelse i Sunndal sentrum lørdag kveld.

– Patrulje har kontroll på partene, melder de i politiloggen.

Politiets operasjonsleder Tove Holst-Dyrnes sier i en oppdatering at fire personer var involvert.

– Det er ikke meldt om at noen er skadet. Patruljen avhører partene. To personer blir bortvist fra sentrum fram til i morgen tidlig.

Det blir oppretta sak etter hendelsen.

Gjermund Kjøpstad

Rykket ut etter funn av tom kajakk – situasjonen avklart

Nødetatene rykker ut etter at det er funnet en kajakk uten person i ute på Storevatnet i Sula.

Det melder politiet i Møre og Romsdal i en melding klokka 20.31.

– Informasjon innhentet på stedet har ledet frem til personer som sist ble sett bruke kajakken. Disse er bekreftet i god behold, melder politiet klokka 21.

Gjermund Kjøpstad

Tre personer i bil som kjørte utfor

Bilden ble stående rundt 150 meter fra hovedvegen, tilsynelatende uskadd. Foto: Raymond Brunvold

Det er mistanke om kjøring i påvirket tilstand etter en utforkjøring i Aukra lørdag ettermiddag.

– Det opprettes sak. Fører er framstilt for lege for blodprøvetaking, og førerkortet er beslaglagt, opplyser politiet kl 18 lørdag.

Politiet meldte like før klokka 16 om en trafikkulykke på Hollingen, altså på fastlandssida i Aukra kommune.

– Nødetater er på veg til stedet, skrev politiet i sin logg.

I en oppdatering meldte politiet at et kjøretøy har kjørt av vegen. Det var tre personer i om bord.

– Vi har akkurat kommet fram, og de tre personene framstår som uskadd, sier operasjosleder Tove Susann Brunvold Holst-Dyrnes i politiet til Rbnett klokka 16.20.

Hun sier at personbilen de tre satt i skal ha kommet over i motsatt kjørefelt og havnet i grøfta.

I en oppdatering klokka 16.32 bekrefter politiet at det ikke er meldt om personskade.

Heller ikke bilen skal ha fått synlige skader. Den stoppet på en grusveg rundt 150 meter fra hovedvegen, viser bildene fra Romsdals Budstikkes fotograf på stedet.

Uhellet skjedde på fylkesveg 662 i Julsundet.

Utforkjøringen skjedde på Hollingen. Spor tyder på at bilen først innom grøfta på høgre side før den havnet utfor vegen på motsatt side. Foto: Raymond Brunvold
Her kjørte bilen utfor. Taket på bilen skimtes til venstre på bildet. Foto: Raymond Brunvold
Pernille Huseby

Huset er nedbrent – jobbet med å hindre spredning

Klokka 12.30 lørdag ettermiddag meldte politiet om en brann i et hus på Kleive.

Huset skal ligge i Osvegen, som går mellom Kleive og Kortgarden.

Politiet opplyser at huset er fraflyttet og ubebodd.

Like etter 12.30 opplyste operasjonsleder Per Åge Ferstad hos politiet at huset sto i full fyr. Det var også fare for spredning til terrenget rundt.

Like før 13.30 forteller han at et er cirka ett mål rundt huset som brenner. Huset er nå fullstendig overtent.

– Huset kommer til å brenne helt ned. Brannvesenet vil nå konsentrere seg om at brannen ikke sprer seg videre i terrenget. De opplyser til oss at de har kontroll, sier han.

Sindre Kongshaug, operatør ved 110-sentralen, forteller til Rbnett at taket akkurat raste på huset nå.

– Huset er tapt. Per nå har vi kontroll på terrenget rundt, og jobber med å unngå spredning til et skur og en buss som står i nærheten. Det er mer pumpemateriell på vei inn i området nå, sier han.

Klokka 15.21 opplyser politiet at de er ferdig på stedet og oppretter sak.

Brannvesenet driver fortsatt etterslukking.

Foto: Tipser
Huset er helt nedbrent. Foto: Ottar Rydjord
Også en eldre buss som sto ved huset ble skadd i brannen. Foto: Ottar Rydjord