Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Personer med lav inntekt er sjeldnere på sykehus

Sosial ulikhet i bruk av sykehus er spesielt tydelig for planlagte polikliniske konsultasjoner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

I 2022 fikk personer med lav inntekt i snitt 1,2 behandlinger på sykehus, mens den øvrige befolkningen fikk 1,5, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Selv om Norges helsetjenester nesten er fullfinansiert av det offentlige, ser vi en sosial ulikhet i bruk av sykehustjenester, sier seniorrådgiver Geir Hjemås i SSB.

Ferske tall fra byrået viser at nærmere 40 prosent av den norske befolkningen fikk behandling på sykehus i 2022.

Blant personer med vedvarende lav inntekt – en gjennomsnittlig inntekt for husholdningen som ligger under 60 prosent av medianinntekt over tre år – fikk 340 av 1000 behandling på sykehus.

I den øvrige befolkningen fikk 373 av 1000 personer tilsvarende behandling.

– At grupper som oftere rapporterer om dårligere helse i mindre grad mottar behandling i sykehusene, peker mot en mulig ulikhet i tilgangen til og bruken av helsetjenester, forklarer Hjemås.

Ulikhetene er små blant pasienter som har vært innlagt på sykehus over natten, men for dagpasienter er det tegn til en lavere andel pasienter i gruppen med vedvarende lav inntekt.

De store forskjellene i bruk av helsetjenester mellom de med lav inntekt og den øvrige befolkningen ligger i polikliniske behandlinger, som ikke krever innleggelse.

321 av 1000 menn fra den øvrige befolkningen var til poliklinisk konsultasjon i 2022, mens blant menn med vedvarende lav inntekt var tallet drøyt 285. For kvinner gjaldt det 381 av 1000 fra den øvrige befolkningen, sett mot 345 med lav inntekt.

Katharina Hovde

Nattestenger tunnelen neste uke

Foto: Skjermbilde Vegvesen trafikk

Mandag til søndag neste uke, altså mellom 27. mai og 2. juni, vil Tussentunnelen holde stengt mellom klokka 18 og 06. Årsaken er vegarbeid, melder Statens vegvesen.

Omkjøring vil være skiltet via Skaret.

Utrykningskjøretøy kan passere, skriver Vegvesenet

NTB

To rumenske menn tiltalt for svindel mot flere hundre nordmenn

Økokrim har tiltalt to rumenske menn for å ha svindlet over 400 nordmenn. Mennene skal ha sendt ut sms-er der de utga seg for å være fra Statens vegvesen.

Økokrim mener mennene står bak en stor svindelsak hvor 423 nordmenn er blitt bedratt.

– Ved hjelp av utspekulerte metoder forsøkte gjerningspersonene å tappe uvitende ofre for mer enn 10 millioner kroner, heter det i en pressemelding fra Økokrim.

Etterforskningen startet i januar i fjor etter en anmeldelse fra Statens vegvesen. De tiltalte utga seg blant annet for å være fra Vegvesenet for å lure nordmenn til å oppgi innloggingsdetaljene til BankID.

Høsten 2023 gikk rumenske myndigheter til aksjon i Romania, hvor 40 rumenske politifolk deltok i en koordinert aksjon. Mannskap fra Økokrim var også på plass og de to rumenske mennene ble pågrepet.

NTB

Vestre vil gjøre det enklere å gi yrkesforbud

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil gi Helsetilsynet mer makt og pasienter bedre mulighet til å styre unna «farlig» helsepersonell. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil gi Helsetilsynet mer makt og pasienter bedre mulighet til å styre unna «farlig» helsepersonell.

Helseministeren vil blant annet at Helsetilsynet skal kunne forby helsepersonell som har mistet autorisasjonen sin, eller som utgjør en fare for pasientene sine, fra å yte helsehjelp. Dersom det ikke etterleves, kan Helsetilsynet gi den aktuelle personen et tvangsmulkt.

– Endringene vi gjør nå, skal styrke pasientsikkerheten, sier Vestre til Aftenposten.

I dag er det mulig for helsepersonell som har mistet autorisasjonen, å fortsette å jobbe i helserelaterte yrker som ikke krever autorisasjon.

Vestres forslag skal for eksempel hindre at en tidligere sykepleier som forgrep seg på pasienter på et sykehus, skal få jobb som pleieassistent på et sykehjem.

Han erkjenner imidlertid at det finnes gråsoner og behandlingstilbud som faller utenfor autorisasjonssystemet og de «vanlige» helsetjenestene som reguleres etter helselovgivningen.

– Lovforslaget vil ikke hindre at helsepersonell som har mistet autorisasjonen, gir alternativ behandling eller bruker titler som ikke krever autorisasjon, sier Vestre.

Katharina Hovde

Kontrollerte førere i Ålesund og Kristiansund

I 06-tida tirsdag morgen melder politiet at de har kontrollert 47 bilførere i ved Flyplassveien i Kristiansund. Ingen reaksjoner, skriver de.

En time seinere melder de at de har kontrollert 50 sjåfører ved Gåseidvika i Ålesund. Ingen reaksjoner, skriver de.

Joachim Høyer

Gjemnes: – Bil mot motorsykkel

Det er politiet i Møre og Romsdal som melder om en trafikkulykke mellom en bil og motorsykkel på RV 666 ved Sogna i Gjemnes.

Operasjonsleder Tor André Gram Franck sier til Romsdals Budstikke at ingen av de involverte i ulykken framstår som alvorlig skadet.

– Motorsykkelen har kommet over i motsatt kjørefelt i en sving. Truffet bilen midt i fronten. Fører av motorsykkel er blitt kastet av sykkelen. Han blir kjørt til sykehuset i Molde i ambulanse. Politiet oppretter sak på forholdet, melder politiets operasjonssentral.

– Ulykken har skjedd i ca. 70 kilometer i timen. Airbag utløst på bilen. Nødetatene er på veg til stedet, melder politiets operasjonssentral.

Joachim Høyer

UP: – Fem anmeldelser med førerkortbeslag

UP har ikke tatt helligdagsfri og har vært aktive i regionen vår på jakt etter fartssyndere. Det melder politiet i Møre og Romsdal.

Tre ulike kontroller førte til fem anmeldelser med førerkortbeslag.

– UP har i dag hatt tre ulike kontroller i 80-sona på 136, strekningen Ørskogfjellet - Måndalen. Resultat: 12 forenklede forelegg. Fem anm. med førerkortbeslag.

Høyeste målte hastighet var 129 kilometer i timen, melder politiet.

Katharina Hovde

75 kontrollert for promille

Politiet har mandag formiddag gjennomført en promillekontroll i Wilhelm Dalls vei i Kristiansund.

– 75 kontrollerte førere og ingen utslag, skriver politiet.

NTB

Dopsalg i Telegram-grupper skaper hodebry for politiet

Telegram vil ikke dele brukerdata med politiet, noe som gjør det vanskelig å finne personer som driver dopsalg i hemmelige kanaler i meldingstjenesten. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet merker en økning hemmelige grupper på Telegram der det selges dop, men meldingstjenesten vil ikke utgi brukerdata.

– Vi har sett en enorm økning i antall grupper som utelukkende er opprettet for distribusjon av all slags type narkotika i både større og mindre mengder, over hele landet, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos til NRK.

Disse hemmelige gruppene og kanalene er ikke søkbare, og man må ha en invitasjon for å få tilgang, ifølge Kripos. Politiet er ikke invitert, og de sliter med å komme seg inn.

Kripos har bedt Telegram om å dele brukerdata, men Telegram nektet.

– Telegram samarbeider ikke like smidig som Snapchat, sier Christoffersen.

Telegram-sjefen Pavel Durov er en regimekritiker som flyktet fra hjemlandet Russland etter å ha nektet å gi brukerdata til myndighetene. I flere intervjuer har han sagt at han verdsetter personvern.

Christoffersen sier at Kripos har informasjon om at barn helt ned i 13-årsalderen har fått kjøpt narkotika på plattformen.

NTB

Brannsjefer med klar beskjed: – La være å tenne på noe som helst

Brannsjef Terje Romfog i Rakkestad, brannsjef Terje Surdal i Sarpsborg, observatør Audun Dragland og fartøysjef Axel Haare i samtale før avgang for brannovervåkingsflyet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB
Observatør Audun Dragland fra Follo flyklubb holder et vaktsom øye over området. Brannvesenet driver brannovervåking med småfly. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB
Brannvesenet driver brannovervåking med småfly. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skogbrannfaren langs kysten i store deler av Sør-Norge er på vei opp. Brannsjefer i Østfold er bekymret før de kommende dagene.

De fleste stedene ligger det an til at sommervarmen som har truffet Sør-Norge, skal vare i flere dager.

Brannsjefene i Sarpsborg og Rakkestad kommune, Terje Surdal og Terje Romfog, oppfordrer til å avstå fra bruk av ild i skogen.

– Det er én ting som gjelder: La være å tenne på noe som helst – kaffebål, primus eller engangsgrill. Du aner ikke hvor fort det kan spre seg og hvor stor en brann kan bli, sier Romfog til NTB.

Tørt i store områder

Meteorologisk institutts skogbrannfareindeks viser at flere områder langs kysten kan vente seg økende skogbrannfare de kommende dagene. Flere steder på kartet er markert med mørkerødt, noe som viser at skogbrannfaren er stor.

Det er dårlig nytt for allerede tørre områder. Yrs oversikt over farevarsler viser gult varsel for skogbrannfare i nesten hele Sør-Norge. I Rogaland har det søndag blitt sendt ut oransje farevarsel.

Romfog sier folk gjerne må komme seg ut i skogen, men at de også kan bidra i kampen mot mulige skogbranner gjennom å plukke med seg glass eller annet søppel fra skogen.

Ekstra flyberedskap

Et overvåkingsfly bistår flere kommuner i Østfold med skogbrannberedskapen.

Surdal, som er Sarpsborg kommunes brannsjef, sier overvåkingsflyet er et viktig hjelpemiddel i kampen mot store og alvorlige branner.

– Det gjør at vi får et tidlig varsel dersom det blir observert røyk. Da kan vi nå fram raskere om det er langt mellom husstandene. Det er mye skog i Østfold, forteller Surdal.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har satt inn ekstra helikoptre i skogbrannberedskap gjennom helgen.

Katharina Hovde

Mistenkt for ruskjøring

Søndag kveld melder politiet at de har stoppet et bil i Rauma hvor føreren framsto som beruset.

Til Åndalsnes Avis sier politiet at føreren ble stoppet på Circle K på Åndalsnes, etter tips fra andre på stedet.

Vedkommende ble kjørt til lege for blodprøve, skriver politiet.

Bjørg-Irene Hovde

Vinmonopolet selger mer alkoholfritt

Salget av alkoholfri drikke øker mest av alle varer på Vinmonopolet. I årets fire første måneder ble det solgt 22 prosent mer enn samme periode i fjor.

– Vi satte rekord i fjor med 1,1 millioner liter alkoholfritt og kommer til å sette ny rekord i år med god margin, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

Også andre varer har solgt bra i det siste, mye takket være godvær, nasjonaldag og pinsehelg. Denne uken har polet solgt 2,6 millioner liter, noe som er 250.000 liter mer enn ventet.

– Når det er varmt, kjøper folk mer enn vanlig. Sånn er det alltid når nordmenn henter fram sin indre søreuropeer, sier Nordahl.

Bjørg-Irene Hovde

Røykutvikling fra hus

Det er meldt om røykutvikling fra et bolighus på Skodje i Ålesund kommune.

Brannvesenet er på stedet og i gang med brannslukking. Beboerne er ute av huset.

Til Sunnmørsposten uttaler vaktleder Anja Lereng ved 110-sentralen i Møre og Romsdal at det var beboerne selv som ringte og meldte fra.

- Det brenner nå fra etasjeskiller fra kjeller til etasjer over. Begge beboerne kom seg ut av boligen selv, og vil bli undersøkt av helsepersonell som er på veg, sier Lereng til Sunnmørsposten.

Kl. 1430 opplyser politiet at brannvesenet har kontroll på brannen og jobber med blant annet utlufting.

Politiet har avsluttet på stedet og oppretter sak.

Bjørg-Irene Hovde

Disse får jakte villrein i år

Foto: Privat

Trekningslista for villreinjakta på Snøhetta Øst, Eresfjord og Vistdal statsallmenning i 2024 er klar.

I år ble det tre jaktkort på villrein på Eresfjord og Vistdal statsallmenning. Det var i alt 20 søkere, og trekkingen foregikk på et åpent fjellstyre-møte på kaféen ved Coop Vistdal, opplyser Eresfjord og Vistdal fjellstyre.

Kvoten EVF har fått tildelt på Snøhetta øst er ett fritt dyr, ei simle/ungdyr og en kalv er.

Snøhetta vest er fredet for 2024. Tradisjonen tro er jakta forbeholdt innenbygds-boende og trekningslista ble som følger:

Fritt dyr: Arnt Sønslien

Simle/ungdyr: Stig Arild Arvesen

Kalv: Dag Ringstad

1. reserve Anders Inge Nerland

2. reserve Per Einar Strand

3. reserve Rigmor Gjerde Nerland

4. reserve Tor Johan Høsteng

5. reserve Milan Steinsvoll

6. reserve Hans Erik Oppigard

Bjørg-Irene Hovde

Slo til vakt

En mann i 40-årene ble natt til søndag satt i arresten i Ålesund etter å ha kranglet med og slått til en vakt. Vakten ble ikke skadd, og vil selv anmelde forholdet.

To andre ble bortvist fra stedet, de hadde mindre aktive roller, opplyser politiet.

I Kristiansund tok politiet kontroll på en mann i 30-årene ved kunstgressbanen i sentrum. Mannen var utagerende og slo rundt seg med en spade, opplyser politiet på loggen.

Ingen ble skadd og ingen direkte truet av mannen.

Bjørg-Irene Hovde

Politiet søker fører etter trafikkulykke

Politiet fikk natt til søndag melding om en trafikkulykke på Blindheim ved Ålesund der to kjøretøy var involvert.

En person skal ha stukket av fra stedet, og politiet søkte etter denne, kombinert med at skadestedet ble ivaretatt.

Det skal ha vært brudd på vikeplikten. Og fører av bilen som brøt vikeplikt, stakk fra stedet, opplyser politiet.

Politiet søkte i natt etter personen da det er uklart om personen er skadd. De to i bilen som ble påkjørt, er kjørt legevakten for en sjekk.

Politiet avsluttet på stedet klokka 04.40, uten å komme i kontakt med mistenkte fører.

Politiet opplyser på loggen at de har en god formening om hvem han er og vil opprette sak.

Joachim Høyer

Stengte tunnelen: – Syklende i kjørebanen

Det var Vegtrafikksentralen som meldte om at Fannefjordtunnelen i Molde ble stengt for en kortere periode. Årsaken var at noen syklet i veibanen. Tunnelen ble raskt åpnet igjen, men politiet minner om at det ikke er lov til å ferdes på sykkel inne i tunnelen.

– Vi fikk inn melding om dette like før klokken 10.30. Vi har ikke sendt en patrulje dit, så det blir nok ingen reaksjon i akkurat dette tilfellet. Når vi har kapasitet pleier vi å undersøke disse sakene når vi får melding om sykling i tunneler der det ikke er lov, sier operasjonsleder i politiet, Eivind Klokkersund til Romsdals Budstikke.

Bjørg-Irene Hovde

Fulle ungdommer - politiet ber foreldre hente barn

Politiet i Møre og Romsdal opplyser i 22.30-tida på 17.mai at de er på Emblemsanden på Sunnmøre etter en rekke ordensforstyrrelser og meldinger om fulle ungdommer.

Politiet melder også på loggen ta det har vært flere slåsskamper. Mange av de tilstedeværende er mindreårige.

En ungdom anmeldes også for bæring av replika-våpen da dette var egnet til å spre frykt.

Politiet vil stenge Emblemsanden for videre festligheter og ber foreldre om å hente sine barn.

Bjørg-Irene Hovde

Fest kom ut av kontroll

Politiet mottok på kvelden 17.mai melding om en fest som hadde kommet ut av kontroll. Dette var i en privat bolig i Ålesund

Politiet dro til stedet og ca. 50 personer forlot boligen.

Det er gjort en del skadeverk, opplyser politiet på loggen

Bjørg-Irene Hovde

- Ute av stand til å ta vare på seg selv

Politiet melder litt over kl. 21 på 17. mai om en svært beruset person i Molde.

Vedkommende er innbrakt til politistasjonen grunnet beruselse.

- Han er ute av stand til å ta vare på seg selv, skriver politiet på loggen.