Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Katharina Hovde

Inviterer til byryddedag

Kristin Glæstad Vonheim og Inka Schmaus i Naturvernforbundet Molde under fjorårets byryddedag. Foto: NATURVERNFORBUNDET MOLDE

Under fjorårets byryddedag i Molde ble det samla 116 kilo søppel.

Førstkommende lørdag inviterer Hold Norge Rent, Naturvernforbundet Molde, Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Nettverk Marin Forsøpling Møre og Romsdal, Molde kommune og Molde Sentrum til årets byryddedag.

«Alle innbyggere, både store og små er invitert til å delta for å rydde slik at søpla fra gatene ikke havner i havet», skriver arrangørene i ei pressemelding.

Oppmøte er ved Innbyggerlaben klokka 10.

Det blir servert gratis lunsj til deltakerne, og maskoten Sentrumshumla kommer innom for å hilse på barna.

I tillegg blir det arrangert aktiviteter og konkurranser. Blant annet kommer det to dykkere som skal lete etter søppel ved havna – og gjennom å plukke sneiper kan man bli med i trekninga av kinobilletter.

«Ta med egne hansker, refleksvest og kopp, og bli med på ryddedugnad du også», skriver arrangørene på Facebook.

NTB

Elev dømt for falske legeerklæringer for å få gyldig fravær

En elev ved videregående skole er dømt for dokumentforfalskning for å ha levert falske legeerklæringer til læreren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

En 19 år gammel mann leverte falske legeerklæringer til skolen for å unngå ugyldig fravær. Nå er han dømt for dokumentforfalskning og må betale bot.

De falske legeerklæringene ble levert fra oktober i fjor til januar i år, skriver Aftenposten.

Eleven ønsket å unngå å overstige fraværsgrensen. Har man mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får man ikke standpunktkarakter.

Skolen oppdaget at legeerklæringene var falske, og 19-åringen ble anmeldt. Han er nå dømt for dokumentforfalskning i Follo og Nordre Østfold tingrett.

19-åringen sier til Aftenposten at han vet det han gjorde, var dumt.

– Men jeg visste ikke at det var ulovlig. Jeg trodde det bare var å juge, sier han.

Tenåringen sier at dokumentforfalskningen skjedde i en periode hvor han var veldig syk, og at det var krevende å få tak i fastlegen.

19-åringen har tilstått uforbeholdent. Dermed ble saken avgjort ved såkalt tilståelsesdom.

Boten ble redusert fra 10.000 til 8000 kroner fordi han tilsto, og fordi han ikke visste at det han gjorde var straffbart. Retten la også vekt på at han er ung og at omfanget var lite, med fire forfalskede legeerklæringer for totalt åtte fraværsdager.

Katharina Hovde

Skal ha slått politimann

En mann i 20-åra er satt i drukkenskapsarrest i Kristiansund, melder politiet tidlig torsdag morgen.

– I forbindelse med en kontroll slo han en politimann i ansiktet, skriver politiet.

Betjenten skal ikke ha blitt skadet.

Mannen blir anmeldt.

NTB

Unge Høyre-lederen vil ha hasj på Vinmonopolet

Ola Svenneby, leder i Unge Høyre, er ikke enig i at mer politi er veien å gå for å stanse gjengkriminaliteten i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Unge Høyre-leder Ola Svenneby ønsker at hasj kan selges på Vinmonopolet eller apoteker, i stedet for at det selges av kriminelle på gata.

– Vi må innse at flere politifolk ikke er løsningen for å knekke gjengkriminaliteten, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til VG.

Han sier at dersom det var sant at mer politi er veien å gå, ville alle land gjort det.

– Men det har ikke funket noe sted. Vi må fjerne markedet i stedet, sier Svenneby.

Han mener det er umulig å brekke ryggen på de kriminelle gjengene uten å angripe markedene deres.

– Det kan vi gjøre ved å legalisere hasj og cannabis, sier Unge Høyre-lederen, som tror folk etter hvert vil se at det er bedre at eksempelvis hasj selges på Vinmonopolet eller eventuelt apoteker.

– Jo farligere et rusmiddel er, desto vanskeligere burde det være å få tak i. I dag kjøper du hasj og heroin på samme gatehjørne. Da er noe veldig feil, sier han.

NTB

Meteorolog: – Varmeste dagen hittil i år

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Nordre Aker Janitsjar. Han feiret 1. mai sammen med Korsvoll og Tåsen Arbeiderpartilag i Oslo, hvor det har vært strålende vær. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var onsdag sommertemperaturer i Sør-Norge: – Det er den første dagen det er observert over 20 grader, sier vakthavende meteorolog.

Over store deler av landet ble arbeidernes dag markert onsdag. Mange nøt fridagen ute, da det var strålende vær i store deler av Sør-Norge.

– Det er ikke uvanlig at vi får slike temperaturer på denne tiden, sier vakthavende meteorolog Haldis Berge i Meteorologisk institutt.

Hun opplyser at det er over 20 grader i en rekke fylker.

– Det er varmt i Agder, Vestlandet, Møre og Romsdal og på Østlandet for å nevne noen steder, legger hun til.

Tidligere torsdag ble Berge sitert på at det var varmerekord i Norge onsdag, men Meteorologisk institutt tilbakeviser overfor NTB at det har vært noen historisk varmerekord. Det var imidlertid den varmeste dagen hittil i år.

Vestlandet skiller seg ut

Varmest var det i Bergen med 23,6 grader.

– Det er generelt sett veldig fint vær på Vestlandet. I dag har det vært litt skyet der, men i morgen blir det nok skyfritt – da kan det bli mellom 20 og 25 grader, sier Berge.

Torsdag blir det nokså likt vær på Østlandet.

– Det er fint vær i Oslo-området nå, men det blir kjøligere neste uke. Det er det som kjennetegner våren. Det er litt vekslende vær.

Meteorologen er tydelig på at det fortsatt er vår – man må ikke bli lurt. Man bør nyte det fine været mens man kan.

Ventes torden

I Agder kan det også komme litt lokale byger og det er muligheter for torden i den sørlige delen av landet allerede onsdag kveld.

Heller ikke Nord-Norge er værvinnere denne gangen.

– Det er helt greit vær helt opp til Bodø i Nordland, men er det er skyet vær og nedbør i Troms og Finnmark.

Bjørg-Irene Hovde

Bil stjålet i Molde

En bil er stjålet i løpet av natt til 1. mai i Molde.

Det melder politiet på loggen.

Bilen er en VW ID4. Registreringsnummeret er EE15302.

Bjørg-Irene Hovde

Slåssing på russetreff i Ålesund

Politiet rykket ut natt til 1. mai etter melding om slåssing og amper stemning mellom tre ulike russegrupper i Breivika i Ålesund.

Politiet oppdaterte seinere at de hadde kontroll og undersøkte hva som hadde skjedd.

Flere har vært involvert i slåssing, men ingen er alvorlig skadd.

Dei tre russegruppene, som er tilknyttet hver sin buss, ble bedt om å holde seg unna hverandre resten av natta.

Bjørg-Irene Hovde

Anmeldt for narkotikabruk i russebuss

Politiet skriver på loggen at en passasjer i en russebuss er anmeldt for bruk av narkotika.

Dette ble oppdaget under en kontroll av to russebusser i Gjemnes natt til onsdag 1. mai.

Bjørg-Irene Hovde

Ferjesamband var innstilt

I en trafikkmelding fra Statens vegvesen kl. 21.35 tirsdag, opplyses det at sambandet Brattvåg-Dryna er innstilt ut dagen.

Årsaka er at det er tekniske problem med ferja MF Haram.

Ved midnatt natt til 1.mai kom ny melding om at ferjesambandet var åpnet igjen.

Også søndag var det kansellerte avganger i ferjesambandet av tekniske årsaker.

Bjørg-Irene Hovde

Fornøyd med beltebruk

Kontroll av bilbeltebruk i Hustadvika tirsdag. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen stilte seg opp i Elnesvågen og Malmefjorden for å sjekke bruken av bilbelte tirsdag formiddag. Resultatet er de svært fornøyd med.

Av hele 1150 som ble observert, ble det kun utstedt to gebyr for manglende bruk av belte. En i personbil, og en sjåfør av vogntog. Flere busser med skoleelever ble også kontrollert, og der var det ingen ting å utsette.

Det ble også utført teknisk kontroll og kontroll av lastesikring på både tyngre og lette kjøretøy. En tyngre lastebil manglet avtale for bombrikke, samt manglende 2-års kontroll på fartsskriveren i bilen. Her ble det anmeldelse av foretak.

Flere traktorer med tilhengere ble også tatt inn for en teknisk sjekk. Statens vegvesen skriver: bønderne har det på stell!

En bobil ble tatt ut til dokumentkontroll. Den ble fanget opp av skiltscanning-apparatet. Bobilen hadde stått på vinterlagring, og var "midlertidig" avregistrert. Det utløste et gebyr på kr. 5000 til fører, og videre kjøring ikke ble tillatt før det var ordnet.

Flere tyngre og lette kjøretøy ble kontrollert på lastesikring. Kun noen småjusteringer før videre ferd.

Sju drosjer/taxier i næring ble også kontrollert. Det eneste som var å peke på der, var at en minitaxi som utførte persontransporten hadde feil type løyve.

Bjørg-Irene Hovde

Rigger til 1.mai-feiring i Molde

Rigget til i Rådhussalen: Chiara Isola (t.v.), Eva Bøhn, Wenche Eidem, Simen Onsum Berg, Norunn Gaasøy, Karoline Askerød, Viyan Sharifi, Ingolf Kaldahl og Hege Merethe Gagnat. Foto: Privat

Det blir tradisjonelt, lover Hege Merethe Gagnat (Ap) i 1.mai-komiteen i Molde.

Kl. 12 er det appell og kransenedleggelse ved Olav Oksvik-bysten ved tidligere Folkets hus. Her skal Sissel Viken i LO Romsdal holde appell. Kvam og Sellanrå skolekorps skal sørge for det musikalske innslaget i paroletoget som skal gå til Rådhuset kl 1230.

LO er 125 år i år og hovedparolen i toget blir arbeid, velferd, trygghet.

- Det blir paroler med stor variasjon, slik at alle kan finne noe de kan slutte seg til. Alt fra å kreve våpenhvile i Gaza og Ukraina til faglige rettigheter som heltidskultur. Det er ikke kontroversielle paroler, sier Gagnat.

I Rådhussalen skal Mimir Kristjansson, stortingspolitiker for Rødt, være hovedtaler. Han skal holde tale i Vestnes først på dagen.

Det blir flere appeller i Rådhuset og Gagnat regner med full sal.

Fugslet mannskor skal bidra og det blir salg av kaffe og kaker.

Gagnat minner om at det fortsatt er viktig å markere arbeidernes internasjonale kampdag.

- Rettigheter arbeiderbevegelsen har kjempet fram er under press, både nasjonalt og internasjonalt, påpeker hun.

NTB

Brudd i lønnsforhandlingene i staten

Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat, har varslet at det blir streik dersom Akademikerne ikke får beholde sin egen avtale i årets lønnsoppgjør. Foto: Lise Åserud / NTB
Tirsdag ble det brudd i lønnsforhandlingene i staten. Bildet viser YS stat-leder Jens B. Jahren (t.v.), LO stat-leder Egil André Aas, Unio stat-leder Guro E. Lind, statens personaldirektør Gisle Norheim og Akademikerne-leder Kari Tønnessen Nordli før lønnsoppgjøret startet 22. april. Foto: Lise Åserud / NTB
Siden mandag 22. april har partene i statlig sektor forhandlet i årets lønnsoppgjør. Tirsdag ble brudd i forhandlingene, og partene må dermed møtes hos Riksmekleren. Foto: Lise Åserud / NTB

YS, Akademikerne, Unio og LO Stat har brutt forhandlingene i årets hovedtariffoppgjør i statlig sektor. Partene må dermed møtes hos Riksmekleren.

– Vi gikk til disse forhandlingene med et klart krav om å opprettholde vår avtalemodell. Staten ønsket å tvinge alle inn på én avtale. Det kunne vi ikke være med på, og derfor bryter vi forhandlingene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder av Akademikerne stat, i en pressemelding.

Startskuddet for statsoppgjøret gikk mandag 22. april da de fire hovedsammenslutningene – LO Stat, YS Stat, Akademikerne Stat og Unio Stat – overleverte sine krav til motparten i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Partene har ikke klart å komme til enighet, og de må dermed møtes hos Riksmekleren 2. mai. Fristen for å bli enig i meklingen er ved midnatt 23. mai.

– Kom ikke i mål

Akademikerne er den største hovedsammenslutningen i staten og forhandler på vegne av nærmere 43.000 høyt utdannede. Forhandlingsleder Nordli har varslet at det blir streik hvis Akademikerne ikke får beholde sin egen avtale.

LO Stats hovedkrav i årets oppgjør er blant annet at alle medlemmene blir ivaretatt gjennom en rettferdig fordeling av lønna, noe de mener oppnås best gjennom et generelt tillegg til alle.

Det andre hovedkravet er å komme tilbake til likelydende hovedtariffavtaler for alle statsansatte.

I dag har LO og YS én avtale, mens Unio og Akademikerne har en annen.

– Vi var villig til å finne en god løsning i forhandlinger, men staten vil åpenbart til Riksmekleren i år også, så da får vi ta turen dit, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Krever reallønnsvekst

YS sitt krav til staten er reallønnsvekst for alle medlemmer, og at det igjen blir én felles hovedtariffavtale i staten.

Partene har ikke kommet til enighet om hvor stor del av lønnstilleggene som skal gis sentralt, og hvor mye som skal fordeles ute i de enkelte virksomhetene.

– Det har vært gode og konstruktive forhandlinger, og staten kom YS Stat i møte på flere av våre krav i forhandlingene, men vi kom dessverre ikke helt i mål, sier YS Stat-leder Jens B. Jahren i en pressemelding.

Omfatter 165.000 ansatte

Unio, som er landets største hovedorganisasjon for universitets- og høyskoleutdannede, gikk til forhandlingene med krav om klar reallønnsvekst.En uke senere mener Unio stats forhandlingsleder, Guro Lind, at staten ikke har kommet organisasjonen i møte. Hun mener staten gikk inn i lønnsforhandlingene med feil fokus.

– I stedet for å ta tak i de reelle utfordringene i staten, har statens hovedfokus vært å samle alle fire hovedsammenslutninger på en felles tariffavtale. Men statens tilbud i forhandlingene gir ingen forbedringer for Unios medlemmer, og da måtte det bli brudd, sier Lind i en pressemelding.

Statsoppgjøret omfatter rundt 165.000 ansatte og har i stor grad handlet om hvor mye mer de kan vente seg i lønningsposen framover. Med et bakteppe i frontfagsrammen på 5,2 prosent og enighet om at de lavest lønnede skal ha noe mer, lå det godt til rette for at også statsansatte skal få økt kjøpekraft.

Ulike anslag for prisveksten varierer fra 3,9 til 4,1 prosent, noe som tilsier kjøpekraftsøkning på mellom 1,3 og 1,1 prosent.

Katharina Hovde

Rekker å åpne Vardevegen likevel

I forrige uke meldte Molde kommune at de ikke ville rekke å åpne Vardevegen til 1. mai i år.

– Vi fikk 15-20 cm nysnø på Vardevegen denne uka, så vi har ikke kunnet starte med grusing og vedlikehold som vi ønsket, sa Johan Hals, avdelingsleder utvikling og forvaltning i Molde bydrift, til Romsdals Budstikke da.

Tirsdag melder han at de rekker det likevel. Vardevegen vil åpnes i løpet av tirsdag kveld, opplyser Hals.

Han sier at klokkeslettet er uvisst, men at de vil jobbe på vegen utover kvelden.

– Vi rekker ikke å gjøre oss helt ferdig, så vi blir nødt til å stenge den et par dager igjen til neste uke. Dette for å legge bindemiddel på vegen, opplyser Hals, og legger til at vegen vil være «svært støvete» fram til bindemiddelet er påført.

Katharina Hovde

Brannvesenet øver i Årødalen

Brannvesenet i Molde holder øvelse ved sitt øvelsesområde i Årødalen, melder Nordmøre og Romsdal brann og redning i 11-tida tirsdag.

– Flammer og røyk vil kunne observeres, skriver de.

Katharina Hovde

Melding om brann i fjøs

Politiet har fått melding om brann i en fjøs i Torvikbukt i Gjemnes, melder de like før klokka 11 tirsdag formiddag.

– Eier skal selv ha slukket brannen. Cirka 30 kyr i fjøset, skrev politiet innledningsvis.

Det er ikke fare for dyrene, skriver politiet i ei oppdatering.

– To personer har fått i seg noe røyk og blir tilsett av helse. Politiet oppretter sak, opplyser operasjonsleder Jens Dahl.

Katharina Hovde

Nå åpner Kviltorpvegen igjen

Kviltorpvegen i Molde har vært stengt for gjennomkjøring siden mandag 6. november. Årsaken var arbeid med legging av nye vann- og avløpsledninger.

Onsdag 1. mai åpnes vegen for trafikk igjen, melder Molde kommune.

Stenginga gjorde at busslinje 701 måtte kjøre ei alternativ rute. Onsdag gjenopptar bussen sin vanlige rute – og stoppene Øvre Berg og Lager Berg vil igjen bli betjent.

NTB

Fødselsrekord med assistert befruktning og donorsæd

Aldri før har det blitt født flere barn i Norge ved hjelp av assistert befruktning og donorsæd, viser de siste tallgrunnlagene fra Helsedirektoratet.

De har tall som strekker seg tilbake til 2007, og det siste tallgrunnlaget, som omfatter året 2021, er nå klart.

Behandlinger med donorsæd som ble utført i 2021 har gitt 634 barn, opplyser direktoratet i en pressemelding. Samtidig viser deres tall at behandlinger med assistert befruktning utført i 2021, ga opphav til 3279 barn.

– Tallet på fødte barn etter behandling med assistert befruktning utført i 2021, er det høyeste tallet vi har registrert, skriver direktoratet.

644 barn ble født etter behandling med donorsæd eller donoregg.

– Vi tror økningen delvis skyldes at enslige kvinner kunne få assistert befruktning fra 1. juli 2020, samt at det ikke var mulig å reise utenfor Norge for behandling i deler av koronapandemien, sier Anne Fours i avdeling for legemidler og biomedisin i Helsedirektoratet.

NTB

Frist for å levere skattemelding

Ved midnatt går fristen for å levere skattemelding, selvangivelsen som det tidligere het, ut for privatpersoner. Hvis du er næringsdrivende, er fristen 31. mai. Du kan søke utsettelse, men husk at det må du gjøre før fristen går ut.

NTB

Få tror dagens unge får det bedre enn sine foreldrene

71 prosent av befolkningen tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Over sju av ti tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine. Det kommer fram i en ny undersøkelse gjort for Klassekampen.

Hele 71 prosent av befolkningen tror at de som er unge i dag, får det tøffere enn foreldrene sine. Bare 16 prosent tror at dagens unge får enklere liv enn generasjonen før, skriver Klassekampen.

I undersøkelsen som er gjennomført av Sentio Research, kommer det fram at pessimismen er jevnt fordelt i befolkningen. Uansett alder, bosted eller politisk preferanse mener rundt sju av ti at de unge vil få det vanskeligere.

Den eneste gruppa som skiller seg ut, er personer som tjener over 1,5 millioner kroner i året. Her tror «bare» 63 prosent at de unge får det tøffere.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har kjøpekraften økt jevnt og trutt siden 1990-årene, da dagens foreldregenerasjon var unge. Fra 1990 til 2014 økte medianhusholdningens inntekt med 68 prosent, mens utviklingen det siste tiåret har stått i ro.

Katharina Hovde

To anmeldt for ruskjøring

Natt til tirsdag melder politiet om to tilfeller hvor de mistenker en fører for å ha kjørt i beruset tilstand i Romsdal.

De meldte like etter midnatt at en mann ble stoppa i Hustadvika kommune. Han blir anmeldt for ruskjøring og kjøring uten gyldig førerkort.

Ifølge Tidens Krav forsøkte mannen først å stikke av fra politiet. Politiet oppsøkte derfor mannen ved hans bolig.

En time seinere meldte politiet at ei kvinne ble stoppa i kontroll i Moldelivegen i Molde. Hun blir anmeldt for å ha kjørt i ruspåvirka tilstand.

Det ble tatt blodprøve av begge personene, og politiet oppretter straffesak på begge forholdene.