Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Gjermund Kjøpstad

Tatt i 127 km/t på vinterføre

Ørskogfjellet søndag ettermiddag. Foto: Statens vegvesens webkamera

Det har vært vinterlige forhold på E39/E136 over Ørskogfjellet søndag, men det hindret ikke noen fra å være for hard på gassen.

– Patrulje har foretatt en hastighetsmåling på Ørskogfjellet. Kjøretøy målt til 127 km/t i 80-sone. Fører fikk beslaglagt førerkortet, opplyser politiet i en melding klokka 14.22.

Føreren ble stoppet på Vestnes-sida av fjellet. Det skal nå være bar vegbane etter at det snødde kraftig tidligere i dag.

Grensa for førerkortbeslag i ei 80-sone går normalt ved 116 km/t.

Gjermund Kjøpstad

Kjøretøy fikk bruksforbud – var modifisert

En politipatrulje har søndag ettermiddag stanset et kjøretøy i Vestnes som de var modifisert.

– Det ble ilagt bruksforbud da det fremsto som at modifiseringen gjorde at kjøretøyet ikke var i teknisk forsvarlig stand, skriver politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Politiet advarer om svindelforsøk

Politiet i Møre og Romsdal går søndag ut og advarer om et pågående svindelforsøk.

– Vi har også i dag mottatt flere henvendelser fra personer som opplyser at de er blitt oppringt fra noen som utgir seg for å være fra politiet, og videre ber om informasjon knyttet til blant annet bankkonto, saldo, bank-id og personnummer. Dette er forsøk på bedrageri, skriver de i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Flere voldshendelser og festbråk

Det har vært flere hendelser med trusler og vold rundt om i fylket i natt.

I Hustadvika oppsto det en konflikt mellom to personer på et arrangement. Politiet rykket ut i 01-tida, men det viste seg at ingen var skadet.

– Det er ulike versjoner av hva som har skjedd. Partene vil anmelde forholdet over helga, opplyser operasjonsleder Per Åge Ferstad.

I Vestnes ble en person bortvist fra arrangement etter å ha oppført seg truende. Dette skjedde like før klokka 01.

En drøy time seinere rykket politi og ambulanse ut til et arrangement i Kristiansund der to personer skal ha blitt slått i hodet. Det ble søkt etter aktuelle gjerningsperson, mens de fornærmede fikk behandling av helsepersonell. Det går ikke fram av loggen om noen ble pågrepet.

I Kristiansund ble også en person innbrakt til arresten etter å ha vært aggressiv på et utested.

– Vedkommende slo til en ansatt, forsøkte å stjele penger samt utøvede skadeverk på stedet, opplyser politiet.

I Ålesund ble tre personer bortvist fra sentrum etter aggressiv adferd. Den ene var i konflikt med en vakt og ble lagt i bakken. Da politiet kom til stedet blandet to andre personer blandet seg også inn i situasjonen, står det i loggen.

Gjermund Kjøpstad

Kjørte i grøfta, men kom seg opp ved egen hjelp

Politiet melder like før klokka 18 lørdag om en utforkjøring på Bådalsvegen i Averøy.

– En bil skal ha kjørt i grøfta på stedet. Fører har klart å få kjøretøyet opp på vegen igjen. Vedkommende hadde kjørt fra stedet. En mann i kjøretøyet. Han fremstår som uskadd. Politiet rykker ut for å få kontroll på fører og får få klarlagt forholdet, skriver politiet i sin logg.

I en oppdatering skriver politiet at de har kontroll på fører og at han er uskadd.

NTB

Norsk fiskebåt fikk lik i trålen

Mannskapet på tråleren MS Kongsfjord fisket opp et lik i forbindelse med reketråling fredag kveld. Politiet skal etterforske saken videre.

MS Kongsfjord befant seg på det såkalte «Hopendypet» langt nord i Barentshavet, da dette skjedde sent fredag kveld, skriver iTromsø.

– Jeg fikk varsel mellom klokken 23 og 24 i går, sier daglig leder Eldar Farstad i Lerøy havfiske.

Båten eies av Båtsfjord havfiske i Finnmark, som igjen eies av Lerøy havfiske.

Politi og Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble varslet, og båten med et mannskap på 20 har satt kursen til Hammerfest, hvor de antas å ankomme natt til søndag.

Operasjonsleder Rune Nilsen ved Troms politidistrikt bekrefter at de fikk varsel om likfunnet fredag kveld, og sier at liket vil bli tatt hånd om av politiet.

– Det blir antakelig Troms politidistrikt som skal etterforske dette videre – men det blir ikke gjort noe mer før på mandag, sier operasjonsleder Rune Nilsen ved Troms politidistrikt til VG.

Identiteten til liket er ikke kjent.

NTB

En person er død etter brann i Lillehammer

Politiet i Innlandet har lørdag ettermiddag gjort funn av en død person etter en brann i Lillehammer.

– Det er gjort funn av en død person i bygget, opplyser operasjonsleder Per Solberg til NTB.

– Personen er tatt ut av branntomten og området er midlertidig avsperret. Vi kan ikke begynne med tekniske undersøkelser før mandag på grunn av høy varme, legger han til.

Pårørende er orientert om funnet, skriver Dagbladet.

Det var klokken 2.30 natt til lørdag at politiet fikk melding om brannen i en bolig på Vingnes i Lillehammer. Fire personer i en familie på fem var i boligen da det begynte å brenne.

Tre personer reddet seg ut og ble sendt til legevakt. De personene som ble sendt til legevakt er fysisk uskadd.

– En person er bekreftet å ha vært i boligen da brannen startet, og er ikke gjort rede for, skrev politiet i en pressemelding tidligere lørdag.

– Det er stor sannsynlighet for at det er samme person, sier Solberg til NTB like før klokken 18.00 lørdag kveld.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om brannårsaken.

Joachim Høyer

Førerkortbeslag etter ulykke i Atlanterhavstunnelen

Det er politiet som melder om trafikkulykken lørdag morgen, som har ført til at tunnelen ble stengt.

Det er to kjøretøy og to personer involvert i ulykken. Politiet meldte først at de involverte ble fraktet til Molde sykehus etter ulykken, men har senere rettet til at personene er tatt med til Kristiansund sykehus.

– Et kjøretøy skal ha hatt motorstopp inne i tunnelen, og blitt påkjørt bakfra av det andre kjøretøyet. Ulykken har skjedd ca. 1 km fra utkjøringen mot Averøya, sier operasjonsleder Tove Holst-Dyrnes.

Utover formiddagen melder politiet at én av førerne har fått førerkortet beslaglagt. Tunnelen ble også åpnet igjen for trafikk klokken 10.30. Politiet oppretter sak etter ulykken.

– Store skader på begge kjøretøy, bilberger er på stedet for å frakte bort kjøretøyene.

Joachim Høyer

Bama tilbakekaller produkt

Bama tilbakekaller produktet sandwich med røkelaks. Årsaken er mistanke om tilstedeværelse av Listeria. Produktet tilbakekalles etter føre-var-prinsippet, melder Bama.

Det opplyses at det er distribuert 310 sandwicher til REMA 1000-butikker fra Trøndelag og sørover. Tilbakekallingen gjelder produkter med siste forbruksdato 15. april. – Produktet kan kastes. Det er allerede fjernet fra butikk, heter det i pressemeldingen.

For eventuell kompensasjon, kontakt BAMA.

NTB

329.000 nordmenn har ikke råd til tannlegen

Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

Siden før 2011 har Statistisk sentralbyrå ikke registrert høyere tall på hvor mange nordmenn som ikke har råd til å gå til tannlegen.

Ifølge en fersk levekårsundersøkelse fra SSB oppgir 329.000 mennesker at de ikke har råd til å gå til tannlegen, skriver TV 2.

Antallet som oppgir dette har økt siden 2011, da det var 166.000 som ikke hadde råd til et besøk i tannlegestolen, og passerte 217.000 i 2017.

I pandemiåret 2021 gikk tallet kraftig ned, til 158.000, men deretter til en ny topp på 234.000 og i 2023 altså 329.000.

– Vi ser en økning i karies og syreskader i befolkningen, særlig blant de med lav utdanning og lav inntekt, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, til TV 2.

For noen kan det være svært uheldig at de utsetter tannlegebesøket.

– Jeg har hatt pasienter som har utsatt å komme til undersøkelse i måneder på grunn av økonomi, hvor det som skulle undersøkes har vært kreft, sier Olsen-Bergem.

Prisen på tannlegetjenester har økt mindre enn den gjennomsnittlige prisstigningen, ifølge Tannlegeforeningen, og er ikke dyrere enn legetjenester.

– Forskjellen er at staten subsidierer helsetjenester, men munnhelsetjenester og tannhelse ikke subsidieres, sier tannlegepresidenten.

Seher Aydar, stortingsrepresentant i Rødt, sier til NTB at det knyter seg i magen når hun leser at dobbelt så mange som i 2021 svarer at de ikke har råd til tannlege.

– Dette understreker at det er akutt behov for en tannhelsereform som behandler tenner som resten av kroppen, sier Aydar.

NTB

Tidenes nest laveste strømpris lørdag

Jo mer strøm man bruker i timene med negativ strømpris, jo lavere blir strømregningen. Her ser vi kraftledninger ved Skedsmokorset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lørdag ettermiddag får to prisområder på Sør og Østlandet tidenes nest laveste strømpris: minus 37 øre.

Klokken 15 lørdag blir spotprisen i NO1 (Østlandet) og NO2 (Sørlandet) på minus 37 øre/kWh, før avgifter og nettleie. I timen før er prisen minus 35 øre/kWh, melder Europower.

Til sammen er det negativ pris i syv timer lørdag. Bare én dag har timeprisene vært lavere. Det var 16. juli i fjor, da prisen på strøm i Sør-Norge var minus 70 øre per kilowattime.

På det dyreste koster strømmen i Sør-Norge 43 øre per kWh lørdag.

I Nord-Norge ligger lørdagprisene på mellom 15 og 30 øre.

NTB

Ekornes henter tilbake flere permitterte ansatte

Ekornes henter tilbake 31 av 74 permitterte ansatte i produksjonen.

Det opplyser møbelprodusenten i en pressemelding fredag ettermiddag.

I januar permitterte Ekornes 74 ansatte ved produksjonen i Sykkylven og Grodås, som følge av lav etterspørsel. Rundt 40 ansatte vil fortsatt være permittert fram til 13. september.

– Vi er veldig glade for å hente tilbake 31 ansatte i produksjonen. Nå må hele organisasjonen fortsette med det gode arbeidet som er lagt ned, slik at vi kan sørge for at alle ansatte får komme tilbake i jobb hos oss så raskt som mulig, sier administrerende direktør Tine Hammernes Leopold i Ekornes.

Ekornes er den største møbelprodusenten i Norge og eier av merkenavnene Ekornes, Stressless, Svane og IMG. På verdensbasis sysselsetter selskapet 2700 årsverk.

Gjermund Kjøpstad

Åtte var for harde på gassen

UP har hatt fartskontroll på E39 på Aspøya i Tingvoll fredag. Det ble utstedt 8 forenkla forelegg, høgeste hastighet i 80-sona ble målt til 96 km/t, opplyser politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Nominert til nordisk pris

Lepsøybrua har ei seglingshøgde på 41 meter og går mellom fastlandet og Lepsøya i Haram kommune. Foto: Magnar Fjørtoft, Møre og Romsdal fylkeskommune

Lepsøybrua på Nordøyvegen er mellom ti bruprosjekt som er nominert til Nordic Bridge Prize for 2024.

Det er vegeigar Møre og Romsdal fylkeskommune som melder dette fredag ettermiddag.

– Vi er stolte over å ha blitt nominert til denne prisen. Saman med erfarne entreprenørar og prosjekterande har vi hatt svært kompetente fagfolk både i planleggingsfasen og byggefasen, seier Torbjørn Vatnehol, prosjektsjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Den 800 meter lange brua ligg i Haram kommune og er første del av Nordøyvegen når du kjem frå fastlandet. Møre om Romsdal fylkeskommune var byggherre og Skanska Norge AS var hovudentreprenør. Norconsult AS har prosjektert brua.

Pernille Huseby

Ti sjåfører fikk bot

Foto: Utrykningspolitiet

Fredag fra klokka 11.20 til 13.15 har UP hatt fartskontroll på Vågstranda i Vestnes. Ti sjåfører fikk bot for å ha kjørt for fort. Høyeste hastighet ble målt til 95 km/t i 80-sona.

NTB

Mye snø i Midt-Norge gir vanskelige kjøreforhold søndag

Meteorologene har sendt ut farevarsel om snø over 200–300 meter for deler av Nordvestlandet og Trøndelag. Varselet gjelder fra natt til søndag.

– Vi venter rundt 5 til 30 centimeter, i fjellet lokalt mer. Beskytt sårbare installasjoner og beregn ekstra tid i trafikken, melder Yr.

Kartet i varselet viser området fra sør for Stryn til nord for Namsos, og til Røros i øst.

Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og risiko for kolonnekjøring og i verste fall stengte veier.

Pernille Huseby

Trenger flere lærebedrifter

Det er til enhver tid omtrent 2600 lærlinger i Møre og Romsdal. Nå trengs det flere lærebedrifter for å utdanne nok fagarbeidere, skriver fylkeskommunen i ei pressemelding.

– Det offentlige og privat næringsliv samarbeider tett til det beste for lærlingene. Det offentlige gir økonomisk støtte til lærebedrifter, og de har rådgivere som hjelper med faglige spørsmål. I tillegg finnes det opplæringskontor som også er viktige støttespillere for å hjelpe ungdom og andre opp og fram i arbeidslivet, sier Maiken Røshol, hos opplæring i bedrift i fylkeskommunen.

De fleste lærlingene er ungdom i skolealder. Felles for disse er at de vil arbeide praktisk. Mange har gått lei teorien på skolen. Det er også ei gruppe unge med litt ekstra utfordringer, som trenger litt ekstra tilrettelegging fra bedriftene.

Røshol forteller at de har mange eksempel på at ansatte på arbeidsplasser har skapt en god relasjon med disse, noe som har resultert i at de har blomstret, fått fagbrev, og bedriften en verdifull ressurs for framtida.

Du kan lese mer om erfaringer fra lærebedrifter her.

NTB

Kjerkol raste mot pressen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener pressen ikke har vært snill med hennes medstudent. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Avtroppende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) tok seg tid til å kritisere pressen, som hun mener «ikke har vært snille» med hennes medstudent.

– Min medstudent er et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave med henne fordi vi går lange turer i fjellet, og jeg visste hun kunne gå langt og bære tungt. Dere har ikke vært snille med henne. Skam dere litt for det, sa en gråtende Kjerkol.

Masteroppgaven som nå er annullert av Nemnd for studentsaker ved Nord universitet ble skrevet av Kjerkol og en annen student i fellesskap. Medstudenten er identifisert av noen enkeltmedier.

NTB

Støre og Kjerkol kaller inn til pressekonferanse

Ingvild Kjerkol møter pressen fredag formiddag sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler pressekonferanse klokken 10.30.

Pressekonferansen finner sted på Statsministerens kontor i Oslo.

Det skjer etter at flere medier torsdag meldte at Kjerkols masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet ble underkjent, som følge av juks.

Ingen i regjeringen har kommentert lekkasjene fra klagenemnda. Kjerkol selv svarte til pressen torsdag at hun ikke vil kommentere nemndas avgjørelse før hun selv hadde mottatt konklusjonen.

NTB

Hele Dovrebanen åpnes for trafikk igjen 20. mai

Jernbanebrua Randklev bru over Gudbrandsdalslågen i Ringebu brøt sammen i kjølvannet av uværet Hans og flommen i Lågen i fjor sommer. Foto: Geir Olsen/ NTB

Gjenåpning av Randklev bru gjør at hele Dovrebanen åpnes igjen 20. mai, om alt går etter planen.

Broen fikk store skader under ekstremværet Hans i fjor. Togselskapene har kjørt buss for tog på deler av strekningen, og det er ikke kjørt nattog, skriver Bane Nor.

– Å gjenåpne forbindelsen over Gudbrandsdalslågen har hatt høyeste prioritet for oss. Dovrebanen er en svært viktig strekning, og det har vært en krevende tid for både passasjerene og togselskapene, sier Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i Bane Nor i en pressemelding.

Stengningen på Dovrebanen har gitt større belastning på Rørosbanen. Nå skal togtrafikken tilbake til en normaltilstand.

– Det er kritisk viktig for samfunnet at Dovrebanen er åpen slik at store volum mat og andre nødvendige varer kan fraktes klimavennlig og trafikksikkert med tog mellom Østlandet og Midt-Norge, og videre til Nord-Norge, sier Eriksen.

I arbeidet med Randklev bru har det blitt bygget et nytt fundament som skal tåle mer ekstremvær på grunn av klimaendringer.