Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Katharina Hovde / NTB

Målt til 140 km/t i 80-sone

Politiet har holdt fartskontroll i ei 80-sone langs Dalevegen i Stranda kommune, melder de lørdag ettermiddag.

17 personer ble målt med for høy hastighet.

Høyeste hastighet var 140 km/t, melder politiet.

Katharina Hovde / NTB

Vegvesenet om Ålesund–russebuss: – Dødsfelle

På innsiden av bussen hang det et slapt tau i taket som skulle fungere som holdeinnretning for de stående passasjerene. Bussen er svensk-registrert for 62 passasjerer, hvor 33 av dem er ståplasser. Foto: Statens vegvesen

Russebussen fra Ålesund var en av seks russebusser som fikk kjøreforbud på veg til landstreff i Stavanger, hvor 15.000 russ skal samles i helga.

På Krossmoen langs E39 sto sju kontrollører fra Statens vegvesen klare for å sjekke den tekniske tilstanden til alle russe-kjøretøyene.

I Vegvesenets kontrollrapport omtales Ålesund-bussen som ei dødsfelle.

De reagerte blant annet på at et strømaggregat var plassert på taket, at kjøretøyet var for bredt og at det var for få nødutgangsvindu.

Flere medier har omtalt bussen. Sunnmørsposten skriver at de fleste av problemene allerede skal være utbedret.

– Vi har brukt langt over millionen på russebussen, og dyrere vil det bli. Ellers har vi det kjekt og gleder oss helt vilt til landstreff, sier en russ fra bussen til avisa.

Katharina Hovde

Får penger til sykkelopplæring

Molde kommune får 200.000 kroner til å gjennomføre sykkelopplæring på skolene i sentrum. Det skriver Samferdselsdepartementet, som deler ut pengene, i ei pressemelding fredag.

– Det er et felles ansvar at vi alle skal kunne ferdes trygt i trafikken. Vi ønsker å støtte gode lokale initiativ som kan bidra til at vi når nullvisjonen. Derfor får Molde kommune 200.000 kroner for å gjennomføre sykkelopplæring på skolene i sentrumsområdet i Molde, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i pressemeldinga.

Tilskuddsordningen er en del av regjeringens satsing på trafikksikkerhet. I år deles det ut totalt fem millioner kroner til 30 prosjekter over hele landet.

«Målet for prosjektet i Molde er å sette søkelys på trygg ferdsel på sykkel og hvordan elevene skal forholde seg til andre trafikanter når de sykler i trafikkbildet. Forskjellen på vanlig sykkel og el-sykkel skal også belyses», skriver departementet.

Tilskuddsordningen har eksistert siden 2013.

Katharina Hovde

Varsler skogbrannfare i Møre og Romsdal

Farevarselet gjelder for deler av Møre og Romsdal og Trøndelag. Foto: Skjermbilde Varsom

Fra fredag formiddag er det sendt ut farevarsel på gult nivå for skogbrann i deler av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Ikke bruk ild, skriver varslingstjenesten Varsom.

Varselet gjelder fram til natt til tirsdag.

Det er også sendt ut farevarsel for snøskred i Romsdal. Varselet er på nivå to for både fredag og lørdag.

NTB

Ungdom drar til legen oftere enn for ti år siden

Ungdommer i videregående skolealder går en halv gang oftere til legen enn for ti år siden. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

De siste ti årene har det vært en sterk vekst i fastlegekonsultasjoner blant ungdom mellom 15 og 19 år. I 2023 lå bruken 53 prosent over nivået i 2013.

En av periodene med særlig sterk oppgang – årene 2016 og 2017 – falt sammen med innføringen av fraværsregelen i videregående skole ved starten av skoleåret 2016/2017, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Regelen innebar krav til dokumentasjon for å få godkjent sykefravær. Ved starten av pandemien i 2020 falt regelen bort.

– Dette året ser vi en klar nedgang, før det er en betydelig oppgang ved gjeninnføring på starten av skoleåret 2022/2023, skriver SSB.

I fjor var det totale antallet konsultasjoner hos fastlege 16,9 millioner. Økningen på om lag 90.000 fra 2022 var mindre enn året før, men gjennomsnittet per innbygger har ligget omtrent uendret på 3,0 fra og med 2021.

I grunnskolealder har jenter og gutter stort sett like mange konsultasjoner, mens i alderen 16 til 19 år betydelig flere. I fjor hadde guttene i snitt 1,9 konsultasjoner, mens jentene hadde 3,0.

En del konsultasjoner hos ungdomsjentene skyldes prevensjon, men disse utgjør langt fra hele forskjellen mellom kjønnene. Luftveisinfeksjoner og fordøyelsesplager, samt astma og allergi er de vanligste diagnosene blant unge.

NTB

Danske egg skal redde norsk 17. mai

Alle dagligvarekjedene opplever mangel på egg, men foreløpig er det bare Rema som importerer. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Rema 1000 importerer nå danske egg for å sikre forsyningene til helligdagene i mai.

De første pallene med danske egg kom til Norge torsdag ettermiddag. I løpet av helgen regner Rema med at eggene skal være ute i butikkene, skriver Aftenposten.

– Etter situasjonen i påsken, og med beskjed om at dette ikke løser seg med det første, innså vi at vi måtte gjøre noe, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema 1000 til avisen.

Det har ikke vært toll på utenlandske egg siden mai i fjor, bortsett fra en liten periode i fjor høst.

Den norske eggproduksjonen er omtrent som før, men vi spiser mer egg nå enn vi har gjort før. I tillegg bruker industrien mer norske egg. Nortura venter et underskudd av egg på totalt 2000 tonn i 2024.

– Det tilsvarer omtrent 20 hønsehus for å dekke den økte etterspørselen, sier kommunikasjonssjef Matilda Aronsson i Nortura.

Aftenposten skriver at de har vært i kontakt med alle matkjedene og foreløpig er det kun Rema som importerer egg.

NTB

Forskere tror orangutang kan ha gjort seg selv frisk med planter

Bildene viser orangutangen Rakus, først med sår og så uten, etter at han påførte saft fra en plante kjent for å ha medisinsk virkning. Foto: Armas, Safruddin / Suaq Foundation via AP / NTB Foto: Foto: Armas, Safruddin / Suaq Foundation via AP / NTB

En orangutang i Indonesia kan ha leget et sår i ansiktet ved hjelp av en plante kjent for sin medisinske virkning mot betennelser, mener forskere.

Sumatra-orangutangen ved navn Rakus holder til i nasjonalparken Gunung Leuser National Park.

Ifølge forskerne kan det se ut som den tygget blader fra en plante kjent i Sørøst-Asia for egenskaper til å motvirke smerte og betennelse. Den påførte deretter saften fra planten på et sår på det høyre kinnet. Orangutangen virket deretter til å bruke den tyggede planten til å dekke området.

Dette er det siste i rekken av eksempler på at noen dyr forsøker å kurere sine egne onder med remedier funnet i naturen, heter det i en ny artikkel i Scientific Reports.

– Dette er første gang vi har sett et vilt dyr bruke en ganske kraftfull medisinsk plante direkte på et sår, sier medforfatter Isabelle Laumer, som er biolog ved Max Planck Institute of Animal Behavior i den tyske byen Konstanz.

Bildene tatt av orangutangen i 2002 viser at et sår i ansiktet hadde lukket seg på under én måned.

NTB

Enighet mellom HK Norge og NHO

Torsdag kveld ble HK Norge og NHO enige i lønnsoppgjøret for medlemmer i foretak som følger Standardoverenskomsten mellom HK Norge og NHO.

Oppgjøret omfatter ansatte innen kontor, finans, handel, luftfart og servicevirksomhet.

Partene ble enige om et generelt tillegg på 7 kroner fra 1. april i år. Alle garantilønnssatser reguleres med 4,7 prosent fra 1. april. Dette inkluderer det generelle tillegget på 7 kroner.

HK Norge kom til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft og at HK Norge og NHO sammen skulle satse på kompetanse. Partene er enige om at det blir viktig å få fart på utvalgsarbeidet med kompetanse fremover.

– Det er avgjørende med undersøkelser og ordninger slik at vi sikrer at arbeidstakerne i næringene har kompetansen de trenger for morgendagens arbeidsliv sier forbundsleder Christopher Beckham i HK Norge i en pressemelding.

Bjørg-Irene Hovde

Varmeste var 25,2 grader

Det ble en svært varm vårdag i store deler av landet torsdag. Den høyeste temperaturen ble målt på Svelgen i Bremanger i Vestland: 25,2 grader.

– Det høye temperaturer til å være i begynnelsen av mai, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter i StorGeo til TV 2.

På andreplass over høyeste registrerte temperatur torsdag var øykommunen Austevoll i ytre Midthordland i Vestland, mens værstasjonen Florida i Bergen målte 24,9 grader.

Og meteorologen ber folk om å nyte varmen – det skal nemlig bli kjøligere fra søndag av.

– Det vil være fortsatt relativt mildt, men ikke like varmt som nå, sier Krogsæter.

Bjørg-Irene Hovde

Bil i grøfta på Farstad

Politiet opplyser at de har fått melding om en bil som står i grøfta på Farstadvegen ved Coop Prix.

Det skal ikke være personskade og ingen trafikale utfordringer.

Politiet er på veg med en patrulje for å gjøre undersøkelser.

Bjørg-Irene Hovde

Paragliderulykke i Loen

En paraglider har torsdag ettermiddag gått i fjellveggen i Loen i Stryn kommune. Nødetatene er på vei til stedet.

Nødetatene fikk melding om ulykken klokken 16.18.

– Melding om luftfartsulykke med paraglider som har gått i fjellveggen like etter takeoff. Luftambulanse, redningshelikopter, brannvesen og politi er på vei mot stedet, skriver Vest politidistrikt på X, tidligere Twitter.

Ambulanse hadde ved 16.45-tiden ankommet stedet og er på vei opp via gondolen Loen Skylift.

– Foreløpig er det kun to privatpersoner oppe hos pasienten, som ligger i et bratt og ulendt terreng, sier operasjonsleder Tatjana Knappen til NTB.

Hun sier det er for tidlig å si noe om skadeomfanget.

Katharina Hovde

Brannvesenet rykket ut til Rødven stavkirke

Oddvar Brevik ved Rødven stavkirke sier at kirka ikke er skadet. Foto: Ottar Rydjord

Brannvesenet er på veg til Rødven stavkirke i Rauma, skriver Åndalsnes Avis torsdag ettermiddag.

Vakthavende på 110-sentralen i Møre og Romsdal sier til avisa at det har gått av en automatisk brannalarm i kirka - og legger til at de ikke har fått noen telefoner fra naboer om branntilløp.

I ei oppdatering på X skriver 110-sentralen at situasjonen var avklart før brannvesenet ankom stedet.

Ifølge Oddvar Brevik ved Rødven stavkirke var det en teknisk feil, ikke en vannlekkasje, som brannvesenet først meldte, som utløste brannalarmen.

Katharina Hovde

Problemer med Stikk ut-appen

Årets Stikk ut-sesong var i gang 1. mai, men det har vært problemer med appen i starten, bekrefter Hilde Ellingsæter i Sunnmøre Friluftsråd til Sunnmørsposten.

Hun sier til avisa at det er «barnesjukdommer» med appen som de jobber med å kurrere, og anbefaler alle å oppdatere appen.

Katharina Hovde

Etterforsker de to boligbrannene i Molde

Personen som bor i boligen var ikke til stede da det begynte å brenne. Huset ble ubeboelig som følge av brannen.

Krimteknikere fra politiet er nå ferdig med arbeidet på stedet, opplyser Mona Kvernberg, seksjonsleder for etterretning, forebygging og etterforskning ved Molde politistasjon.

Hun forteller videre at de venter på rapportene fra de kriminaltekniske undersøkelsene, og at de derfor ikke kan si noe om brannårsaken ennå.

Mandag denne uka brant det på en terrasse i et leilighetsbygg i Storgata i Molde sentrum. Én person fikk behandling etter å ha fått i seg røyk, og fire leiligheter ble erklært ubeboelige som følge av vannskader.

Krimteknikere starta arbeidet på stedet i dag, torsdag, og skal tilbake i morgen, opplyser Kvernberg.

Katharina Hovde

Setter opp flere forestillinger i Molde

Sirkusdirektør Jan Kjetil Smørdal (til venstre) og Alexander Junior før forestillinger på Sunnmøre denne uka. Foto: Staale Wattø, Sunnmørsposten

Torsdag, fredag og lørdag holder Cirkus Agora forestillinger på Retiro i Molde.

De har også nylig vært på Vestnes og Åndalsnes.

– Det er få ting som kan begeistre så mye som sirkus, uavhengig av alder, kultur eller språk. Vi trenger gjøglerne, gjøglerne er opphavet til all moderne underholdning, sa sirkusdirektør Jan Kjetil Smørdal til Åndalsnes Avis tidligere denne uka.

Cirkus Agora hadde tidenes omsetning i 2023. De gikk konkurs i 2008, men i 2017 satset Smørdal igjen på omreisende sirkus. Nå har sirkuset 45 ansatte og 183 spilledager i året.

– For meg er dette blitt et livskall, og jeg ser at folk koser seg med sirkus. Jeg tror også det er årsaken til at vi gjør det så bra. Folk vil ha ekte underholdning, noe de kan forholde seg til fysisk, sa Smørdal til Sunnmørsposten tidligere denne uka.

Katharina Hovde

Skal holde beredskapsøvelse i tunnel på Nordmøre

Mandag kveld holder Vegvesenet og nødetatene beredskapsøvelse i Oppdølstrandtunnelen i Sunndal kommune.

Tunnelen ligger mellom Sunndalsøra og Ålvundeid langs riksveg 70.

Øvelsen fører til perioder med ledebilkjøring og stengt tunnel, skriver Vegvesenet i ei pressemelding.

– Vi har beredskapsøvelser i tunneler for at nødetater skal være bedre forberedt på uønskede hendelser. Tunneler har ulike risikomomenter, som for eksempel brann og trafikkulykker, sier Lasse Djupvik, brannvernleder i Vegvesenet.

Slik legger de opp trafikken under øvelsen:

  • 19:30 – 20-00: Kolonnekjøring

  • 20:00 – 21:00: Helstengt tunnel

  • 21:00 – 21:30: Kolonnekjøring

  • 21:30 – Tunnelen er klar for åpen ferdsel

NTB

Milde vintre gir trolig færre insekter

Stadig mildere vintre i Norge kan få fatale konsekvenser for insekter, frykter naturforskere. Foto: Tor André Johannessen / NTB Foto: Foto: Tor André Johannessen / NTB

Mengden insekter har i snitt gått ned med 14 prosent hvert år de siste fire årene, viser en nasjonal insektsovervåkning.

Været ser ut til å påvirke insektene, som foretrekker kalde og snørike vintre, ifølge Norsk institutt for naturforskning (Nina).

– I de fire årene vi har samlet inn insekter, har biomassen gått ned. Forhåpentligvis er det en kortvarig trend som vil snu hvis vi får værforhold som er gunstigere for insektene, sier forsker Jens Åström i Nina i en pressemelding.

Samtidig frykter han at klimaendringer kan komme til å få en negativ effekt på insektene i fremtiden. Åström forklarer at mye snø bidrar til å isolere insekter fra vær og vind om vinteren. Milde vintre med mindre snø går derfor ut over insektenes overlevelse.

Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro er også bekymret, men mener at det er for tidlig å konkludere.

– Vi har gjennom fire år med overvåking fått mye verdifullt datamateriale, men vi trenger enda flere år og lengre tidsserier for å kunne trekke robuste konklusjoner, sier miljødirektøren i en pressemelding.

NTB

Nordmenn har tjent godt på sparing i utlandet

Sparing i utlandet har lønnet seg for nordmenn, særlig på grunn av svekkelsen av kronen. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Foto: Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Stadig flere nordmenn har flyttet fondssparingen til utlandet de siste årene. Kronesvekkelsen har bidratt til å gjøre det lønnsomt.

Nesten all ny fondssparing de siste tolv årene har blitt satt inn i aksjefond som investerer i utenlandske bedrifter, mens svært lite er investert i aksjefond på Oslo Børs, viser tall fra Verdipapirfondenes forening.

Det skriver NRK.

600 millioner kroner er investert i norske aksjefond denne perioden, mens tilsvarende tall for internasjonale fond er 56 milliarder.

Siden 2012 har norske aksjer gitt en avkastning på hele 200 prosent, noe som er mer enn vanlig, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Sparing i utlandet har imidlertid vært enda mer lønnsomt.

– Globale aksjer har til sammenligning gitt 500 prosent avkastning, mer enn det doble, sier han.

Kronesvekkelsen har for alvor økt inntjeningen og har doblet avkastningen, ifølge NRK.

Katharina Hovde

Inviterer til byryddedag

Kristin Glæstad Vonheim og Inka Schmaus i Naturvernforbundet Molde under fjorårets byryddedag. Foto: NATURVERNFORBUNDET MOLDE

Under fjorårets byryddedag i Molde ble det samla 116 kilo søppel.

Førstkommende lørdag inviterer Hold Norge Rent, Naturvernforbundet Molde, Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Nettverk Marin Forsøpling Møre og Romsdal, Molde kommune og Molde Sentrum til årets byryddedag.

«Alle innbyggere, både store og små er invitert til å delta for å rydde slik at søpla fra gatene ikke havner i havet», skriver arrangørene i ei pressemelding.

Oppmøte er ved Innbyggerlaben klokka 10.

Det blir servert gratis lunsj til deltakerne, og maskoten Sentrumshumla kommer innom for å hilse på barna.

I tillegg blir det arrangert aktiviteter og konkurranser. Blant annet kommer det to dykkere som skal lete etter søppel ved havna – og gjennom å plukke sneiper kan man bli med i trekninga av kinobilletter.

«Ta med egne hansker, refleksvest og kopp, og bli med på ryddedugnad du også», skriver arrangørene på Facebook.

NTB

Elev dømt for falske legeerklæringer for å få gyldig fravær

En elev ved videregående skole er dømt for dokumentforfalskning for å ha levert falske legeerklæringer til læreren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

En 19 år gammel mann leverte falske legeerklæringer til skolen for å unngå ugyldig fravær. Nå er han dømt for dokumentforfalskning og må betale bot.

De falske legeerklæringene ble levert fra oktober i fjor til januar i år, skriver Aftenposten.

Eleven ønsket å unngå å overstige fraværsgrensen. Har man mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får man ikke standpunktkarakter.

Skolen oppdaget at legeerklæringene var falske, og 19-åringen ble anmeldt. Han er nå dømt for dokumentforfalskning i Follo og Nordre Østfold tingrett.

19-åringen sier til Aftenposten at han vet det han gjorde, var dumt.

– Men jeg visste ikke at det var ulovlig. Jeg trodde det bare var å juge, sier han.

Tenåringen sier at dokumentforfalskningen skjedde i en periode hvor han var veldig syk, og at det var krevende å få tak i fastlegen.

19-åringen har tilstått uforbeholdent. Dermed ble saken avgjort ved såkalt tilståelsesdom.

Boten ble redusert fra 10.000 til 8000 kroner fordi han tilsto, og fordi han ikke visste at det han gjorde var straffbart. Retten la også vekt på at han er ung og at omfanget var lite, med fire forfalskede legeerklæringer for totalt åtte fraværsdager.