Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Telia-problemer – nettsiden nede

Telia sin nettside er torsdag kveld nede. Flere melder at leverandørens internett ikke fungerer.

Ifølge nettsiden Downdetector var det ved 21.30-tiden over 4400 rapporterte problemer siden 20.50-tiden.

90 prosent av problemene er knyttet til internett.

Dersom man forsøker å gå inn på Telias nettsider kommer kun en feilmelding opp.

Til VG , som skrev om saken først, opplyser Telia at de undersøker saken.

Bjørg-Irene Hovde

Starter arbeid i Moldemarka : - Hold avstand

Det vil foregå transport med helikopter og anleggsarbeid i Moldemarka fra fredag 24. mai og i noen uker framover. Det opplyser Elinett.

Fredag 24.mai er det planlagt transport av høyspentstolper med helikopter i området Nordbyen (fra Jensgurilia) til Årødalen (ved gamle Nesset Sand grustak) i Molde kommune.

Elinett opplyser at det må påregnes noe støy fra denne aktiviteten fredag.

Som en del av nødvendig vedlikehold skal det byttes stolper og traverser på høyspentlinjen på strekningen fra Moldelia transformatorstasjon til Årødalen.

Arbeidet begynner med utflyging av stolper 24. mai og fortsetter med anleggsarbeid og stolpereising i det nevnte området de påfølgende ukene.

Det vil i denne perioden bli aktivitet ulike steder langs linjetraseen. Etter transport av stolper med helikopter, vil arbeidet kreve bruk av gravemaskin og ATV-er. Elinett gjør oppmerksom på at personer som ferdes i marka må utvise aktsomhet og holde trygg avstand til det pågående arbeidet. Arbeidet skal etter planen være ferdig i medio juli.

Bjørg-Irene Hovde

28 tatt for fart i Rauma

Utrykningspolitiet hadde torsdag fartskontroll på E-136 på Hole i Rauma.

Det ble gitt 28 forenklede forelegg.

Høyeste hastighet var 106 km/t i 80-sonen.

Bjørg-Irene Hovde

Motorsykkel mot lastebil

Politiet melder om trafikkulykke på Åndalsnes der en motorsykkel og lastebil er involvert.

Ambulanse er fremme på stedet og har kontakt med føreren av mc som er bevisst og våken, opplyser politiet.

Ulykka har skjedd ved Circle K.

Politiet har nå også kommet fram til ulykkesstedet og oppdaterer at føreren av motorsykkelen tas med av helsevesenet.

Torsdag kveld foretas det avhør i saken.

NTB

Kommunene brukte minst 1,9 milliarder kroner på helsevikarer i fjor

Mange kommuner har sprukket budsjettet med bruk av vikarbyråer i helse- og omsorgssektoren. Kommunene brukte i alt 1,9 millioner kroner på helsevikarer i fjor.

Minst 1.916.723 kroner er brukt på helsevikarer fra vikarbyråer i 2023, det viser de foreløpige tallene fra leverandørdatabasen til Kommunal Rapport.

Bare siden nyttår har blant annet Tromsø, Brønnøy, Fredrikstad, Oppdal, Frogn, Bodø og Vågan sprukket budsjettet.

Tallene gjelder vikarer til institusjoner og hjemmetjeneste og selskaper som opererte i Norge i 2023.

Ecura Care AS er den største leverandøren av vikarer til pleie og omsorg.

– Vi redder liv, sier daglig leder Petter Nyhagen i Ecura Care.

NTB

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 22,1 øre per kWh fredag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 22,1 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 36,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 9,3 øre høyere enn torsdag og 21,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 36,7 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 10,8 øre høyere enn torsdag og 32,5 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 67,02 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 4,9 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten og er den laveste i landet.

NTB

Store dataproblemer under eksamen på videregående

Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag. Illustrasjonsfoto: Frederik Ringnes / NTB

Det oppsto flere dataproblemer under eksamen for videregående elever onsdag. Tekster ble slettet og regneprogrammet er ute av drift.

Utdanningsdirektoratet publiserte onsdag en melding om at det var problemer med både skrive- og regneprogrammene til Mac-brukerne.

Programmene frøs gjentatte ganger gjennom eksamensdagen, melder Aftenposten. Da programmet begynte å virke igjen, var deler av teksten borte.

Rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo, Espen Rueness, sier omfanget av eksamenskaoset er større en det meldingen fra Utdanningsdirektoratet tilsier.

Forventet ikke problemer

– Nå har jeg jobbet med eksamensavvikling i 20 års tid, og det framstår tydelig for meg at eksamen i dagens form ikke er gjennomførbar, sier Rueness til avisen.

For kun to dager siden sa avdelingsleder i Utdanningsdirektoratet, Per Kristian Larsen-Evjen, til NRK at de hadde kontroll.

– Problemene vi hadde på norskeksamen i fjor skyldtes en feil hos en av våre leverandører. Vi forventer ikke å ha slike problemer i år, sa han.

– Kan ikke akseptere det

Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus sier det er uakseptabelt med et nytt år med eksamenskaos.

– Vi kan ikke akseptere, på vegne av elever, våre medlemmer og samfunnet for øvrig, nok et år med en kaotisk eksamensgjennomføring, sier Nyhuus i epost til NTB.

Hun sier onsdagens kaos viser at det fortsatt er store svakheter i den digitale infrastrukturen i skolesektoren.

– Vi forventer at feil rettes opp og at resten av eksamensgjennomføringen går som planlagt. Det er svært viktig for at tilliten til eksamensinstituttet skal bestå, sier hun.

Reserveløsning

I fjor ble tusenvis av elever rammet da Utdanningsdirektoratets nettsider, der elevene måtte logge inn for å laste ned oppgaver, krasjet.

I Møre- og Romsdal oppsto det problemer med internettilgangen, noe som førte til at alle eksamenene i norsk i fylket måtte strykes.

Utdanningsdirektoratet har i år trykket opp papirutgaver av eksamensoppgavene i norsk og enkelte andre fag, som en reserveløsning hvis det skulle oppstå tekniske problemer igjen, ifølge rikskringkasteren.

Katharina Hovde

Oppgraderer farevarsel

Meteorologisk institutt har oppgradert farevarselet for skogbrann i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland.

Varselet er nå på oransje nivå, som betyr at det er stor fare for skogbrann.

– Nå trenger vi ei ordentlig rotbløyte! skriver Meteorologene på X.

Varselet gjelder på ubestemt tid.

Katharina Hovde

Melding om bussvelt i Ålesund

Nødetatene rykker torsdag formiddag ut til Vaksvika i Ålesund kommune etter melding om at en buss skal ha veltet.

Brannvesenet er framme på stedet og melder at personene som var i bussen har kommet seg ut.

To personer skal ha vært involvert i ulykka. Ifølge Sunnmørsposten blir begge sendt til legevakt for sjekk.

Hendelsen skal ha skjedd i lav fart.

Katharina Hovde

Surnadal: Politiet undersøker arbeidsuhell

Politiet har opprettet sak i forbindelse med et arbeidsuhell hos en bedrift i Surnadal, melder de torsdag formiddag.

Hendelsen skal ha skjedd onsdag. Politiet har vært på stedet for å gjøre undersøkelser.

Politiet har fått beskjed om at den skadde ble frakta til sjukehus i Trondheim. Det skal være snakk om skader i ei hånd.

NTB

En halv million har tatt båtførerprøven i Norge

Sankthansfeiring i Sandefjord med båtkortesje på vei ut fjorden. Foto: Solveig Vikene / NTB Foto: Foto: Solveig Vikene / NTB

500.000 mennesker er registrert i det norske båtførerregisteret, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

– Det skjer for mange ulykker med fritidsbåter. Kunnskap er viktig for å ferdes trygt til sjøs, både for den som fører båten og de som sitter på, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i en pressemelding.

– Det er kjempebra at en halv million nordmenn nå har tatt båtførerprøven, og ikke minst at flere kvinner også gjør det, legger hun til.

Båtførerbevis ble innført som en obligatorisk ordning, på visse vilkår, i 2010. Det er Norsk Test AS som drifter selve båtførerregisteret.

– Ser vi på snittet for de som tar prøven, så er 35 prosent av kandidatene kvinner. Dette er et tall som har økt kraftig fram til for et par år siden, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test AS.

Nilsen forteller at rundt 15 prosent av dem som stiller til prøven stryker.

NTB

Per-Willy Amundsen anmelder fire personer for falske anklager

Per-Willy Amundsen (Frp) anmelder fire personer som anmeldte han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Per-Willy Amundsen (Frp) ble i mars anmeldt for hatefulle ytringer etter et Facebook-innlegg. Nå har han anmeldt de som anmeldte ham.

Frp-toppen har anmeldt fire personer for falske anklager, forteller han til Dagbladet.

Anmeldelsen ble sendt til Oslo politidistrikt onsdag.

– Jeg har tenkt grundig igjennom dette. Personlig ville det vært mest behagelig å la saken ligge, men det er for viktig å få avklart ansvaret for å bruke anmeldelser som et politisk virkemiddel i ordskiftet. Derfor anmelder jeg dem for falsk anmeldelse av meg, sier han.

Bakgrunnen for saken er Facebook-innlegg Amundsen skrev 7. og 8. mars og påfølgende kommentarer i kommentarfeltet. Der kom det flere uttalelser om arabere, islam og kvinner.

Politiet åpnet etterforskning etter å ha fått inn fire anmeldelser mot Amundsen fra personer som mente uttalelsene var rasistiske. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold.

– Ja, mine uttalelser var ukloke, men det var lovlige ytringer. Det er dypt problematisk at paragraf 185 brukes politisk, nærmest som et trumfkort. Det brukes for å få politiske motstandere til å tie, hevder Amundsen.

Han trakk seg som leder for Stortingets justiskomité som følge av saken, og han ble fratatt alle verv i Fremskrittspartiet.

Katharina Hovde

Kristiansund: Melding om trusler om skyting

En person er pågrepet og tatt med til politistasjonen i Kristiansund etter melding om framsatte trusler om bruk av skytevåpen, melder politiet torsdag formiddag.

Gjerningspersonen ble pågrepet uten dramatikk, skriver de videre.

Politiet skal etterforske saka for å få klarhet i hendelsesforløpet.

NTB

Regjeringen stenger grensen for russiske turister til Norge

Grensestasjonen ved Storskog. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fra 29. mai strammer regjeringen inn tiltakene langs grensen mot Russland, som blir stengt for russiske turister.

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av instruksen.

Våren 2022 strammet regjeringen inn praksisen knyttet til visum for russere. De nye innstrammingene gjelder både de som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengenland.

Regjeringen opplyser at det vil bli gjort noen unntak, for eksempel når det gjelder besøk til nær familie bosatt i Norge eller for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland.

– Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig, skriver regjeringen.

NTB

Norstat-måling: Høyre har rast 10 prosentpoeng siden toppen

En fersk Norstat-måling viser at Høyre har stupt med 10,2 prosentpoeng siden april i fjor. Samtidig flyr Sylvi Listhaugs Frp høyt målingen.

– Høyres posisjon er jekket ned, sier valgforsker Johannes Bergh om Norstats ferske måling for Aftenposten og NRK.

Høyre er fortsatt det største partiet, men 23,6 prosent er deres dårligste resultat på to og et halvt år. I ti strake måneder målte de over 30 prosent på Norstats måling.

– Utviklingen viser at Høyre ikke har den suverene posisjonen som de har hatt. Det er grunn til å si at aksjesaken har hatt en konsekvens for Høyre og Solberg, sier Bergh videre.

Samtidig får Frp sin høyeste oppslutning på en Norstat-måling på åtte år, med en økning på 0,9 prosentpoeng til 18,5 prosent.

Også Arbeiderpartiet rykker fram med 2,5 prosentpoeng til 19,6 prosent.

De øvrige partiene får følgende oppslutning i målingen: Rødt 5,7 (-0,2), SV 9,3 (-1,1), MDG 3,8 (-0,2), KrF 4,8 (+0,7), Venstre 6,5 (+1,9), Andre 3,1 (-0,9). Undersøkelsen er utført blant 992 respondenter mellom 14. mai og 21. mai. Feilmarginen for målingen som helhet er 1,4 prosentpoeng.

Katharina Hovde

Rykka ut til røyk fra mobiltelefon

Brannvesenet og politiet var tidlig torsdag morgen på ei adresse i Molde etter melding om røyk fra en mobiltelefon.

– Det skal ikke ha skjedd i samband med lading, meldte politiet innledningsvis.

I ei oppdatering skriver de at det var snakk om en eldre mobiltelefon som takka for seg.

Ei kvinne fikk i seg røyk i forbindelse med hendelsen. Hun ble kjørt til legevakta for sjekk.

Katharina Hovde

Innbrakt i arresten

En mann i 40-åra i Molde blir innbrakt etter brudd på pålegg, melder politiet natt til torsdag.

Mannen hadde tidligere på kvelden fått pålegg om å holde seg hjemme etter en ordensforstyrrelse ved ei privatadresse.

Torill Merete Skuseth

Vil at flest mulig vaksinerer seg mot lungebetennelse - setter av egen dag

– Torsdag 20. juni setter vi av dagen for å vaksinere mot lungebetennelse (pneumokokk) i kantina på Gotfred Lies plass 4, fra klokken 09.00 – 15.00. Vi håper flest mulig kommer denne dagen, spesielt eldre og de med svekket immunforsvar, uttaler Marit Teigen Hauge, assisterende kommuneoverlege i Molde i en pressemelding.

- Det er avgjørende at de mest utsatte gruppene beskytter seg mot pneumokokkinfeksjoner, for det å vaksinere seg kan være livreddende. Det er anbefalt å ta vaksinen hvert 6. år, opplyser hun.

I pressemeldingen går det frem at vaksinen anbefales til personer som:

  • Er 65 år eller eldre

  • Har sykdom som gir immunsvikt

  • Bruker medisiner som svekker immunforsvaret

  • Har sykdommer eller andre tilstander som gir økt risiko

Torill Merete Skuseth

FotballtrøyeFredag ga rekordhøyt resultat

Årets FotballtrøyeFredag ga et rekordhøyt sluttresultat på 9,2 millioner kroner.

Det skriver Barnekreftforeningen i en pressemelding.

- Pengene går til forskning på behandling av barnekreft, forteller generalsekretær i Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen. Hun opplyser at av de rundt 200 barna i Norge som årlig får en kreftdiagnose, overlever 4 av 5.

– Vi trenger midler til forskning for å redde det femte barnet. Og vi i Barnekreftforeningen er utrolig takknemlige for den store givergleden. For våre medlemmer er det flott å se at så mange viser sin støtte til barn med kreft og deres familier ved å ta på seg fotballtrøye, sier generalsekretæren i pressemeldingen.

FotballtrøyeFredag er en årlig kampanje i starten av mai. Da henter mange frem fotballtrøyer og bruker dem på jobb eller på skolen. Også i Romsdal var det mange som trakk i fotballtrøyen til favorittlaget denne dagen.

– Det store engasjementet bidrar til betydelige midler og verdifull synlighet for barnekreftsaken, heter det i pressemeldingen.

- I år endte resultatet på fantastiske 9,2 millioner kroner! Jeg bøyer meg i støvet for innsatsen som blir lagt ned av frivillige i fylkesforeningene, av privatpersoner, hos våre samarbeidspartnere, i næringslivet, skoler, barnehager, idrettslag, organisasjoner og foreninger, sier generalsekretæren.

Torill Merete Skuseth

Fikk asfaltkontrakter i fylket

Møre og Romsdal fylkeskommune har signert kontrakter med NCC for asfaltlegging i Møre og Romsdal i 2024. Det skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Kontraktene er ettårige og har en verdi på til sammen 123 millioner kroner.

Det var utlyst to kontrakter – en for fylkesvegene i Nordmøre og Romsdal og en for Sunnmøre.

NCC Industry AS vant konkurransen om disse og har nylig signert begge kontraktene, skriver fylkeskommunen.

- Vi har prioritert fylkesveger som får asfalt i 2024 innenfor de rammene vi har tilgjengelige, og ut fra de vi mener er viktigst knyttet til trafikktrygghet, trafikkmengde og funksjonsklassen til vegen, uttaler seksjonsleder for vegdrift i Møre og Romsdal fylkeskommune, Torgeir Bye i pressemeldinga.