Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Flere passasjerer ved norske flyplasser i april

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen flyplass. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Norske flyplasser hadde 4,15 millioner reisende i april, en økning på 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

En økning i innenlandsreiser (14 prosent) bidrar til økningen, opplyser Avinor i en pressemelding.

– Bakgrunnen for den kraftige veksten på innland i april og den noe lavere veksten på utland, er knyttet til at påsken i fjor havnet i april. Påsken er en periode med få reiser innenlands og en økning blant utenlandsreisende, sier direktør Gaute Skallerud Riise for trafikkutvikling i Avinor.

Antall flygninger i april var 62.675, en økning på 6 prosent fra i fjor.

Det ble samtidig registrert 2117 droneflygninger i Avinors system for håndtering av droner. Det er over en dobling fra i fjor.

Gjermund Kjøpstad

Slik blir kollektivtilbodet på 17. mai

Det blir endringar i busstrutene på nasjonaldagen. Foto: Sigrun Lossius Meisingset

Bussar ferjer og hurtigbåtar i fylket køyrer søndagsrute på 17. mai, med nokre unntak. I byane Ålesund, Kristiansund og Molde er det eigne opplegg, skriv Fram i ei pressmelding.

«Sentrum i byane Ålesund, Kristiansund og Molde vil vere stengt i enkelte periodar på nasjonaldagen i samband med tog og arrangement. Dette gjer at bussane må køyre andre trasear enn vanleg, og dermed ikkje kan bruke alle haldeplassar som normalt. På nokre av busslinjene er det sett opp ekstra avgangar», skriv Fram

Desse busslinjene er mellom dei som er heilt innstilt 17. mai:

  • Rauma, Vestnes, Skåla: Søndagsruter, men følgande er innstilt: Linje 247 Vestnes–Vikebukt–Tresfjord–Vestnes

  • Linje 902 Surnadal–Molde: Innstilt

  • Linje 905 Ålesund–Molde–Kristiansund–Trondheim: Innstilt

For ferjene er det søndagsruter, med unntak av sambandet 1051 Småge–Orta–Finnøy–Sandøy–Ona som går ordinær fredagsrute frå kl. 07.30.

På nasjonaldagen er det mange som skal vere med på feiringa, og det kan føre til trafikale problem.

– Fram oppfordrar flest mogleg til å la bilen stå og heller bruke kollektivtransport viss dei kan.

NTB

Heimevernet får 180 millioner kroner

Heimevernet får 180 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett, sier forsvarsministeren til NRK

150 millioner kroner skal gå til økt aktivitet og øving, mens de resterende 30 millionene skal gå til klær og utrusting, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NRK.

Mandag er forsvarsministeren på besøk hos Heimevernet på Lutvann i Oslo.

Gjermund Kjøpstad

Utvider nattestenging

Fjord 1 melder at ferjeruta Sølsnes - Åfarnes får utvidet nattestenging i kveld

– I forbindelse med klargjøring til elektrifisering av sambandet blir nattestenging utvidet. Siste avgang i kveld blir kl 23:40 frå Sølsnes, første avgang blir kl 06:10 fra Åfarnes, tirsdag 14.05, skriver de i ein trafikkmelding.

NTB

Ventetidene skal ned – helsetjenestene får 2 milliarder kroner

Sykehusene får 2 milliarder kroner i revidert budsjett, blant annet for å få ned ventetiden på helsehjelp, sa helseminister Jan Christian Vestre. Foto: Terje Pedersen / NTB
Ventetiden i helsetjenestene skal ned allerede i år, lover helseministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB
Vestre tok turen til Ahus i Lørenskog for å dele nyheten om samarbeidet for å få ned ventetiden i sykehusene. Foto: Terje Pedersen / NTB
Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet, forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet og president Anne-Karin Rime i Legeforeningen deltok også på pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Helsevesenet får 2 milliarder kroner i revidert budsjett. Pengene skal blant annet gå til å få ned sykehuskøene i løpet av året.

– Det friske penger, og mesteparten av dette er varige økninger, sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse mandag.

Pengene er en del av regjeringens reviderte budsjett, som de legger fram tirsdag. Vestre kaller det en historisk satsing på offentlige sykehus.

Sammen med nyheten om pengebevilgningen presenterte Vestre et samarbeid med Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Den norske legeforening, Delta, Psykologforeningen, Spekter, Virke, NHO Geneo og de regionale helseforetakene.

Sammen skal de sikre at pasienter får helsehjelp tidligere enn i dag.

Ventetiden skal ned i år

– Det er et forpliktende samarbeid. Alle skal bidra for å få ventetiden ned. Vi skal se en nedgang i ventetiden allerede i år, lovet Vestre.

I 2025 skal ventetiden ytterligere ned.

– I denne perioden skal vi oppnå en markant reduksjon i ventetiden, sa han.

Ventetidene i sykehusene har økt siden 2017. I dag må du i snitt vente 15 dager lenger enn du måtte for sju år siden. Noe av årsaken er koronapandemien, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Raskere psykisk helsehjelp

Også innen psykisk helsevern er det behov for raskere hjelp enn i dag til både barn og voksne.

– Vi vet at pandemien fikk negative konsekvenser. Vi skal sørge for at de får hjelp, sa Vestre.

For å få ned ventetidene skal det satses på tre spor: helsepersonell, innovasjon og samarbeid.

– Helsepersonell er åpenbart den viktigste ressursen i sykehusene. Vi er avhengig av at sykehusene er gode arbeidsgivere som rekrutterer, utvikler og beholder fagfolkene. Vi må alle støtte opp om tiltak som bidrar til bedre bruk av personell og kompetanse, sa helseministeren.

Aktuelle tiltak er bedre ansvars- og oppgavedeling, hensiktsmessige arbeidstidsordninger, kvelds- og helgeåpne poliklinikker og færre rapporteringskrav.

– Private helseaktører kan bidra

Også samarbeid med private aktører er en del av planen.

– Private aktører, både ideelle og kommersielle, kan også bidra til å redusere ventetidene. Vi opererer ikke med ideologiske skylapper. Alle som kan bidra til det, er velkommen, sa Vestre.

Han understreket at det må skje etter avtale med og prioritering av det offentlige.

– Det er opp til helseforetakene og sykehusene å vurdere hvor stort innslag av private og ideelle aktører som er nødvendig, sa Vestre.

– Arbeidsbelastningen må ned

Det er behov for å endre måten helsepersonell jobber på, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.

– Ansatte må få hele, faste stillinger, arbeidsoppgavene må fordeles bedre og arbeidsbelastningen må ned, sier hun.

Også forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er glad for initiativet fra regjeringen.

– Midlene må brukes til å beholde og rekruttere livsnødvendig kompetanse i sykehusene, sier hun.

Flere leger og mer personell på sykehus er blant det som trengs, mener president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime

– Kapasitetsutfordringene i sykehusene skyldes underfinansiering og urealistiske effektiviseringskrav over lang tid, sier hun.

– Regjeringens feil

NHO Geneo har store forventninger til konkrete løsninger.

– Helsekøene vi nå opplever, er bare starten på det som kommer, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem.

Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, synes det er spesielt at det har tatt så mange år før regjeringen gjør noe med ventetiden.

– Men jeg har tro på at dette samarbeidet og de friske midlene kan bidra til å få snudd den negative utviklingen under denne regjeringen, sier Hoksrud.

Høyre er positive til initiativet, men mener det er regjeringens skyld at helsekøene har blitt så lange, sier Tone W. Trøen.

NTB

Toppe vil ta grep for å få norske kvinner til å føde flere barn

Regjeringen setter ned et utvalg for å finne ut hvorfor norske kvinner får så få barn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) vil finne ut hvorfor fødselstallene er så lave i Norge. Nå setter regjeringen ned et utvalg for å se på mulige tiltak og årsaker til hvorfor norske kvinner får færre barn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Norske kvinner er i gjennomsnitt 30,2 år når de får sitt første barn. Om fødselstallene i Norge forblir lave, kan de få årsaker for samfunnet, frykter familieministeren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Olaug Bollestad (KrF) er kritisk til at regjeringen ikke kommer med mer konkret handling for å få opp fødselstallene. Selv mener hun at hun sitter på svaret: å øke foreldrepengene, spesielt til unge nordmenn. Foto: Carina Johansen / NTB
Kvinner i Norge får i gjennomsnitt 1,4 barn hver. Det er for få, mener regjeringen. Foto: Frank May / NTB

Nordmenn får færre barn enn tidligere. Nå vil familieminister og seksbarnsmor Kjersti Toppe (Sp) finne ut av hvorfor og ta grep for å snu utviklingen.

– Norge skal være et attraktivt land å få barn i. Lave fødselstall over tid kan ha stor betydning for samfunnet. Undersøkelser tyder også på at nordmenn får færre barn enn de ønsker seg, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.

Nå setter regjeringen ned et utvalg som skal undersøke hvorfor folk får færre barn, og hva det offentlige kan gjøre for å tilrettelegge for at foreldre kan få de barna de ønsker seg.

– Jeg tror det er første gang det er satt ned et sånt utvalg for å få vite årsaker og mulige tiltak for fødselstallene. Flere må lage flere enn to barn, sier Toppe, som selv er seksbarnsmor, til VG.

Frykter konsekvenser

Hun frykter at det kan få store konsekvenser for samfunnet om utviklingen med 1,4 barn per kvinne fortsetter.

– Det vil da bli en ubalanse mellom generasjoner. Mange flere eldre, og færre barn blir født, sier hun til avisen.

– Å få barn er et personlig valg, men samfunnet kan legge rammer så foreldre kan få de barna de ønsker seg. Jeg mener vi må se på bredere tiltak og ikke avgrense mulige tiltak til kun å gjelde familiepolitikken.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er norske kvinner i gjennomsnitt 30,2 år når de får sitt første barn. Den samlede gjennomsnittsalderen for alle kvinner som føder barn i Norge, fortsetter å øke og lå i fjor på 31,8 år.

Kritisk til regjeringen

Krf-leder Olaug Bollestad etterlyser mer handling fra regjeringen og mener de bør fokusere på å løse dagens utfordringer for familier, i stedet for å utrede og utsette tiltak. Hun mener dagens ordning har en åpenbar svakhet.

– Mange har ikke rett på foreldrepenger. Studenter og andre unge med kort arbeidserfaring får kun et engangsbeløp på knappe 90.000, mens de med lengre arbeidserfaring får opptil 700.000 kroner. Dette er dypt urettferdig, sier hun.

– Jeg mener det er helt urimelig at systemet vårt premierer det å få barn så sent som mulig. Folk bør få barn når man ønsker, ikke når det er økonomisk gunstig nok.

Gjermund Kjøpstad

La brukt grill i bagasjerommet – bil tok fyr

Klokka 16.15 søndag ble det meldt om brann i et kjøretøy på Sjøholt. To personer måtte ha tilsyn fra lege etter å ha fått i seg røyk.

Politiet opplyser at årsak til brannen etter alt å dømme var en grill som lå i bagasjerommet og som ikke var helt slokket.

Politiet oppretter sak etter brannen. Bilen sto på parkeringsplassen ved Ørskog skule og det skal ikke ha vært fare for spredning.

Gjermund Kjøpstad

Slåsskamp på utested i Ålesund

Like etter klokka 23 søndag ble det meldt om slåssing på et utested Ålesund i sentrum. Politiet skrev i sin logg at patruljer var på stedet og hadde kontroll på situasjonen.

– Ingen er skadd. En person pågrepet i forbindelse med hendelsen. Det opprettes sak., opplyser politiet.

NTB

Staten ber frisk Viggo Kristiansen om å søke uføretrygd

Sivilrettsforvaltningen mener at Viggo Kristiansen bør søke uføretrygd på grunn av vanskene med å få jobb etter at han ble frikjent i Baneheia-saken.

I april ble det klart at staten vil gi Viggo Kristiansen 55 millioner kroner, etter at han urettmessig sonet nærmere 21 år i fengsel som dømt i Baneheia-saken. Kristiansen krever på sin side 90 millioner kroner, og hans advokat Brynjar Meling har varslet søksmål mot staten.

I erstatningsvedtaket fra Statens sivilrettsforvaltning, som Nettavisen har fått tilgang til, legger de til grunn at Kristiansen har fått redusert sin arbeidsevne med 50 prosent som følge av dommen og den tøffe soningen.

De viser også til «kravstillers evig tapte rykte som følge av omtalen i mediene, straffedommene (...), som synes å umuliggjøre et ansettelsesforhold».

De mener Kristiansen må «søke om uføretrygd for den arbeidsmessige arbeidsuførheten».

Carl Aasland Jerstad, som er en av Kristiansens advokater, mener Kristiansen ikke har rett på uføretrygd.

– Han er verken syk, har skade eller lyte, men vil ikke få arbeid som følge av sitt evige tapte rykte på grunn av Baneheia-saken, sier han til avisen.

Christine Wilberg, som har vært fungerende direktør i saken med kravet fra Kristiansen, sier at vurderingene har tatt utgangspunkt i erstatningskravet som er fremsatt på vegne av Kristiansen, og vedleggene som fulgte kravet.

– Påstandene kan belyses nærmere i en eventuell domstolsbehandling, dersom Kristiansen ønsker å ta erstatningskravet til retten. På generelt grunnlag vil vi bemerke at vi følger alminnelige bevisregler i erstatningssaker, skriver hun i en epost.

NTB

Vipps lanserer nynorsk versjon av appen

Fra og med 12. mai får nynorskbrukere språket sitt i Vipps-appen. Foto: Lise Åserud / NTB

På nynorskdagen 12. mai ruller Vipps ut nynorsk som et nytt språkalternativ i appen.

– Dette handler om å vise språklig ansvar og respekt for kundene sine. Jeg håper flere aktører i næringslivet lar seg inspirere av Vipps, sier Språkrådet-direktør Åse Wetås i en pressemelding fra Vipps.

I hele Vipps er det over 4500 ulike faste tekster, og det er disse tekstene som nå er oversatt fra bokmål til nynorsk med hjelp fra Noregs Mållag.

For å skape ekstra engasjement rundt oppdateringen, vil det for alle som velger nynorsk som språk i Vipps være mulig å «kvippse» i noen dager. Etter hvert vil det gå over til å hete «vipse» igjen, også på nynorsk.

Lars Tore Skau, som er utvikler og nynorskentusiast i Vipps, forteller at én av ti vippsbrukere har nynorsk som hovedmål.

– Derfor skulle det bare mangle at vi gjør det mulig å bruke Vipps i nynorskversjon, sier han.

NTB

Tine klaget inn til Konkurransetilsynet

Synnøve Finden har klaget inn meierigiganten Tine til Konkurransetilsynet for misbruk av dominerende stilling. Konsernsjef Ann-Beth Freuchen avviser imidlertid anklagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Synnøve Finden har klaget inn meierigiganten Tine til Konkurransetilsynet for misbruk av dominerende stilling.

– Jeg synes det er veldig trist at det er «meieristrid», steile fronter og konflikter det leses om i norske medier når man snakker om norsk meierisektor, sier konsernsjef Ann-Beth Freuchen i Tine til E24.

Synnøve Finden mener blant annet at Tines «dobbeltrolle» som markedsregulator og kommersiell aktør gir dem enorme fortrinn. De anklager også Tine for å begrense konkurransen fra utfordrerne, blant annet ved å halvere betalingsfristen Synnøve Finden har hatt til å betale for melkeråvare.

Freuchen kaller den ferske klagen «krevende», og avviser anklagene.

– Jeg opplever anklagene i sin helhet som grunnløse og uriktige. De antyder at Tine har en strategi om at vi skal presse ut våre konkurrenter. Anklager som rett og slett ikke er sanne.

Konkurransetilsynet bekrefter at de har mottatt klagen.

– Dette er et marked vi kjenner godt, men vi skal opplyse saken best mulig. Så nå er vi i den fasen hvor vi undersøker innholdet i klagen og skal ta stilling til hva det innebærer, sier avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord i Konkurransetilsynet.

Katharina Hovde

Mistenkt for ruskjøring etter utforkjøring

Natt til søndag melder politiet om et trafikkuhell i Eidsvåg i Molde.

En bil har kjørt av vegen, opplyser operasjonsleder Arild Reite klokka 02.58.

Føreren var alene i bilen. Vedkommende er mistenkt for kjøring i ruspåvirka tilstand.

– Blodprøve tas og sak opprettes, opplyser Reite.

I 05-tida melder han om et annet tilfelle hvor politiet mistenker en sjåfør for ruskjøring, denne gangen på Sunndalsøra. Blodprøve tas og sak opprettes, opplyser han.

Katharina Hovde

Politiet: – Brukt en del ressurser på russen

Det har natt til søndag vært til sammen 17 politioppdrag tilknyttet russen i Molde, Ålesund, Ørsta, Sula og Ulsteinvik, opplyser operasjonsleder Arild Reite.

– For det meste klager på støy og bruk av fyrverkeri. En del pålegg gitt, ingen saker opprettet, sier han.

Politiet var også ute på meldinger om feststøy fra andre enn russen. Om en fest i Volda skriver de dette:

– Støyende fest, der det blant annet ble urinert på naboens hekk. Patrulje ga pålegg om å holde fred resten av natta.

Kort tid seinere melder de på nytt om «forstyrrelse av nattero» på en fest i Volda, som også endte med at patruljen ga pålegg om å dempe støyen.

Katharina Hovde

Voldshendelse på utested i Molde

To personer er bortvist fra Molde sentrum etter å ha utøvd vold mot hverandre på et utested, melder politiet i 02-tida natt til søndag.

En time seinere melder politiet at en annen mann er bortvist og anmeldt for ordensforstyrrelse og skadeverk ved et utested.

– Vedkommende ble påtruffet i sentrum på nytt. Blir satt i arrest og anmeldt, opplyser operasjonsleder Arild Reite.

Også på Sunnmøre og Nordmøre måtte politiet bortvise flere personer.

En mann ble bortvist fra Ørsta sentrum i 01-tida – før han ble påtruffet av politiet på nytt i 02-tida.

I Kristiansund ble to personer bortvist etter ordensforstyrrelser i samme tidsrom.

Ved 7Eleven i Ålesund ble først to personer bortvist. Ei stund etterpå ble en mann, også ved 7Eleven, innbrakt i arresten.

– Kranglete og frekk, sier politiet om mannen.

«Kranglete oppførsel», skriver politiet om ei kvinne som ble bortvist fra Harald Torviks plass i samme by.

NTB

Fjøs brant ned i Verdal

En fjøs ble totalskadd i en brann på Musum i Verdal natt til søndag. Brannmannskapene klarte å berge en garasje og våningshuset på gården.

Nødetatene fikk melding om brannen fra en nabo klokken 1.26. Da skal det allerede ha vært full fyr i fjøset.

– Det var ikke folk i huset, de er bortreist. Men det var fire høner i fjøset som trolig har gått med. Fjøset er nesten brent helt ned, sier operasjonsleder Viola Elverum i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Hun opplyser at garasjen og en trønderlån er skumlagt av brannmannskapene, men bygningene på gården står tett. Brannmannskapene meldte likevel om kontroll på stedet klokken 2.19.

– Vi klarte å berge både hus og garasje. Det er kun fjøset som brant ned, forteller vaktleder Stig Lunde på 110-sentralen Midt-Norge til NTB

Katharina Hovde

– Spyttet, sparket og prøvde å bite politiet

En mann og to kvinner er tatt med til politiarresten etter å ha spyttet, sparket og forsøkt å bite politiet ved storsenter-delen av Roseby i Molde, melder politiet lørdag kveld.

Politiet beskriver personene som beruset. De oppretter sak på hendelsen.

Katharina Hovde

Sunnmøre: Mann anmeldt for hat

En eldre mann er anmeldt for hatefulle ytringer i forbindelse med Pride-feiringen i Volda, melder politiet lørdag kveld.

– Han kom med stygge ytringer rettet mot homofile, opplyser operasjonslederen.

Øystein Bjerkeland

Jakter lokaler til ungdomsklubb

Hustadvika kommune ser etter egnet lokale for å ha ungdomsklubb i Elnesvågen.

På hjemmesidene sine, skriver de at klubben skal ha aktivitet to dager/kvelder i måneden, men det må være mulighet for noen ekstra dager med aktivitet gjennom året. Lokalene må ha plass til cirka 100 personer.

Kommunen opplyser at de ønsker å starte opp tilbudet rundt skolestart til høsten. Og de ønsker å kunne tilpasse lokalet «slik at det kan skapes et spennende ungdomsmiljø». De vil gjerne også ha mulighet for å lage og servere enkel mat, opplyser de.

Øystein Bjerkeland

Mann mistenkt for ran i Vestnes

En mann ble seint fredag kveld pågrepet av politiet i Vestnes, mistenkt for ran i en butikk. Det opplyser politiets operasjonsleder i politiloggen natt til lørdag.

«Ingen personer skadd. Han er pågrepet og sak opprettes», skriver operasjonsleder.

– Det er opplyst at han truet med kniv, opplyser operasjonsleder Roar Fylling til Rbnett lørdag morgen.

– Var det betjeningen i kassa han truet og stjal fra?

– Jeg kan ikke gå inn på detaljene her, men da han ble konfrontert, ble det oppfattet at han truet dem med en kniv.

– Er personen som ble pågrepet fra Vestnes?

– Mannen er fra distriktet her.

– Når var det dette skjedde?

– Det skjedde rett før klokka 23 fredag kveld.

– Sitter han i varetekt nå?

– Vi har kontroll på mannen.

Øystein Bjerkeland

Kjørte av vegen – tre personer i bilen

Politiet meldte rett før klokka to natt til lørdag at en bil hadde kjørt av vegen i Osen i Molde. Bilen hadde deretter kollidert med en stolpe.

«Tre unge menn i bilen. Fremstår uskadde, men kjøres til legeundersøkelse. Sak opprettes», skriver operasjonsleder i politiloggen.