Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

329.000 nordmenn har ikke råd til tannlegen

Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

Siden før 2011 har Statistisk sentralbyrå ikke registrert høyere tall på hvor mange nordmenn som ikke har råd til å gå til tannlegen.

Ifølge en fersk levekårsundersøkelse fra SSB oppgir 329.000 mennesker at de ikke har råd til å gå til tannlegen, skriver TV 2.

Antallet som oppgir dette har økt siden 2011, da det var 166.000 som ikke hadde råd til et besøk i tannlegestolen, og passerte 217.000 i 2017.

I pandemiåret 2021 gikk tallet kraftig ned, til 158.000, men deretter til en ny topp på 234.000 og i 2023 altså 329.000.

– Vi ser en økning i karies og syreskader i befolkningen, særlig blant de med lav utdanning og lav inntekt, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, til TV 2.

For noen kan det være svært uheldig at de utsetter tannlegebesøket.

– Jeg har hatt pasienter som har utsatt å komme til undersøkelse i måneder på grunn av økonomi, hvor det som skulle undersøkes har vært kreft, sier Olsen-Bergem.

Prisen på tannlegetjenester har økt mindre enn den gjennomsnittlige prisstigningen, ifølge Tannlegeforeningen, og er ikke dyrere enn legetjenester.

– Forskjellen er at staten subsidierer helsetjenester, men munnhelsetjenester og tannhelse ikke subsidieres, sier tannlegepresidenten.

Seher Aydar, stortingsrepresentant i Rødt, sier til NTB at det knyter seg i magen når hun leser at dobbelt så mange som i 2021 svarer at de ikke har råd til tannlege.

– Dette understreker at det er akutt behov for en tannhelsereform som behandler tenner som resten av kroppen, sier Aydar.

NTB

Tidenes nest laveste strømpris lørdag

Jo mer strøm man bruker i timene med negativ strømpris, jo lavere blir strømregningen. Her ser vi kraftledninger ved Skedsmokorset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lørdag ettermiddag får to prisområder på Sør og Østlandet tidenes nest laveste strømpris: minus 37 øre.

Klokken 15 lørdag blir spotprisen i NO1 (Østlandet) og NO2 (Sørlandet) på minus 37 øre/kWh, før avgifter og nettleie. I timen før er prisen minus 35 øre/kWh, melder Europower.

Til sammen er det negativ pris i syv timer lørdag. Bare én dag har timeprisene vært lavere. Det var 16. juli i fjor, da prisen på strøm i Sør-Norge var minus 70 øre per kilowattime.

På det dyreste koster strømmen i Sør-Norge 43 øre per kWh lørdag.

I Nord-Norge ligger lørdagprisene på mellom 15 og 30 øre.

NTB

Ekornes henter tilbake flere permitterte ansatte

Ekornes henter tilbake 31 av 74 permitterte ansatte i produksjonen.

Det opplyser møbelprodusenten i en pressemelding fredag ettermiddag.

I januar permitterte Ekornes 74 ansatte ved produksjonen i Sykkylven og Grodås, som følge av lav etterspørsel. Rundt 40 ansatte vil fortsatt være permittert fram til 13. september.

– Vi er veldig glade for å hente tilbake 31 ansatte i produksjonen. Nå må hele organisasjonen fortsette med det gode arbeidet som er lagt ned, slik at vi kan sørge for at alle ansatte får komme tilbake i jobb hos oss så raskt som mulig, sier administrerende direktør Tine Hammernes Leopold i Ekornes.

Ekornes er den største møbelprodusenten i Norge og eier av merkenavnene Ekornes, Stressless, Svane og IMG. På verdensbasis sysselsetter selskapet 2700 årsverk.

Gjermund Kjøpstad

Åtte var for harde på gassen

UP har hatt fartskontroll på E39 på Aspøya i Tingvoll fredag. Det ble utstedt 8 forenkla forelegg, høgeste hastighet i 80-sona ble målt til 96 km/t, opplyser politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Nominert til nordisk pris

Lepsøybrua har ei seglingshøgde på 41 meter og går mellom fastlandet og Lepsøya i Haram kommune. Foto: Magnar Fjørtoft, Møre og Romsdal fylkeskommune

Lepsøybrua på Nordøyvegen er mellom ti bruprosjekt som er nominert til Nordic Bridge Prize for 2024.

Det er vegeigar Møre og Romsdal fylkeskommune som melder dette fredag ettermiddag.

– Vi er stolte over å ha blitt nominert til denne prisen. Saman med erfarne entreprenørar og prosjekterande har vi hatt svært kompetente fagfolk både i planleggingsfasen og byggefasen, seier Torbjørn Vatnehol, prosjektsjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Den 800 meter lange brua ligg i Haram kommune og er første del av Nordøyvegen når du kjem frå fastlandet. Møre om Romsdal fylkeskommune var byggherre og Skanska Norge AS var hovudentreprenør. Norconsult AS har prosjektert brua.

Pernille Huseby

Ti sjåfører fikk bot

Foto: Utrykningspolitiet

Fredag fra klokka 11.20 til 13.15 har UP hatt fartskontroll på Vågstranda i Vestnes. Ti sjåfører fikk bot for å ha kjørt for fort. Høyeste hastighet ble målt til 95 km/t i 80-sona.

NTB

Mye snø i Midt-Norge gir vanskelige kjøreforhold søndag

Meteorologene har sendt ut farevarsel om snø over 200–300 meter for deler av Nordvestlandet og Trøndelag. Varselet gjelder fra natt til søndag.

– Vi venter rundt 5 til 30 centimeter, i fjellet lokalt mer. Beskytt sårbare installasjoner og beregn ekstra tid i trafikken, melder Yr.

Kartet i varselet viser området fra sør for Stryn til nord for Namsos, og til Røros i øst.

Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og risiko for kolonnekjøring og i verste fall stengte veier.

Pernille Huseby

Trenger flere lærebedrifter

Det er til enhver tid omtrent 2600 lærlinger i Møre og Romsdal. Nå trengs det flere lærebedrifter for å utdanne nok fagarbeidere, skriver fylkeskommunen i ei pressemelding.

– Det offentlige og privat næringsliv samarbeider tett til det beste for lærlingene. Det offentlige gir økonomisk støtte til lærebedrifter, og de har rådgivere som hjelper med faglige spørsmål. I tillegg finnes det opplæringskontor som også er viktige støttespillere for å hjelpe ungdom og andre opp og fram i arbeidslivet, sier Maiken Røshol, hos opplæring i bedrift i fylkeskommunen.

De fleste lærlingene er ungdom i skolealder. Felles for disse er at de vil arbeide praktisk. Mange har gått lei teorien på skolen. Det er også ei gruppe unge med litt ekstra utfordringer, som trenger litt ekstra tilrettelegging fra bedriftene.

Røshol forteller at de har mange eksempel på at ansatte på arbeidsplasser har skapt en god relasjon med disse, noe som har resultert i at de har blomstret, fått fagbrev, og bedriften en verdifull ressurs for framtida.

Du kan lese mer om erfaringer fra lærebedrifter her.

NTB

Kjerkol raste mot pressen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener pressen ikke har vært snill med hennes medstudent. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Avtroppende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) tok seg tid til å kritisere pressen, som hun mener «ikke har vært snille» med hennes medstudent.

– Min medstudent er et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave med henne fordi vi går lange turer i fjellet, og jeg visste hun kunne gå langt og bære tungt. Dere har ikke vært snille med henne. Skam dere litt for det, sa en gråtende Kjerkol.

Masteroppgaven som nå er annullert av Nemnd for studentsaker ved Nord universitet ble skrevet av Kjerkol og en annen student i fellesskap. Medstudenten er identifisert av noen enkeltmedier.

NTB

Støre og Kjerkol kaller inn til pressekonferanse

Ingvild Kjerkol møter pressen fredag formiddag sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler pressekonferanse klokken 10.30.

Pressekonferansen finner sted på Statsministerens kontor i Oslo.

Det skjer etter at flere medier torsdag meldte at Kjerkols masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet ble underkjent, som følge av juks.

Ingen i regjeringen har kommentert lekkasjene fra klagenemnda. Kjerkol selv svarte til pressen torsdag at hun ikke vil kommentere nemndas avgjørelse før hun selv hadde mottatt konklusjonen.

NTB

Hele Dovrebanen åpnes for trafikk igjen 20. mai

Jernbanebrua Randklev bru over Gudbrandsdalslågen i Ringebu brøt sammen i kjølvannet av uværet Hans og flommen i Lågen i fjor sommer. Foto: Geir Olsen/ NTB

Gjenåpning av Randklev bru gjør at hele Dovrebanen åpnes igjen 20. mai, om alt går etter planen.

Broen fikk store skader under ekstremværet Hans i fjor. Togselskapene har kjørt buss for tog på deler av strekningen, og det er ikke kjørt nattog, skriver Bane Nor.

– Å gjenåpne forbindelsen over Gudbrandsdalslågen har hatt høyeste prioritet for oss. Dovrebanen er en svært viktig strekning, og det har vært en krevende tid for både passasjerene og togselskapene, sier Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i Bane Nor i en pressemelding.

Stengningen på Dovrebanen har gitt større belastning på Rørosbanen. Nå skal togtrafikken tilbake til en normaltilstand.

– Det er kritisk viktig for samfunnet at Dovrebanen er åpen slik at store volum mat og andre nødvendige varer kan fraktes klimavennlig og trafikksikkert med tog mellom Østlandet og Midt-Norge, og videre til Nord-Norge, sier Eriksen.

I arbeidet med Randklev bru har det blitt bygget et nytt fundament som skal tåle mer ekstremvær på grunn av klimaendringer.

Pernille Huseby

Aukra-ferga: Forsinkelser

Fredag morgen var rute 1059 Aukra - Hollingsholmen innstilt som følge av tekniske problem. Det har vært normal drift i sambandet siden 06.20-avgangen, men reisende må regne med noen forsinkelser. Det melder Fjord1.

NTB

Brudd mellom Virke og Negotia og Parat

Torsdag kveld ble det brudd i forhandlingene om funksjonæravtalene mellom Virke på arbeidsgiversiden og Negotia og Parat på arbeidstakersiden.

Det var Negotia og Parat som brøt forhandlingene med Virke.

– Virke tar dette til etterretning og vil jobbe for en enighet med hjelp av Riksmekleren, sier forhandlingsleder Daniel Fundingsrud for Virke.

Tidligere torsdag kveld ble det også brudd i forhandlingene mellom Handel og Kontor i Norge (HK) og Virke, i forhandlingene om landsoverenskomsten HK-Virke. Det er ikke fastsatt dato for mekling.

Bjørg-Irene Hovde

Det årlige bålforbudet innføres fra mandag 15. april

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser. Reglene åpner samtidig for bruk av skjønn, skriver Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for 18 store frivillige friluftslivsorganisasjoner, i en pressemelding.

I perioden med bålforbud er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål, bruke bålpanner og engangsgrill eller tenne annen åpen ild i utmark. Forbudet gjelder all utmark, altså i skog, på lyng, gress, snaufjell, holmer og i strandområder.

Bare i 2023 var det 1253 skog- og gressbranner i Norge , ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De fleste av disse fant sted i perioden med bålforbud, skriver Norsk Friluftsliv.

Setter en seg godt inn i lokale forhold og regler, finnes det likevel muligheter for å oppleve bålkos. – Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige særlig i områder der det har vært lite nedbør. Er du usikker, bør du ta kontakt med lokalt brannvesen, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, i en pressemelding.

I tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning.

Bjørg-Irene Hovde

Vestlandsrådet møtte stortingspolitikarar

Leiar av Vestlandsrådet, Anders Riise. Med seg har han til venstre fylkesordførarar Jon Askeland, Vestland og til høgre Ole Ueland, fylkesordførar Rogaland. Foto: Lasse Anke Hansen, Vestland fylkeskommune

Onsdag møtte Vestlandsrådet stortingsrepresentantar frå dei tre vestlandsfylka Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal. Målet med møtet var å fremme ein konstruktiv dialog mellom Vestlandsrådet og dei inviterte stortingsbenkane for å sikre at Nasjonal transportplan på best mogleg måte reflekterer og tener regionane sine felles interesser.

– Det var eit godt møte der vi fekk peikt på felles utfordringar med NTP-forslaget. Felles for fylka på Vestlandet er underfinansieringa av fylkesvegane, underfinansieringa av ferjedrifta og ferjefri E39, seier leiar av Vestlandsrådet, fylkesordførar Anders Riise frå Møre og Romsdal i ei pressemelding etter møtet.

– Det som er sett av til fylkesvegane er berre nok til å dekke utviklinga i anleggskostnadane og auken på driftskostnadane, så det er ikkje ei reell auke. Vi fekk adressert underfinansieringa av ferjedrifta. Og så fekk vi peikt på utviklinga for ferjefri E39. Fleire prosjekt er lagt i ei utviklingsportefølje. Det er veldig skuffande fordi då Stoltenberg-regjeringa vedtok dette i 2013, så var det i forståing av at Austlandet skulle få Intercity-utbygginga på tog, mens Vestlandet skulle få ferjefri E39. Det handla ikkje berre om krysse fjordane, men og om vegane mellom fjordane. Forslaget i NTP syner ei altfor dårleg utvikling. Mens Intercity har fått store midlar, er ferjefri E39 relativt avgrensa, seier Riise.

Bjørg-Irene Hovde

Linjeinspeksjon med helikopter

Foto: Elinett

Elinett skal i perioden 15.4 til 30.4.utføre linjeinspeksjon av sitt høyspentnett. Da vil det bli lavtflyvning med helikopter langs linjetraseer i kommunene Molde, Hustadvika, Aukra og Gjemnes. Det opplyser Elinett torsdag.

Linjeinspeksjonen vil medføre en del støy som kan virke forstyrrende både for beboere og dyr. Flyvningen skal gjennomføres alle dager (også søndag) mellom klokken 08.00–20.00. Det vil ikke bli gjennomført flyvning ved vanskelige værforhold.

Den som ønsker å varsle om husdyr på beite nær linjene, kan kontakt Helitrans AS.

NTB

ESB holder styringsrenten uendret

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret på 4 prosent. Den har ligget uendret på dette nivået siden september.

– Inflasjonen faller stadig i kjølvannet av lavere prisvekst på mat og varer, skriver sentralbanken torsdag.

ESB har lenge hintet om at et rentekutt ikke er langt unna, men de besluttet likevel å holde renten videre på det historisk høye nivået.

Styringsrenta gjelder alle de 20 landene i eurosonen. Inflasjonen i området falt til 2,4 prosent i mars.

Katharina Hovde

Vedlikehold på Storkaia

Torsdag foregår det vedlikeholdsmudring ved Storkaia i Molde sentrum. Foto: Privat

Flere har registrert at det pågår arbeid i sjøen ved Storkaia i Molde sentrum.

Ved Molde og Romsdal havn får Romsdals Budstikke opplyst at det er vedlikeholdsmudring som pågår.

«Mudring betyr å fjerne eller flytte masser fra bunnen av sjø og vassdrag. Formålet kan være å øke seilingsdypet eller å fjerne forurenset sjøbunn», skriver Miljødirektoratet.

NTB

Midt-Norge: Snittpris for strøm på 28,1 øre per kWh fredag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 28,1 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 49,9 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 5,9 øre lavere enn torsdag og 15,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 49,9 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 5,3 øre høyere enn torsdag og 17,8 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 83,4 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 11,5 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.

Vidar Myklebust

Underskrev kontrakt for rundkjøring

Fra venstre: Audun Fjeldheim, prosjekteringsleder i Sweco AS, Håvard Barstad, prosjektleder, Frank Småge, daglig leder Odd Småge AS, Solgunn Langlo, prosjektleder Møre og Romsdal fylkeskommune og Knut Roald Ugelstad, byggeleder i Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: MR Fylke

Entreprenør Odd Småge AS og Møre og Romsdal fylkeskommune har underskrevet kontrakten om byggingen av rundkjøringen i det mye omtalte ulykkeskrysset på fylkesveg 64 på Holamyra i Hustadvika kommune.

Det har vært en rekke ulykker i forbindelse med krysset, og det er også meldt om mange nestenulykker på strekningen som også er skoleveg. Et spleiselag mellom kommune, fylkeskommune og Hustadvika kommune sørger for at krysset blir utbedret med rundkjøring i løpet av året. Som Romsdals Budstikke tidligere har skrevet er oppdraget gitt til Odd Småge AS. Nå er kontrakten mellom entreprenøren og vegeieren Møre og Romsdal fylkeskommune underskrevet.

– Vi ser fram til å samarbeide med Odd Småge AS på et viktig prosjekt for Hustadvika kommune, sier prosjektleder i Møre og Romsdal fylkeskommune, Solgunn Langlo.

– Rundkøyringa har vært etterlengtet i lang tid. Vi ser fram å bidra til en tryggere hverdag for alle som ferdes forbi dette ulykkesbelasta krysset, sier Frank Småge, daglig leder i Odd Småge AS.