Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Katharina Hovde

Melding om kyr på sjøen

I 19-tida torsdag kveld melder 110-sentralen i Møre og Romsdal at de rykker ut til Steinshamn på Harøya i Ålesund kommune etter melding om at sju kyr skal ha blitt skremt på sjøen.

Få minutter seinere melder de at alle dyra er trygt tilbake på land.

Til Sunnmørsposten sier vaktleder Paul-Ola Vestre ved 110-sentralen at det var en fra det lokale brannmannskapet som oppdaga dyra og varsla bonden.

Katharina Hovde

Over 7000 kunder var uten strøm

Et større område i Molde øst ble berørt av et strømbrudd klokka 16.52 torsdag ettermiddag. Totalt var 4733 kunder berørt, melder Elinett.

Samtlige kunder fikk tilbake strømmen klokka 16.56 ved hjelp av omkobling i nettet. Feilen er lokalisert, skriver selskapet.

Ei stund seinere ble Molde sentrum rammet av et strømbrudd. Totalt var 2549 kunder berørt. Strømmen forsvant klokka 18.33 og kom tilbake igjen klokka 18.36 med hjelp av omkoblinger. Feilen er funnet, skriver selskapet.

Katharina Hovde

Kjørte 125 km/t i 80-sone

Politiet har holdt fartskontroll langs E39 i Volda, melder de torsdag ettermiddag.

12 personer fikk forenkla forelegg, og en person blir anmeldt for å ha kjørt 125 km/t i 80-sona. Vedkommende fikk førerkortet sitt beslaglagt.

Pernille Huseby

Sølsnes - Åfarnes: Innstilte avganger

Avgangen fra Sølsnes klokka 18.25 og avgangen fra Åfarnes klokka 18.45 blir innstilt torsdag. Årsaken er manglende liggekai. Det skriver Fjord1.

Pernille Huseby

Plukket ting ut av container – bortvist

En person er bortvist fra Elnesvågen sentrum, etter at han gikk rundt og plukket gjenstander ut av en container for el-avfall. Det skriver politiet på Twitter/X.

Pernille Huseby

Røyk kan observeres i Årødalen

Brannvesenet har øvelse i Årødalen, og røyk kan dermed observeres. Det skriver de på Twitter/X.

NTB

Enighet i jordbruksoppgjøret – ramme på 3 milliarder

Tor Jacob Solberg (Leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag), Bjørn Gimming (Leder i Norges Bondelag) og landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) holdt torsdag pressekonferanse om avklaringen i årets jordbruksoppgjør. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Jordbruket og staten er enige om årets jordbruksoppgjør. Oppgjøret har en ramme på 3,015 milliarder kroner. Småbrukarlaget er ikke fornøyd med avtalen.

Jordbruksavtalen legger til rette for en inntektsøkning på 85.000 kroner per årsverk. Det betyr at inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper kan tettes med 60.000 kroner, opplyser regjeringen.

– Med denne avtalen reduseres godt over en tredel av det beregnede inntektsgapet i 2024. Det betyr at vi ligger foran skjema for å nå målet om tetting av inntektsgap i 2027, sier landbruks og matminister Geir Pollestad (Sp).

I en pressemelding skriver regjeringen at økt selvforsyning av norsk mat er en viktig prioritering for regjeringen.

– Det viktigste tiltaket for å nå dette målet er å øke lønnsomheten i matproduksjonen og føre en aktiv politikk for å ha et landbruk i hele landet, står det i meldingen.

Partene har også avtalt flere utredninger og evalueringer som skal gjennomføres fram mot neste jordbruksoppgjør.

– Vesentlig økte inntektsmuligheter

– Et samlet jordbruk har fremforhandlet en avtale som gir bonden vesentlig økte inntektsmuligheter, sier Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag.

De opplyser at jordbruket har fremforhandlet en forhandlingsgevinst på 395 millioner kroner.

– Avtalen er viktig for at norske bønder fortsatt skal ha motivasjon til å produsere mat – våge tro på en fremtid – og ha trygghet for en økonomi som betaler regningene og gir mulighet til å leve som folk flest, skriver Norsk Bondelag i en pressemelding.

– Avtalen er ikke god nok

Like fornøyd er ikke Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– Avtalen er ikke god nok, mener Tor Jacob Solberg, som tror mange bønder antakelig vil bli skuffet over avtalen.

– Det har kostet å inngå denne avalen, og vi vet at vi ved å signere har vi ofret mange bønder, sier Solberg.

– Denne avtalen viser hvilken retning staten ønsker at landbruket skal ta i framtiden og hvilken rolle norsk matproduksjon skal ha i den norske beredskapen, sier han videre.

NTB

Widerøe-sjef Stein Nilsen går av

Stein Nilsen (til venstre) sammen med konsernsjef i Norwegian Geir Karlsen. Nilsen fratrer som administrerende direktør i Widerøe, men fortsetter fram til en ny leder for Widerøe er på plass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stein Nilsen fratrer som administrerende direktør i Widerøe. Han fortsetter i stillingen fram til ny leder for selskapet er på plass.

– Etter ni år som administrerende direktør og konsernsjef i Widerøe har Stein Nilsen bedt om avløsning, skriver Norwegian i en pressemelding.

Arbeidet med å finne en etterfølger har allerede startet.

Etter ni år med mange og krevende utfordringer, og i tillegg en pandemi, er nå Widerøe i en situasjon med stabil økonomi og drift og en avklart eiersituasjon. Det kjennes riktig ut for meg å gi stafettpinnen videre til en ny ansvarlig leder for virksomheten, sier Nilsen.

Geir Karlsen, som er konsernsjef i Norwegian, sier han svært gjerne skulle hatt Nilsen med videre, men at han respekterer avgjørelsen.

– Han har sammen med sine medarbeidere bygd opp et solid selskap som har fremtiden foran seg, sier Karlsen.

Pernille Huseby

Stenger store deler av Molde sentrum for trafikk 17. mai

Foto: Molde kommune

Molde kommune oppfordrer folk til å benytte parkeringstunnelen hvis de kommer med bil. Samtidig oppfordrer de til samkjøring, kollektivtransport, og til å gå eller sykle på nasjonaldagen. Det skriver de i ei pressemelding torsdag.

De ber også folk om å være tidlig ute hvis de skal levere togdeltakere med bil. Kjøring, kryssing og parkering i togrutene blir ikke tillatt.

Disse gatene blir stengt for trafikk:

  • Storgata mellom Amtmann Krohgs gate til rundkjøring ved Romsdalsgata/Strandgata stenges. Omreguleres til gågate kl. 08-18.Beboere med adkomst via Kirkekråpet kan kjøre til sine eiendommer. Det er tillatt for kjøring til Rutebilholdeplassen for buss og taxi. I tillegg er det tillatt for varetransport til Rutebilholdeplassen kl. 08-10.

  • Amtmann Leths gate fra krysset Idrettsvegen/Adjunkt Dørums gate til krysset Parkvegen stenges kl. 08-18, men det vil være tillatt å kjøre til eiendommene.

  • Per Amdams veg stenges i begge retninger kl. 08-11.Museumsvegen og Idrettsvegen kan benyttes til av- og påstigning for deltakere til barnetoget med behov for å bli kjørt til oppstillingsområdet.

  • Bekkevollvegen fra krysset Glomstuvegen til rundkjøring ved Moldelivegen stenges kl. 08-11, men det vil være tillatt å kjøre til eiendommene.

  • Moldelivegen fra rundkjøringa ved Sellanrå skole østover til krysset Museumsvegen/Aukravegen stenges kl. 09-11, men det vil være tillatt å kjøre til eiendommene.

  • Fridtjof Nansens veg-Fagerlivegen med sidegater stenges kl. 08-18, men det vil være tillatt å kjøre til eiendommene.

  • Parkeringsplassen nedenfor Molde videregående skole blir sperret av på kvelden 16. mai og ut dagen den 17. mai.

Nødetater kan passere ved behov.

Foto: Molde kommune
NTB

Enighet i grossistoppgjøret – unngår tomme hyller

Flere butikker kunne gått tom for varer dersom det hadde blitt streik blant lagerarbeidere og sjåfører. Streiken ble unngått etter at partene i lønnsoppgjøret ble enige åtte timer på overtid. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fellesforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet (YTF) er blitt enige med Virke i årets lønnsoppgjør for grossister. En streik kunne ført til tomme butikkhyller.

Åtte timer på overtid ble partene torsdag morgen enige om en ny grossistoverenskomst i lønnsoppgjøret.

– Vi er glade for å ha kommet til enighet, og at vi dermed unngår en streik som ville rammet mange forbrukere over hele landet. Våre medlemsvirksomheter fyller landets butikker med mat og andre varer som er viktige for folk, sier administrerende direktør i Virke, Bernt G. Apeland.

Grossistoverenskomsten gjelder for ansatte på lager, varedistribusjon og i transportbedrifter.

Mer forutsigbar arbeidshverdag

Partene har blitt enige om en lønnsvekst innenfor frontfagsrammen.

– Det er også kommet på plass bestemmelser som åpner opp for at flere av våre medlemmer kan få en mer forutsigbar arbeidshverdag, og bedre kompensasjon for å jobbe på lørdag, sier Parats forhandlingsleder, Kjell Morten Aune.

Yrkestrafikkforbundets forhandlingsleder Josefine Wærstad er svært fornøyd med resultatet.

– Spesielt at vi har fått gjennomslag for vårt desidert viktigste krav utover generelt tillegg, nemlig heving av fagbrevtillegget, sier hun.

4000 streikeklare arbeidere

Partene har sittet i tvungen mekling hos Riksmekleren siden tirsdag klokken 10 etter at Fellesforbundet krevde brudd i den frivillige meklingen 10. mai.

Meklingsfristen var ved midnatt natt til 16. mai.

Rundt 4000 lagerarbeidere og sjåfører sto klare til å streike dersom partene ikke hadde blitt enige. Det ville raskt ført til tomme butikkhyller for mange matbutikker.

Pernille Huseby

Advarer mot svindelforsøk

PostNord Foto: PostNord advarer mot svindelforsøk på e-post og SMS.

«Dessverre sirkulerer det svindelforsøk via e-post og SMS der avsender utgir seg for å være PostNord. Det er også svindelannonser på ulike sosiale plattformer.» Det skriver PostNord i ei pressemelding torsdag.

Selskapet understreker at de ikke har noe med denne typen e-post eller SMS å gjøre, og at det sendes ut uten deres viten, og er dessverre utenfor deres kontroll å stoppe.

Videre skriver de at de hele tiden jobber med å stenge ned nettsteder som ulovlig bruker merkevaren deres.

«Vi jobber kontinuerlig med å sikre oss mot svindelforsøk, hvor vi blant annet ser på domeneregistreringer som ligner på PostNord og samarbeider med teleoperatører for å forhindre falske SMS», skriver de.

Norge har et av de mest utviklede netthandelsmarkedene i Europa, noe som gjør det attraktivt for svindlere å operere her i landet. Som et resultat av dette må du som forbruker i dag være litt mistenksom. Den beste måten å beskytte deg mot svindlere på er å alltid være på vakt. Klikk aldri på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører deg, oppfordrer PostNord.

De oppfordrer også folk til å bruke appen deres, og beskriver den som en trygg måte å holde styr på pakkene du har kjøpt på nettet. I den kan man se alle meldingene fra PostNord.

Tips til hvordan du unngår å bli svindlet:

  • PostNord sender normalt aldri ut e-poster eller tekstmeldinger med lenker til ulike betalingssider. Den eneste gangen de gjør dette, er når du mottar en forsendelse fra utenfor EU, som du kanskje må betale moms og noen ganger toll for. Da går lenkene enten til postnord.com eller postnord.no.

  • Ikke klikk på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører. Slett i stedet meldingen direkte uten å følge noen lenke, og åpne heller ikke noen vedlagte vedlegg.

  • Ikke svar på svindel-e-posten eller tekstmeldingen. Hvis meldingen ser ut til å komme fra PostNord, men du ikke venter et brev eller pakke, vær mistenksom og ring kundesenteret hvis du er usikker.

  • Tenk kritisk og bruk sunn fornuft. Ser logoen riktig ut? Inneholder teksten skrivefeil eller merkelige ord? Hvordan ser avsenderadressen i e-posten ut? Ofte kan du oppdage svindel ved å tenke og se på detaljene. Ikke forhast deg.

  • Hvis noe virker for godt til å være sant, er det vanligvis det. Verken PostNord eller noe annet selskap vil gi bort datamaskiner eller telefoner, slik noen svindelannonser vil få deg til å tro. Gi aldri ut passord, bankkortnummer eller påloggingen din til Bank ID til noen.

  • Hvis du mistenker at du har blitt svindlet, handle umiddelbart ved for eksempel å sperre bankkortet ditt, endre passord eller kontakte politiet.

Katharina Hovde

Mistenkt for ruskjøring – og påkjørsel av bil

En mann i 50-åra er mistenkt for kjøring i ruspåvirka tilstand i Ålesund sentrum, melder politiet onsdag kveld.

– Har trolig også kjørt på en parkert bil, skriver de.

Politiet tar prøve av mannen og oppretter sak.

Katharina Hovde

Har sendt ut farevarsel for deler av fylket

Varselet er sendt ut for deler av fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag. Foto: Skjermbilde

Fra natt til torsdag og fram til lørdag ettermiddag er det ventet skogbrannfare på gult nivå i deler av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, står det i farevarselet fra Meteorologisk institutt.

Gjermund Kjøpstad

Kjørte for fort i Elnesvågen

Utrykningspolitiet har hatt fartstrafikkontroll i 50-sona i Elnesvågen onsdag. Resultat: 16 forenkla forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 67 km/t, melder politiet.

Gjermund Kjøpstad

Opnar vegen til Trollstigplatået 16. mai – sjølve Trollstigen må vente

Torsdag kan du igjen køyre til Trollstigplatået, men berre frå Valldal. Foto: Gjermund Kjøpstad

Torsdag 16. mai opnar vegen mellom Valldal og Trollstigplatået, men det er framleis usikkert når sjølve Trollstigen kan opne.

Fylkeskommunen melder at dei onsdag har inspisert strekninga på sunnmørssida, og vurdert at den kan opnast.

- Vi har køyrt gjennom strekninga i dag, og alt ser bra ut. Derfor vel vi no å opne denne vegen. På grunn av mykje is og steinnedfall den siste tida, er det framleis usikkert når vi kan opne sjølve Trollstigen. Vi jobbar oss oppover og tek fortløpande vurderingar knytt til tryggleiken for mannskapet, seier Roar Vikhagen, byggeleiar i Møre og Romsdal fylkeskommune i ei pressemelding.

For sjølve Trollstigen er opningsdato enno usiker. Det er spesielt situasjon og stabiliteten i Kjellstadlinja som avgjer når Trollstigen kan opne, skriv fylkeskommunen.

- Vi ber folk om å ikkje ferdast i vegen i Trollstigen sidan dette per no inneber stor risiko for steinnedfall. Vent til vegen opnar, oppmodar Vikhagen.

Dag Christian Ugseth/Møre og Romsdal fylkeskommune Foto: Vegen frå Romsdals-sida er framleis ikkje opna. Det er Kjellstadlinja som er problemområdet.
Frå ryddinga av vegen, Kjellstadlinja i Trollstigen. Foto: Dag Christian Ugseth/Møre og Romsdal fylkeskommune
Gjermund Kjøpstad

Historisk mast går i bakken i dag

Forsvaret skal felle Nato-masta ved Hjertvikvegen på Gossen. Det skjer i dag mellom klokka 12.00 og 12.30. Aukra kommune varslar på sine nettsider at følgane gjeld for publikum:

  • Hjertvikvegen vil bli stengd mellom innkøyring til Barnebo barnehage og krysset til Tangevegen i inntil 10 minutt rundt fellingstidspunktet

  • Turområdet Aukraskogen/Halingshaugen vil bli stengd rundt fellingstidspunktet

  • Fellinga vert varsla lokalt med sirene

  • Entreprenør vil kontakte naboane direkte

  • Det vil vere vaktpostar i området

Arbeidet vert utført av AF Decom AS og Site Service

Gjermund Kjøpstad

Fotgjenger påkjørt på parkeringsplass

Påkjørselen skjedde like ved Coop Extra på Åndalsnes. Foto: Ottar Rydjord

Det er meldt om en om trafikkulykke i sentrum av Åndalsnes klokka 10.16 onsdag.

– En person fremstår lettere skadd. Nødetater på vei til stedet, melder politiet.

I en oppdatering skriver politiet at det er en bil som har kjørt på en fotgjenger inne på en parkeringsplass. Det hele skal ha skjedd i lav hastighet.

– Bilfører ble anmeldt av politipatruljen på stedet og har fått førerkortet beslaglagt, opplyser operasjonsleder Ragnvald Knut Rasmussen.

Gjermund Kjøpstad

Syklist mot bil

Nødetatene rykket onsdag morgen ut til Frei i Kristiansund der en bil og en syklist hadde støtt sammen. Det skal ha vært et mindre sammenstøt, og det ser ikke til å være personskade, skrev politiet om hendelsen klokka 08.21 onsdag morgen.

I en oppdatering skriver politiet at syklisten har fått tilsyn er tilsett av lege, og ikke er skadet.

– Politi og helse avslutter på stedet, legger de til.

Gjermund Kjøpstad

Freifjordtunnelen var stengt

Riksveg 70 Freifjordtunnelen er stengt på grunn av gjenstander i vegbanen. Entreprenør på tur til stedet for å rydde opp, melder Vegtrafikksentralen for Midt-Norge på X klokka 07.26 onsdag morgen.

Klokka 07.43 ble det meldt at tunnelen var åpnet for trafikk igjen.

Gjermund Kjøpstad

To mistet førerkortet

UP stanset to bilførere som kjørte altfor fort på E39 over Ørskogfjellet seint tirsdag kveld. De kjørte i henholdsvis 120 km/t og 118 km/t i 80-sone.

Begge fikk førerkortet beslaglagt og blir anmeldt, opplyser politiet i sin logg like over midnatt.

Grensa for førerkortbeslag i ei 80-sone går normalt ved 116 km/t.