Bjørg-Irene Hovde

Steinras på Trollstigvegen

Fredag kveld gikk det steinras ned på Trollstigvegen. Det opplyser TV2 fredag kveld.

En video TV2 har viser at store steiner som har rast, har ødelagt deler av vegbana langt nede i vegen.

Verken politi eler Vegtrafikksentralen var kjent med raset fredag kveld.

Roar Vikhagen i fylkeskommunen har ansvaret for Trollstigen. Han opplyser til TV2 at raset har gått mellom Kløvstien og bunnen av Trollstigen. Vegen over det populære turistmålet er fortsatt vinterstengt.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Bjørg-Irene Hovde

Anmeldt etter stygg kjøring

Politiet opplyser at en mann i 20-åra anmeldes og midlertidig fratas førerkort etter mistanke om særdeles stygg kjøring på E39 i Ålesund.

Mannen selv nektet for forholdet, skriver politiet på loggen fredag kveld.

Bjørg-Irene Hovde

Oppførte seg skremmende

Politiet har anholdt en mann i 40-årene i Molde.

Mannen skal ha gjort skadeverk på en privat bolig og fremstått skremmende for beboerne på adressen.

Politiet opplyser at mannen tas til legevakt på grunn av sårskader han fikk etter skadeverket.

Bjørg-Irene Hovde

Kjedekollisjon i Kristiansund

Politiet varsler fredag ettermiddag om trafikkulykke på Løkkemyra i Kristiansund.

Det skal være en kjedekollisjon der 3-4 biler er involvert. Det er foreløpig ikke meldt om personskader, men det er trafikale utfordringer på stedet.

I følge politiets logg er 3 personer involvert.

Politiet avventer videre oppdatering av eventuelle skader til ambulansepersonell har vurdert de involverte.

Politiet opplyser at de nå er ferdige på stedet. Årsak til ulykken er påkjørsel bakfra:

«Ingen personskader eller skader på 3.manns eiendom. Noe materielle skader på kjøretøyene. Ikke mistanke om ruspåvirkning. Avhør er tatt, sak opprettes og beslag av førerkort på fører av bilen som kjørte inn i bilen foran.»

Gjermund Kjøpstad

Tatt i 141 km/t på Ørskogfjellet

En bilfører ble stoppet i hele 141 km/t da UP hadde laserkontroll på E39 over Ørskogfjellet fredag.

Dette var ett av fire førerkortbeslag. I tillegg ble det skrevet ut 28 forenkla forelegg, melder politiet i Møre og Romsdal. Fartsgrensa på stedet er 80 km/t.

Også på E39 på Bergsøya i Gjemnes sto UP fredag. Her ble det skrevet ut 9 forenkla forelegg. Høgeste hastighet ble målt til 98 km/t.

Det har også vært kontroll i ei 50-sone i Langevåg fredag. Her ble resultatet 21 forenklede forelegg. Høgste hastighet ble målt til 70 km/t.

NTB

Filippinsk snacks trekkes tilbake etter funn av ulovlig fargestoff

Snacks med ostesmak Cheez Zum – cheese ring snacks fra Filippinene trekkes tilbake på grunn av innhold av fargestoffet E110, som ikke er tillatt i snacksprodukter basert på korn, mel eller stivelse. Foto: Asia engros AS / handout / NTB Foto: Foto: Asia engros AS / handout / NTB

Snacks av typen Cheez Zum fra Filippinene trekkes tilbake etter funn av fargestoff som ikke er tillatt i snacksprodukter basert på korn, mel eller stivelse.

– Produktet er importert av Asia engros AS og international matsenter AS, og solgt videre til frittstående dagligvarebutikker over hele landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Kunder som har kjøpt produktene, bes om å kaste disse eller levere tilbake til butikken de har kjøpt produktene i. Det aktuelle fargestoffet det er snakk om, er E110 som på norsk heter paraoransje.

– En regel er at stoffene skal være godkjente for bruk kun i bestemte grupper av matvarer, slik at bruken ikke utgjør en helsefare. I snacksprodukter basert på korn, mel eller stivelse, slik som cheez zum, er det ikke tillatt med E110, skriver tilsynet videre.

NTB

Prisen på plastposer øker igjen

Prisen på plastposer vil trolig øke igjen. Foto: Lise Åserud / NTB

Handelens Miljøfond har besluttet å øke kontingenten på plastposen med 1 krone fra 1. mai. Det kan føre til at prisen øker med 1,25 kroner i butikkene.

– Selv om vi har blitt mye flinkere, brukte vi over 575 millioner plastposer i fjor, som er 104 poser per person i året. Dette må reduseres, og av erfaring vet vi at økning i kontingenten er en måte å få til dette, forteller daglig leder i Handelens Miljøfond Cecilie Lind i en pressemelding.

Det er kontingenten medlemmene betaler til Handelens Miljøfond, som øker fra to til tre kroner.

Selv om Handelens Miljøfond nå øker kontingenten. Så er det opp til butikkene selv om de vil øke prisen på plastposen, skriver NRK.

Totalprisen for en plastpose i butikken kan dermed bli på 5,50 kroner fra neste uke.

NTB

Obos-banken setter ned boliglånsrenten

Fra 2. mai nedjusterer Obos-banken boliglånsrenten med inntil 0,15 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Obos-banken følger etter Sbanken og setter ned renten på boliglån med inntil 0,15 prosentpoeng. Rentekuttet trer i kraft 2. mai.

– Konkurransen om kundene spisser seg til. Det er grunnen til at vi nå kutter renten på flere av våre låneprodukter, sier administrerende bankdirektør Øistein Gamst Sandlie i en pressemelding.

Når rentekuttet trer i kraft 2. mai, vil den beste renten til banken være på 5,24 prosent for et grønt boliglån.

Et rammelån på 50 prosent vil etter justeringen ha en rente på 5,41 prosent, mens innskuddsrentene til banken ikke endres.

Nyheten fra Obos-banken kommer etter at Sbanken mandag besluttet å sette ned sin boliglånsrente. Der blir nominell rente på 5,32 prosent når rentekuttet på 0,15 prosentpoeng trer i kraft 23. april.

NTB

Bøndene krever 3,9 milliarder kroner – korn, poteter og melk kan bli dyrere

Leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming og generalsekretær Sigrid Hjørnegård med kravet i en eske før overleveringen av årets jordbruksoppgjør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Fra venstre: Norges Bondelags leder Bjørn Gimming, leder Tor Jacob Solberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og generalsekretær Sigrid Hjørnegård i Norges med kravene som ble overlevert i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg (t.v.), sammen med ekspedisjonssjef Viil Søyland etter kravoverleveringen i årets jordbruksoppgjør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Ekspedisjonssjef Viil Søyland beskrev bøndenes krav som svært høyt. Hun legger fram statens tilbud 6. mai. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bøndene krever til sammen 3,9 milliarder kroner – 82.900 kroner per årsverk – i årets jordbruksoppgjør. Kravet er svært høyt, mener statens forhandlingsleder.

Kravet fra bondeorganisasjonene ble overlevert statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Viil Søyland i Landbruks- og matdepartementet, fredag.

Hovedtrekkene er:

* Kravet er på 3,9 milliarder kroner. 1,4 milliarder av dette skal dekke bøndenes økte kostnader. Kravet tilsvarer 82.900 kroner per årsverk.

* Målprisene – altså at folk må betale mer for maten i butikkene – økes med 1 milliard kroner fra 1. juli. Det gjelder matkorn, poteter, ti grønnsaker, epler og melk.

* Nesten 1,9 milliarder kroner går til å tette inntektsgap mellom bønder og andre grupper.

* 270 millioner kroner kan tas ut i markedet på produkter uten målpris. Det tilsvarer en økning på 1,3 prosent.

– Må tette inntektsgapet

Kravet er det laveste siden 2021, da det lød på 2,1 milliarder kroner. Bondelaget påpekte at Stortinget har vedtatt at selvforsyning av mat skal betydelig opp.

– Det er ikke mulig uten at inntektsgapet mellom bønder og andre tettes så fort som mulig, sier leder Bjørn Gimming.

Kravet tetter over halvparten av inntektsgapet mellom bønder og andre grupper, opplyser Norges Bondelag. For gjennomsnittsbonden vil det si 75.900 kroner per familieårsverk, etter den nye regnemetoden.

Både Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukarlag sier at mange er i tvil om de ønsker å fortsette i næringen.

– Vi bønder tar gjerne oppdraget med å produsere mer mat og til et marked der forbrukeren er sjef. Det er helt avgjørende at bønder skal ha motivasjon til å produsere mat – våge tro på en fremtid med trygghet for en inntekt som dekker regninger og å kunne leve som folk flest, sa Gimming.

– Nøkternt krav

Småbrukarlagsleder Tor Jacob Solberg omtaler kravet som «nøkternt», basert på antatt kostnadsvekst og de rammene som den nylig stortingsbehandlede landbruksmeldingen gir.

Han sier kravet er utarbeidet med mål om å jevne ut inntektsforskjellene mellom de ulike gruppene med bønder, noe de er fornøyd med.

Statens forhandlingsleder Søyland karakteriserte derimot kravet som svært høyt. Etter flere år med ekstraordinær kostnadsøkning er vi nå over den verste toppen, slo hun fast.

– Det gir grunnlag for en klart lavere ramme enn det vi har sett de siste årene, sa hun.

– Både rammens størrelse og omfanget av vanskelige temaer gjør at dette blir krevende forhandlinger, la hun til.

Statens tilbud 6. mai

Det lyktes ikke Stortinget å bli enige om en opptrappingsplan da stortingsmeldingen ble behandlet nylig. Jordbruksforhandlingene går dermed i gang på et bakteppe av uro rundt beregningene for bondens inntekt og tetting av inntektsgap sett opp mot sammenlignbare grupper.

På spørsmål fra Nettavisen om Søylands vurdering av kravet som svært høyt, svarte Gimming:

– En forhandlingsløsning forutsetter naturligvis en betydelig forhandlingsvilje hos staten.

Staten legger fram sitt tilbud til bøndene 6. mai. Deretter ser partene om det er grunnlag for å gå videre med forhandlinger. De har frist til 16. mai med å bli enige.

Høyre ber om ansvarlighet

Om det blir forhandlingsbrudd, blir oppgjøret sendt til behandling i Stortinget. Og om partene kommer til enighet, blir resultatet lagt fram for Stortinget i en proposisjon.

Høyre mener bøndene «nok en gang går hardt ut». De maner til ansvarlighet.

– Norsk mat er viktig for beredskapen, men vi kan ikke legge opp til å overføre så mye til bøndene at det går på bekostning av alle andre yrkesgrupper, sier landbrukspolitisk talsperson Lene Westgaard-Halle.

Rødt og MDG mener derimot at bøndene har lagt seg på en edruelig linje.

– Nå må staten lytte til landbruket. Regjeringspartiene har lovet en inntektsopptrapping, og etter vinglinga i Stortinget forrige uke bør det være enkelt å innfri dette kravet for å gjenopprette tillit og fremtidstro i næringa, sier Rødts Geir Jørgensen.

MDG mener bondeorganisasjonene har tatt Stortingets mål om selvforsyning på alvor.

– Dette kravet er så moderat at selv om hele kravet blir innfridd, vil mange bønder få det økonomisk tøft i året som kommer. Nå får vi se om regjeringen vil holde løftet om å sikre lønnsomhet og optimisme på norske gårder, sier landbrukspolitisk talsperson Rasmus Hansson.

KrF mener det er viktig at bondeorganisasjonene stiller felles krav.

– KrF forventer regjeringen kommer med et godt tilbud. Etter regjeringens mageplask i Stortinget forrige uke har de mye å levere på nå, sier partileder Olaug Bollestad.

Gjermund Kjøpstad

Alle blåste grønt

UP har hatt promillekontroll på Tøndergård i Molde fredag formiddag. 85 bilførere ble kontrollert, men det førte ikke til noen reaksjoner, skriver politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Fannefjordtunnelen åpnet igjen

Fannefjordtunnelen på fylkesveg 64 er stengt. Årsaken er gjenstander i vegbanen, skrev vegtrafikksentralen i en melding klokka 10.35.

Det ble oppgitt forventet åpning klokka 12, men alt klokka 11 ble det meldt at vegen var åpnet igjen.

Gjermund Kjøpstad

Rekker ikke å åpne Vardevegen til 1. mai

Vardevegen ble brøytet tirsdag 16. april. Foto: Kurt R. Vaagen

Molde kommune hadde et håp om å åpne Vardevegen til 1. mai i år, men slik blir det ikke.

– Vi fikk 15-20 cm nysnø på Vardevegen denne uka, så vi har ikke kunnet starte med grusing og vedlikehold som vi ønsket, sier Johan Hals, avdelingsleder utvikling og forvaltning i Molde bydrift til Romsdals Budstikke.

Han kan ikke si når vegen blir åpnet for biltrafikk, men at de vil gi beskjed så snart det er klart.

– Nå er det meldt mildere vær framover, så da håper vi vi får fortgang i jobben vi må gjøre, sier Hals.

Gjermund Kjøpstad

Brannvesenet øver i Årødalen

Nordmøre og Romsdal brann og redning melder at de avholder øvelse i sitt øvelsesområde i Årødalen fredag.

– Flammer og røyk vil observeres fra feltet, skriver de på X.

Gjermund Kjøpstad

Gåsejakt viste seg å være lovlig

Politiet i Møre og Romsdal fikk torsdag kveld melding om mulig ulovlig grågåsjakt på Skodje i Ålesund kommune.

– Saka ettergås av politiet med tanke på om det er blitt gitt løyve til jakt på skadedyr, skriver operasjonsleder Tor André Gram Franck i politiloggen

Normal jakttid for grågås er fra 10. august og ut året.

I en oppdatering viser det seg at politiet var litt kjapp på avtrekkeren da de la ut den første meldinga:

– Politiet har nå hatt kontakt med Nordre Sunnmøre Landbrukskontor. Ålesund kommune har gitt løyve til felling av 10 skadegås på aktuell grunn. Saken ansees som løst, skriver politiet.

Katharina Hovde

Inviterer til klesbyttedag

Lørdag 27. april samarbeider Eresfjord Husflidslag og Romsdalsmuseet om å arrangere den store klesbyttedagen på Nesset Prestegård i Eidsvåg.

– Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og et godt alternativ til shopping. Dette er noe alle kan være med på sier Anna Marie Jensen, leder i Eresfjord Husflidslag, i ei pressemelding.

Det blir også mulighet til å låne symaskiner og få hjelp til enkle reparasjoner både med og uten symaskin.

Du kan levere inn klær på disse stedene:

  • Nesset bibliotek, 23.-26. april fra klokka 10-16

  • Eira Husflid i Eresfjord, 26. april klokka 15-16.30

  • Nesset Prestegard, 26. april klokka 17-19

NTB

Brudd i lønnsforhandlingene for elektrofagene

Etter fire dager endte lønnsforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro med brudd torsdag kveld.

EL og IT gikk inn i forhandlingene om Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK) med krav om blant annet økt kjøpekraft for sine medlemmer.

– Arbeidsgiverne ville ikke møte oss på noen av våre krav. Vi har derfor bestemt oss for å bryte forhandlingene og gjøre et nytt forsøk med Riksmeklerens bistand, sier forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth, i en pressemelding.

Partene skal møtes til mekling hos Riksmekleren i slutten av mai.

– Vi kom til et punkt hvor vi innså at vi måtte ha hjelp fra en tredjepart for å komme videre, sier Ove Guttormsen, som er administrerende direktør i NHO Elektro.

EL og IT Forbundet har over 40.000 medlemmer, hvorav 15.000 medlemmer er på tariffavtalen LOK.

Katharina Hovde

«Møt politiet» på Torget

Politiet er til stede for å snakke med byens innbyggere på Torget torsdag ettermiddag og kveld. Molde sentrums maskot «Sentrumshumla» til venstre. Foto: Joachim Constantin Høyer

Torsdag ettermiddag er politiet på det de beskriver som et forebyggende oppdrag i Molde sentrum.

Arrangementet har navnet «møt politiet», og er ifølge operasjonsleder Eivind Klokkersund i regi av Molde sentrum.

– Vi blir der ei stund, sier Klokkersund like før klokka 18.

Maskoten «Sentrumshumla» er også på stedet.

Katharina Hovde

Skal levere utstyr til tre nye båter

Brunvoll har signert to kontrakter med den danske skipsbyggeren Karstensens Skibsværft, melder førstnevnte i ei pressemelding.

De skal levere framdrifts- og manøvreringsutstyr til tre fartøy.

To av fartøyene er til færøyske Faroe Origin. De vil være 44,1 meter lange og 11,5 meter breie. Levering er planlagt første og andre kvartal av 2026.

Det tredje fartøyet har en hemmelig eier.

Katharina Hovde

Brannvesenet øver på Skåla

Brannvesenet vil mellom klokka 18 og 20 torsdag kveld holde øvelse ved Hovdenakkvågen på Skåla i Molde, melder 110-sentralen torsdag ettermiddag.

De skal holde øvelse med bil i sjø.

Katharina Hovde

Sammenstøt mellom bil og motorsykkel

Det har skjedd et sammenstøt mellom en bil og en motorsykkel i Surnadal sentrum, melder politiet i 17-tida torsdag.

Det er 60-sone på stedet. Begge partene er bevisste og våkne, skriver politiet.

Tor Hansen i politiet opplyser til Driva at det ser ut som det gikk bra med begge førerne, men motorsyklisten blir rutinemessig sendt til sjukehus for en sjekk.

I ei oppdatering skriver politiet at bilføreren får førerkortet beslaglagt.