MOLDE: Det er konsulentfirmaet Pricewaterhouse Coopers (PwC) som har vurdert risikoen og sårbarheten ved tre ulike løsninger for barnetilbud for Nordmøre og Romsdal. PwC har støttet seg på ei faggruppe Helse Møre og Romsdal har oppnevnt.

Konklusjonen i PwC-rapporten som er sendt direktøren i helseforetaket er entydig: Modell A, som innebærer egen sengeavdeling ved Sjukehuset SNR på Hjelset, med barnelege i vakt og helårsdrift, har klart lavest risiko. Denne modellen innebærer også at sjuke nyfødte barn stabiliseres ved SNR og overføres til Ålesund sjukehus. Det samme skal skje med kritisk sjuke barn.

Konsulentfirmaet PwC har merket av fem element som innebærer en viss risiko. Den risikoen plasseres i gult område, som forteller at risikoen er moderat og kan gjøres noe med.

1. Voksne kan bli innlagt på barneavdeling.

2. Ledelsen lykkes ikke med å skape et godt nok samarbeid mellom sjukehuset i Ålesund og sjukehuset på Hjelset. Tiltak: Aktiv ledelse og styrket samarbeid.

3. Risiko for at ny teknologi ikke tas tilstrekkelig i bruk. Tiltak: Økt oppmerksomhet på å bruke ny teknologi.

4. Manglende eller utydelige beslutninger fra ledelsen i Helse Møre og Romsdal med tanke på å sikre tilstrekkelig kapasitet og faglig kvalitet for barn og unge i Nordmøre og Romsdal. Tiltak: Gode driftsplaner.

5. Risiko for at Helse Møre og Romsdal ikke utarbeider tilfredsstillende planer for tida fram til nytt sjukehus på Hjelset tas i bruk, slik at det blir attraktivt for ansatte å bli i stillingene sine, få økt kompetanse og ta del i den faglige utviklingen. Også her er tiltaket som foreslås at Helse Møre og Romsdal lager gode driftsplaner for interimsperioden.

Konklusjonen som Pricewaterhouse Coopers trekker, er den samme som faggruppa ledet av overlege Marianne Nordhovd kom til: Egen barneavdeling med sengepost og barnelege i vakt på Hjelset er den beste løsningen.

Administrerende direktør Espen Remme legger vekt på begge disse anbefalingene når han råder styret til å vedta at det skal være egen sengeavdeling med barnelege i vakt med Sjukehuset Nordmøre og Romsdal.

Adm. direktør Espen Remme følger rådene fra konsulentfirmaet PwC, og anbefaler barneavdeling med sengepost og barnelege i vakt ved nysjukehuset. Foto: RICHARD NERGAARD