Denne saken kan fort vise seg å bli «brennbar», selv om det foreløpig har vært ganske rolig, ifølge brannsjef Nils Aasen. Hans innstilling er at politikerne i Gjemnes bør vedta å legge ned de to brannstasjonene, men dette forutsetter at det blir inngått en avtale med Nesset for å dekke beredskapskravene for Angvik-området. Saken er foreløpig utsatt i påvente av en slik avtale. Kommunestyret får uansett siste ordet.

Uavhengig analyse

Investeringer nødvendig

Rapporten fra Firesafe peker på at Gjemnes har mange brannstasjoner og kjøretøy i forhold til innbyggertallet på knappe 2700. Det er relativt korte avstander i kommunen. Og det er bare 1-2 utrykninger årlig fra de to brannstasjonene. Der vil det kreves betydelige investeringer for å oppgradere kjøretøy som begynner å bli veldig gamle. Forslaget går på at all brannberedskap heretter skal driftes og organiseres fra hovedbrannstasjonen på Batnfjordsøra.

– Ved å satse på en brannstasjon i Gjemnes vil det frigjøre ressurser til å investere i kjøretøy når det er behov for det, samtidig som man reduserer driftskostnadene ganske mye totalt sett. Løsningen vil samlet gi en bedre brannberedskap for kommunen, mener Nils Aasen, og støtter seg til rapporten fra Firesafe.

Etter innføring av nytt nødnett og nye lønnsforhandlinger for de frivillige brannmannskapene, har utgiftene til brannberedskap økt mye, påpeker brannsjefen. Gjemnes bruker mer på dette området enn sammenlignbare kommuner, står det i saksutredningen.

– Vi har i dag 14 mann tilknyttet brannvesenet på Batnfjordsøra og 8 mann hver på de to andre stasjonene. Kravene til innsatstid vil være godt innfridd med løsningen vi nå skisserer. Det er nå snart tre år siden sist det var en boligbrann i Gjemnes. De fleste utrykningene er til ulykker, sier brannsjef Nils Aasen.

Han viser til at Eide kommune, som har langt flere innbyggere enn Gjemnes, har omtrent halvparten så mange brannfolk i beredskap som Gjemnes. Dette er et økonomisk spørsmål, som Aasen altså mener ikke vil gå ut over beredskapen.

– Det avhenger som sagt av en avtale med Nesset brannvesen. Saken kan bli behandlet av kommunestyret i mars. Det er politikerne som har siste ordet. Det er ikke første gangen en sak om brannberedskap er på politikernes bord, fastslår Nils Aasen.