Som medlem i sentralstyret i Arbeiderpartiet var stortingsrepresentant Else-May Botten en av dem som torsdag kveld ble informert av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Støre fortalte pressen at han har gitt sin nestleder Trond Giske en advarsel etter at kvinner har rapportert om ubehagelig omgang av seksuell karakter fra nestlederen. Giske sjøl har beklaget måten han har opptrådt på.

– Åpenhet viktig

Botten vil ikke gå detaljert inn på orienteringen de fikk, men sier hun har full tillit til at Støre håndterer situasjonen fortløpende.

– Jeg håper at de som eventuelt har saker å melde inn gjør det. Det er så viktig at vi har åpenhet, og jeg håper at det at Jonas er så tydelig nå, tar ansvar og håndterer denne saka, gjør at de som skulle ha behov for det føler at de kan ta opp forhold der de mener noen har gått over streken, sier Botten.

– Er det vanskelig å ta opp såkalte #metoo-saker i Arbeiderpartiet?

– Nei, jeg opplever ikke at det er det. Og det er viktig at man kan si fra. Som tillitsvalgt er det viktig at vi vet at vi har Ap-stempel på oss uansett hvor vi er. Vi representerer Arbeiderpartiet, og det er et stort og viktig ansvar å ha. Det gjelder oss alle.

– Hvor alvorlig mener du denne saka er for Trond Giske?

– Jeg kan ikke bedømme det, fordi jeg ikke vet detaljene i sakene. Det er det få som gjør. Det er vanskelig å skulle være dommer over andre. Det jeg kan si er at vi ikke vil ha det slik i vår organisasjon.

– Du har engasjert deg i #metoo-kampanjen – hvilken effekt mener du den har hatt?

– Den har vært veldig viktig. Den har ført til at mange har turt å si fra. Det har kommet fram historier fra kvinner over hele landet, i ulike yrker, organisasjoner og parti. Den har vist oss at vi har en stor samfunnsutfordring som vi må ta tak i. Det er faktisk en samfunnsoppgave å gjøre noe med det. Det er enkeltpersoner som gjør disse handlingene, og de må stilles til ansvar for det, sier Botten, og fortsetter:

– Det er opp til ledelsen å ta de grepene som må tas. I en del saker har personer blitt fjernet fra sine stillinger eller vi ser at de har trukket seg. Det viser at det blir tatt på alvor.

– Gjør det noe med hver enkelt av oss?

– Det viktigste er å si fra. Det er et ansvar vi alle har. #Metoo-kampanjen har nok gjort oss mer observante – og mindre passive tilskuere – når ting skjer. Jeg håper i alle fall at vi vil si fra raskere og tydeligere dersom vi observerer noen som trår over grensa, sier Botten. Hun er glad for at kampanjen ikke bare ble et blaff.

– Vi må jo dessverre konstatere at vi ikke er kommet lenger, at vi fortsatt har en slik utfordring i samfunnet i dag. Det skal jo ikke blir slik at vi ikke kan gi hverandre en klem lenger, men det er samtidig viktig å huske på at streken for hva du kan gjøre går langt før det er en ulovlighet.

– Hva skjer videre i saka rundt nestleder Trond Giske?

– Nå har ledelsen tatt tak i det og jobber med det. Sentralstyret skal møtes igjen 8. januar.

– Hva gjør en slik sak med Arbeiderpartiet?

– Det er jo enkeltpersoner her som har trådt feil, så det er vanskelig at hele partiet skal lide under det. Men det blir belastende for oss alle. Vi kan ikke akseptere den type atferd, sier Botten.