Om lag 80 bedrifter deltok i årets kåring av Norges smarteste industribedrift. Siemens har sammen med Norsk Industri besøkt noen av disse i løpet av vinteren.

Det er nå Brunvoll, Raufoss Technology og Thermofisher Scientific som kjemper om tittelen. Vinneren utropes på Industrikonferansen i Oslo tirsdag 9. mai.

Siemens skriver i en pressemelding at alle bedriftene opererer i et internasjonalt tøft marked, hvor innovasjon og digitalisering er avgjørende for å overleve.

– Brunvoll imponerer. De viser at norske bedrifter besitter verdifull kompetanse, og kan være konkurransedyktige i et internasjonalt marked. Jeg er sikker på at flere kan lære og bli inspirert av hverandre, sier administrerende direktør Anne Marit Panengstuen.

Usikker på digitalisering

Syv av ti norske industribedrifter tror digitalisering er avgjørende for å kunne være konkurransedyktige om fem år, men syv av ti har mener selv de ikke har en god nok strategi for å klare det. Det viser en undersøkelse som Norsk Industri og Siemens gjennomførte i fjor.

– En høy grad av digitalisering i industrien gjør at systemene snakker bedre sammen, og utvikling, produksjon og vedlikehold kan gjøres raskere. Dermed blir det lettere å tilby skreddersydde løsninger, sier Panengstuen.

Må tørre å satse

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri mener det viktigere enn noen gang at industribedriftene satser på utvikling og digitalisering.

– Det er ikke noe nytt at verden er i forandring, men nå går alt raskere enn tidligere. Gamle storheter falmer raskt når de utfordres i det globale markedet, sier han.

Dette er vurderingen som er gjort av de tre finalistene:

  • BrunvollBrunvoll er en solid industribedrift, eid og aktivt drevet av familien i over 100 år. Deres kjerneprodukter er thrustere og fremdriftssystemer til den maritime bransjen. Bedriften har fokusert på å investere overskudd tilbake til utvikling av bedriften. De har satset alt på å drive produktutvikling og holde produksjonen i Norge gjennom sin «Produsere i Norge»-strategi. De er omstillingsdyktige, og tar mulighetene som finnes i andre markeder for å skape nye forretningsmodeller. Digitalisering har vært en sentral del av Brunvoll sin verdikjede og strategi i mange år. Deres eksportandel er på hele 90 prosent. Brunvoll har en funksjon som en sterk og offensiv aktør i flere klynger på vestlandet, spesielt den maritime klyngen og i kuben.

  • Raufoss Technology Raufoss Technology har spesialisert seg på utvikling og produksjon av aluminiumsdeler til internasjonal bilindustri av høy kvalitet. Bedriften opererer i en kundekrevende bransje, med tøff global konkurranse hvor endringer skjer raskt. De leverer til en bransje som alltid er i utvikling, spesielt med tanke på effektivisering. Gjennom automatisering og digitalisering av produksjonsprosessen har bedriften også flyttet tilbake deler av produksjonen til Norge. De er konkurransedyktig overfor Kina blant annet ved at de utnytter maskinene sine fire ganger bedre. De er i tillegg svært aktive og drivende i Raufoss-klyngen, og bidrar sterkt til kompetansespredning og -utvikling.

  • Thermofisher Scientific Thermofisher er en legemiddelbedrift som baserer seg på de norskutviklede Uglestadkulene. Mange kjenner dem som Life Technologies. Helt unikt driver de eksportindustriell produksjon av legemidler i Norge med salg over hele verden. Bedriften har utviklet ny og revolusjonerende teknologi som gjør at en ansatt i løpet av en dag klarer å produsere 10 ganger mer enn alternativ teknologi. Bedriften har hatt kraftig vekst de siste årene og svært god lønnsomhet. Thermofisher Scientific investerer mye i forskning og utvikling. Og juryen anser dem som et Norsk eventyr!