- Vi har vært nominert fire ganger før. Nå hadde det vært hyggelig med en pris, sier Lars Erik Hansen, Amanda-nominert for beste visuelle effekter i «Bølgen».

To ganger har moldemannen Lars Erik Hansen og selskapet Gimpville vært Norges Oscar-kandidat, med Kon Tiki og Bølgen. Fire ganger har de vært nominert til Amanda.

- Nå hadde det vært hyggelig med en pris, sier Lars Erik Hansen, som i år er nominert for beste visuelle effekter sammen med  Thilo Ewers – Doktor Proktors tidsbadekar og Mats Andersen – Pyromanen.

- Det fungerer slik at de velger en person som representerer teamet. På Bølgen var jeg prosjektleder, teknisk og kreativt, og jeg var også bindeleddet mellom produksjonsselskapene og de tre selskapene som har jobbet med effektene, forteller Hansen.

- Hva betyr en Amanda-nominasjon?

- Oppmerksomhet er bra. Vi driver et selskap, og må være synlige. Amanda er fortsatt det største i bransjen, selv om Kanonprisen også er i ferd med å få mye kred, sier Hansen.

Gimpville har fått en rekke nominasjoner for arbeidet med Bølgen.

Raset tok seks måneder. Hansen har vært involvert i filmen, som har Fantefilm som hovedprodusent, fra start til mål, og bidratt til utvikling av manus, valg av leverandører, til selve innspillingen – når det gjelder planlagte effekter – og jobbet midt mellom regissør og fotograf.

– Hvordan lager man egentlig slike bilder av ras og bølge?

– Det er ikke lenge siden det ikke var mulig på grunn av for små budsjett. Nå har vi fått brukt den tida vi trenger. Raset er en konstruksjon basert på flyfoto og 3D-scan av fjellet. Så har vi lagt inn animasjonskontroller for å få fjellet til å oppføre seg slik vi vil. 36.000 GB lagret info måtte til for å få raset til å gå i sjøen, og det tok oss 6 måneder fra start til slutt. Totalt presenterte vi 7-8 ulike versjoner for regi der hver runde krevde 2-3 ukers arbeid, sier Hansen.

Hollywood neste

Hansen anslår at han og teamet jobbet halvannet år med Bølgen-produksjonen, som Gimpville også var med på å finansiere.

- Har dere blitt rike av Bølgen?

- Nei, nei. Men vi har fått tilbake pengene vi investerte. Nå går jo filmen også veldig bra i utlandet, sier Hansen, og legger til:

- Det viser at når vi har nok tid og stort nok budsjett kan vi produsere det samme som i Hollywood.

- Blir det Hollywood neste?

- For fem år siden ville jeg blitt flau over å si det. Men en Hollywood-produksjon kan være det neste steget, sier Hansen, og legger til at Gimpville er i ferd med å ferdigstille en kinesisk produksjon – «League of Gods» - med Jet Li på rollelista og en rekke internasjonale leverandører involvert. Filmen har premiere 29. juli i Kina.

- Hva tror du om sjansene til å ta med en pris hjem fra Haugesund denne gang?

- Vi har sterke konkurrenter. Men mulighetene har aldri vært større.

Bølgen ble en kinosuksess - blant annet takket være de visuelle effektene som Lars Erik Hansen og Gimpville produserte.

Med nær 830.000 solgte billetter plasserer Norges første katastrofefilm, Bølgen , seg på en respektabel syvendeplass blant tidenes mest sette kinofilmer her i landet.

PS: Moldejenta Ingrid Lykkeslet Strømskag castet Bølgen, og var med som regiassistent. Hun er også samboer med Roar Uthaug som har regien. I april ble det kjent at han nå skal regissere en såkalt «reboot» av «Tomb Raider».