Desember er en måned fylt med mye fest og morro. Det arrangeres julebord, og mange andre festlige sammenkomster både i førjulstida, romjula og nyttårshelga.

– Drikker du alkohol, bruk fornuften og la bilen stå, også hvis du er usikker dagen derpå, er oppfordringen fra kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Én av fire

Gjensidige har gjennomført en undersøkelse om holdningene til bilkjøring og promille blant bilister i Møre og Romsdal. Hele 25 prosent svarer at de tror de kan ha kjørt med ulovlig promille. Av disse er det dobbelt så mange menn som kvinner. Menn i alderen mellom 25 og 39 år er «verstingene», skriver Gjensidige i en pressemelding.

– At rus er et problem i trafikken er vi klar over, men det er skremmende at så mange bilførere i Møre og Romsdal tror de kan ha promillekjørt en eller flere ganger, sier Voll.

– Samtidig sier 10 prosent i fylket at det hender de drikker alkohol noen timer før kjøring og beregner når de tror de er under promillegrensen.

Mange dødsulykker

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

– Selv med lav promille øker ulykkesrisikoen kraftig. Det er mye fokus på veistandarden, men aller viktigst for trafikksikkerheten vil uansett være føreren bak rattet, sier Voll.

Får ikke erstatning

Kolliderer du etter å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, kan det få svært alvorlige økonomiske og menneskelige konsekvenser. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Kolliderer du i fylla betyr det mest sannsynlig at du ikke får noen erstatning på forsikringen. I tillegg kan en bli stilt økonomisk ansvarlig for skader en har påførte andre. I verste fall snakker vi om millionbeløp, sier kommunikasjonssjefen.