De siste månedene har det vært unormalt varmt og fint vær i området vårt. Juli er ikke noe unntak. Gradestokken har for lengst krøpet over 30-tallet, og folk valfarter til badestrender. Hos meteorologisk institutt koker det også. Men det er i telefonrøret.

– Du er ikke den første som ringer, for å si det sånn, forteller vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør.

For det er ingen hemmelighet at nordmenn er opptatt av vær. Og når det blir så varmt som nå i slutten av juli, er det på tide å snakke om varmerekorder.

Varmerekorden for Møre og Romsdal ble satt ved Brusdalsvatnet i Ålesund i 2014. Da viste gradestokken 34 grader. Men dagens målinger viser at det på Åndalsnes var målt hele 34,7 grader lørdag. Men da Rbnett snakket med Skattør lørdag ettermiddag ville hun kke bekrefte rekorden.

– Det kan hende, men vi er fremdeles litt usikker. Vi mangler flere oppdateringer før vi kan bekrefte rekorden. Men det skulle ikke forundre meg, sier hun. Om Åndalsnes har slått den gamle rekorden vil bli bekreftet i løpet av søndag, sa hun.

Men lørdag kveld bekrefter meteorologisk institutt via Twitter at de 34,7 gradene som ble målt på Kamshaugen i Åndalsnes lørdag, både er ny fylkesrekord og er årets hittil varmeste dag. Åndalsnes slår gårsdagens måling fra Blindern i Oslo med 0,1 grader.

De varmeste temperaturene som er målt i Molde hittil i dag er 31,0 ved Molde lufthavn Årø, og 32,1 ved Hindalsrøra målestasjon.

Nedbør natt til søndag

Det fine været skaper både glede og bekymring. Flere steder i Norge, inkludert i Møre og Romsdal, er det totalforbud mot bruk av åpen ild. Senest fredag kveld måtte brannvesenet rykke ut til Hjertøya for å slukke et bål. Det varme været fører til ekstremt tørre forhold.

Natt til søndag kommer det etterlengtet nedbør.

– Det kommer til å regne en del natt til søndag og utover søndagen, før det igjen blir opphold, forteller Skattør.

En del folk på rådhusplassen i Åndalsnes sentrum lørdag. Foto: Ottar Rydjord