Fylkesmannen ber igjen om at det opprettes settefylkesmann i klagesaka mot kommunens tillatelse til oppsetting av en firemannsbolig i Moldelivegen 37. Årsaka er inhabilitet hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, på grunn av at ansatte er berørt. Det er i så fall andre gang fortettingssaka havner hos Fylkesmannen.

Kritikk av Fylkesmannen

I 2014 fikk Solstrand Boliger AS lov til å bygge en firemannsbolig på en fradelt tomt i Svenskebyen med en tomteutnyttelse på 45 prosent, inkludert parkering. Naboene klaget, men ble avvist av kommunen i februar i år.

Dermed gikk klagen videre til utnevnt settefylkesmann, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Der ble konklusjonen i juni at kommunens saksbehandling var mangelfull i forhold til flere utfordringer ved prosjektet: blant annet høg tomteutnyttelse, byggehøyde og tilpasning til nabohusene og et fredet hus.

Fikk lov til å fortsette

Byggestopp ble beordret, men da Byggesak og Geodata la fram prosjektet som en ny sak for Plan- og utviklingsutvalget 25.08, ga politikerne grønt lys til å fortsette. De nye klagene fra naboene går på samme tema som før, men viser også til at området tomta ligger i er foreslått med høgeste skjerming mot fortetting i ny kommunedelplan fra neste år.

– Vi stiller spørsmål med at det ikke er tatt hensyn til det pågående arbeidet med ny overordnet plan, ved kommunens behandling av saka, skriver en av klagerne.

Solstrand Boliger AS viser i sitt tilsvar til at det ikke er nye moment i klagene.

I sitt siste møte 6. oktober valgte politikerne i PUU å holde fast på tillatelsen de har gitt, og avviste klagene. Dermed går saka igjen til Fylkesmannen. Seinere vil den havne i fanget til det nyvalgte Plan- og utviklingsutvalget, ledet av Roar Beck (H).