Symra Park ble Moldes mest populære borettslag. Nå er det også det dyreste.

Han gjorde årets boligkupp, kjøperen og seinere selgeren av en borettslagsleilighet i Molde. Han tjente hele 1,2 millioner kroner på en leilighet på ett år – uten å ha bodd i den ett eneste døgn.

I juni fjor startet boligbyggelaget Mobo salget av 15 leiligheter i Symra Park i Molde sentrum.

Leilighetene ble revet bort selv om de var innflyttingsklare først i begynnelsen av oktober i år.

Kjøpte og solgte

En av leilighetene, en treroms i øverste etasje, ble solgt for 4.240.000 kroner i fjor sommer. Av dette var fellesgjelda 2.120.000.

Men kjøperen, som hadde fått overtatt sitt andelsbrev gjennom arbeidsgiveren som hadde anskaffet den i Mobos etableringsfase, valgte å ikke å benytte boligen sjøl.

De la den i stedet ut for salg for nye interesserte da leiligheten var innflyttingsklar i høst.

Prisen i været

Prisantydningen var nå steget til i alt 4.970. 000. Hvor 2.120.000 fortsatt er fellesgjeld.

Fellesgjelda er avdragsfri de første ti åra.

Men leiligheten var mer attraktiv enn noen hadde drømt og da en kjøper oppdaget annonsen avtalte han møte direkte med selgeren. De ble enige om en kjøpesum 550.000 kr  over prisantydning. Dermed ble totalprisen 5.520.000 kr, og ender dermed på en kvadratmeterpris på rekordhøge 62.727 kr. Det er det høgeste som er registrert i Molde noensinne.

– Siden dette er et borettslag så kan noen bruke forkjøpsretten til å overta leiligheten til den aktuelle prisen, sier eiendomsmekler Bendik Joten Tangen hos Eiendomsmegler 1.

Kjøperen har valgt å legge budet godt over takst fordi deres ansiennitet i Mobo ikke er så veldig lang.

– I Mobo er det i dag ingen begrensninger på hvor mange ganger man kan bruke sin ansiennitet, sier Evy O. Strømme, avdelingsleder i Garanti Eiendom, som hadde det første salget av leilighetene i fjor.

Det betyr at personer med svært lang ansiennitet, enten egenopparbeidet eller overtatt, kan vente på de mest attraktive objektene som er under bygging, kjøpe den nye leiligheten til fastpris og håpe på en prisoppgang uten å bo i leiligheten sjøl. De må skatte 28 prosent av en eventuell gevinst.

Endrer reglene?

– Vi har ikke sett noe stort problem med slike spekulasjoner tidligere. Men det har vært diskutert i styret i Mobo, uten at det foreløpig er tatt noen grep for å endre vedtektene foreløpig.

I Oslo oppsto begrepet «Obos-adelen» etter at eldre andelshavere kunne sitte i eneboligene sine og kjøpe de mest populære leilighetene og selge dem med stor gevinst. Obos endret derfor reglene slik at man ble ilagt «karantene» mellom hvert kjøp før ansienniteten kunne brukes på nytt.

Min livs sjanse.

– Etter å ha bodd i sentrumsnær leilighet noen år, flyttet vi i fjor til en terrasseleilighet i Solbakken, sier Geir Hansen.

Han er mannen som gjorde boligkuppet som setter prisrekord i Molde.

– Noen måneder seinere ble vi kjent med Symra Park-prosjektet og vurderte dette å være et aktuelt prosjekt for oss. Siden det skulle være innflyttingsklart først høsten 2015, ville vi ha ett år på oss til å tenke gjennom om vi skulle bo i Solbakken eller Symra Park. Vi trives veldig godt i Solbakken og leiligheten passer oss noe bedre enn leiligheten i Symra Park. Derfor bestemte vi oss for å selge vår leilighet i Symra Park i august 2015, sier Geir Hansen.

– Med en ansiennitet fra 1973 kan dere bruke en slik mulighet også seinere, dersom det skulle dukke opp populære Mobo-prosjekt?

– Jeg ser på dette som en en-gang-i-livet-sjanse. Vi har vært heldige som fikk kjøpe leiligheten, og heldig med at dette var et prosjekt med stor interesse, men velger å bo der vi bor nå.

– Hva tenker du om fortjenesten på ca. 1,25 millioner i verdiøkning på ett år?

–  Dette er bruttotall. Til fradrag kommer både skatt, salgskostnader og kapitalkostnader. Men, ja. Vi har vært utrolig heldige. Dette var et godt Mobo-prosjekt og også de andre beboerne i Symra Park kan glede seg over å ha gjort en god handel, sier Geir Hansen.