(Driva.no): 28 lokale ungdomsskoleelever var blant de vel 120 interesserte som besøkte torsdagens næringskonferanse på Bergtun i Eidsvåg. Årets konferanse var den femte i rekka. De fire forutgående er det Nesset Sparebank som har invitert til. Etter fusjonen med Bud, Fræna og Hustad Sparebank er det Romsdalsbanken som inviterer.

– Fint å bli oppdatert

Lena Vassli (16), Sesilie Adine Valåmo (15), Synnøve Kvernberg (15) og Anne Marta Remmen (15) setter pris på å være invitert til konferansen som en del av et skoleprosjekt.

– Veldig bra å få høre på foredragsholderne og de mulighetene distriktet vårt har i åra som kommer.

Jentene er usikre på om de kommer til å bosette seg i heimkommunen etter endt utdannelse.

– Vi ønsker jo i utgangspunktet det, men vi får se, sier Lena Vassli – som har bestemt seg for én ting: Hun vil bli politiker i nye Molde kommune og slik bidra positivt til lokalsamfunnet.

Vil skape aktivitet

Assisterende banksjef Jan-Børge Silseth ønsket velkommen og viste til at det blant annet er ønsket om å skape aktivitet som er bakgrunnen for konferansen.

– Vi ønsker å ha fokus på inspirasjon i dag. Bruk pausene under konferansen til å skape relasjoner, sa Silseth – som orienterte om Romsdalsbanken. En bank som skal ha høg kundetilfredshet over tid.

– Må ville lykkes

Moldeordfører Torgeir Dahl holdt et inspirerende foredrag om prosessen fram mot nye Molde kommune som skal være på lufta fra januar 2020.

– Visjonen vår er å greie å skape noe mer enn vi ville ha greid hver for oss. Det er ikke sjølsagt at vi skal lykkes. Det er mange muligheter for å mislykkes. Vi blir en kommune med 2500 ansatte som skal være med å påvirke prosessen. Det er viktig å skape forankring. Vi må ville lykkes, sa Dahl.

Hatlebakks arv

Fabrikksjef ved Glamox i Molde, Birger Holo, orienterte om industrieventyret som Birger Hatlebakk startet på tampen av førtitallet. De frammøtte ble orientert om den voldsomme teknologiske utviklingen. Det utvikles stadig nye høgteknologiske løsninger. Fabrikksjefen konkluderte med at evne til omstilling har vært den viktigste faktoren for å lykkes.

Rett fram om pensjon

Christian Vestengen fra Eika kapitalforvaltning orienterte på en lettfattelig måte om sparing og pensjon.

– Hjernen er ikke skapt for å tenke på pensjon. Vi tenker det er så langt fram. To tredeler av oss sparer til pensjon. Det oppfattes som kjedelig og lenge til, men avløses av panikk når man runder 60. Det er viktig at dere som er unge starter med en gang, sa Vestengen

Han rundet av med å fastslå at man som pensjonist får dobbelt så mye fritid, men bare halve lønna.

Populær prisvinner

Tradisjonen tro delte banken ut ærespris også på årets konferanse. Dette er en pris der styret i banken er enerådende jury. Prisen består av 20.000 kroner, et flott maleri og en stor blomsterbukett.

Jan-Børge Silseth avslørte raskt at 2017-prisen går til en idrettsutøver som virkelig har markert seg innen skyteidretten. Prisvinneren, Egil Magne Hammervold, er blant landets aller fremste feltskyttere, og har en rekke pokaler både fra samlagsmesterskap og andre store mesterskap i premiehylla.

– Prisvinneren har vært en ressursperson i tidligere Eidsvåg skytterlag, nå Eidsvåg og Eidsøra skytterlag. Han ønsker å takke foreldrene og ikke minst ektefellen for at han har kunnet holde på med idretten i så mange år.

Prisutdeler Jan-Børge Silset ba døtrene Ronja og Silje til å komme opp på scena sammen med pappa Egil Magne. De to har også markert seg på skytebanen med mange sterke prestasjoner.

– Du så kjekt vi har det når vi tre setter oss i bilen for å dra på skytestevne sammen, smilte prisvinner Egil Magne.

Hareide om lagspill

Fotball- og trenerlegenden Åge Hareide var invitert til konferansen for å snakke om lagspill. Han innledet med et kort resymé om spiller- og trenerkarrieren sin. Konferansier Odd Arne Halås introduserte Hareide som dansk landslagssjef – et landslag som har gjort det en smule bedre enn det norske ...

For øvrig et landslag der det ifølge treneren ikke er lov å være sur.

– Da jeg begynte å trene Molde jobbet jeg ved siden av. Jeg var med på å bygge opp klubben. Da Kjell Inge Røkke spurte om jeg ville bli administrerende direktør, kunne jeg ikke si nei. Da vi i etterkant rykket ned kom han og sa at jeg måtte ta over som trener for å få de opp igjen. Min profesjonelle trenerkarriere skyldes mye Kjell Inge.

– Viktig med lagspill

Hareide viste til de store endringene som har skjedd innen fotballen i løpet av de vel tretti åra han har vært trener. – Det har endret seg hele tida.

Hareide har trent spillere fra hele verden, og understreket hvor viktig det har vært å bruke tid på hver enkelt spiller.

– Det er viktig å bety noe for spillerne. Slik er det også i næringslivet. I fotballen er vi helt avhengige av å ha topp prestasjoner for komme oss videre. Lagspill er viktig overalt.

André Gussiås imponerte som alltid stort med sine musikalske ferdigheter.

Denne saka ble først publisert av Driva.