Vi vet det kommer hver eneste januar. Ikke før har svineribba, serinakakene og spekematen passert gjennom fordøyelseskanalen, så er avisene og ukebladene ute med tips og råd om hvordan du skal bli kvitt julefettet. Glemt er alle førjulsoppskriftene på glinsende avis- og ukebladsider, innsmurt med ribbefett og pådrysset fire kilo sukker. Der du skal «unne deg litt ekstra, det er tross alt jul bare en gang i året». Å nei, du skulle ikke lyttet til det rådet, nå skal du svi!

Tida er inne for å la folk steike i sitt eget fett. Nå skal det trimmes så man kjenner blodsmak i munnen. Det skal pines ned på kaloriene. Julefesten er over. Det bør ikke være kake igjen. Vi er i gang med årets mest grusomme tradisjon: Nyttårsforsettene. Folk skal bli slankere, bedre og mer veltrente versjoner av seg selv. Og det skal skje kjapt. Her er det ikke snakk om å trene to ganger i uka og ta seg en appelsin i stedet for den fristende sjokoladen som roper «spiiiiiis meg!!» i skapet. Det skal trenes hver dag. Treningssentrene er sprengt til randen av folk. Alle parkerer nærmest mulig treningssenteret. Iført tettsittende nye treningsklær er nyttårsfolket klar for å få pinnekjøttet og multekremen til å renne vekk fra hoftepartiet.

Samtidig skal godteri og usunn mat kuttes ut. Og det mangler ikke på råd. Dem er det like mange av som det var antall kalorier i julemiddagen. Begynner man å søke  «Slik blir du...» på Google dukker følgende forslag opp: «Slik blir du kvitt grevinnehenget», «Slik blir du slank», «Slik blir du kvitt magefettet», «Slik blir du kvitt søtsuget», «Slik blir du sterk». Det er bare å velge og vrake. Helst bør du klikke deg inn på alle, når du først er i gang, liksom.

Det slår ikke feil at selgerne av slankepiller og -pulver har en real oppsving i januar. Enten ved hjelp av A) B-kjendiser eller B) Veldig vanlige folk. «Bussjåføren Hans-Erik fikk et nytt liv med (sett inn mirakelpulveret som passer.)»

Til den nette sum av 249 kroner i måneden loves du et nytt og bedre liv – uten å forandre noen ting! «Det er bare å svelge denne magiske pillen!»

Det de ikke legger til er at honoraret kjendisene og de veldig vanlige folka får for å stille opp på reklamene trolig er tilstrekkelig til å få en piskende personlig trener til å tvinge dem ned i vekt. Og at vidundermiddelet trolig ikke gjør noe annet enn å gi deg diare og manglende matlyst. Og det vil man jo ikke ha. Men alt for skjønnheten. Pilleprodusentene kan uansett le hele veien til banken.

I avisene står folkelige kjendiser fram med hvordan de tok et oppgjør med seg sjøl, og i dag er både 32 kilo lettere, dyktigere skuespillere og bedre medmennesker. På Dagbladets første helgeforside i 2016 stod det om noen som hadde gått ned 150 kilo! Riktignok var det et knippe (mer eller mindre) kjente folk, og det var summen av antall kilo de hadde gått ned. Bare synd de ikke hadde fått tak i enda flere (mer eller mindre) kjente folk. Da kunne de gruset til med forsida: «Slanket seg 850 kg!»

Jeg ønsker meg heller forsiden: «Veldig vanlige Kari gikk gradvis ned i vekt og ble der ved hjelp av regelmessig trening, et fornuftig kosthold og ett og annet godtekick. Hun gapte ikke over for mye verken i jula eller ellers i året.»

Men den overskriften hadde vel blitt for lang. Og hadde heller ikke gitt fett nok avissalg.