Mens andre har tatt sommerferie og forlat skolen for lengst forbereder Ragnhild Bugge (24) fra Nesset og hennes seks lagkamerater seg til den internasjonale biologikonkurransen IGEM (International Genetically Engineered Machine).

– Vi holder på med å utvikle en test som skal finne antibiotikaresistente bakterier ved urinvegsinfeksjon. Det er nok et ambisiøst mål vi har satt oss, men vi håper å bli ferdig før konkurransen begynner, forteller Ragnhild Bugge.

Når testen er ferdig skal den prøves ut på resistente bakterier fra isolater de har fått fra K-RES (National kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens).

Hard konkurranse

Biologikonkurransen blir holdt i Boston, USA og går av stabelen i oktober. I år er det 304 lag fra hele verden som deltar, og det er opp til dommerpanelet å velge det laget som kommer med den beste løsningen på sitt problem.

– Uansett hvilken plassering vi får i konkurransen kan arbeidet med testen føre til nyttig kunnskap for samfunnet, sjøl om det hadde vært veldig kjekt å vinne, innrømmer Ragnhild Bugge.

Sammen med resten av laget har 24-åringen fått støtte fra lokalsamfunnet for å fullføre prosjektet. Blant annet har Nesset Sparebank gjort det mulig for studentene å fullføre testen.

Viktig for pasienter

– Målet er å gjøre denne testen tilgjengelig ute i feltet slik at vi raskt kan finne ut hvilken antibiotika pasienten trenger, og om personen har bakterier som kan gjøre motstand mot antiobiotikaen. Noe som er viktig informasjon å vite på forhånd, forteller 24-åringen.

Bugge holder på med en master i molekylær biovitenskap på Universitetet i Oslo, et studium hun har ett år igjen av. Deltakelsen i konkurransen tas som et fag ved universitetet.

– Vi er en tverrfaglig gruppe. De andre studentene studerer molekylærbiologi, farmasi, nano- og informasjonsteknologi. De andre i gruppa holder på med å utvikle en app for smarttelefon som skal fungere opp mot en database for å finne ut hvilken antibiotika pasienten trenger, sier Ragnhild Bugge.

Biologidrøm

24-åringen har alltid vært interessert i biologi og hvordan kroppen fungerer.

– Jeg tok fordjupning i biologi ved Molde videregående skole før jeg begynte å studere molekylærbiologi ved Universitetet i Oslo. Ellers har jeg vært fascinert av hvordan kroppen vår fungerer, og hvordan alt henger sammen. Bare nå mens vi snakker sammen, er det utallige mekanismer og prosesser som skjer uten at vi må ofre det en tanke. Det er helt utrolig!

Bugge håper hun kan være med å utvikle nye prosjekt når hun ferdig med å studere.

– Drømmen er å bidra til utvikling av medisinske nyvinninger i framtida, sier hun.