En romsdaling i 70-åra ble i Sunnmøre tingrett i mars dømt for seksuell omgang med barn under 16 år. Han fikk fem måneders fengsel for et forhold som lå drøyt ti år tilbake i tid. Han ble også dømt til å betale den fornærmede 70.000 kroner i oppreisningserstatning – i tillegg til 10.000 kroner i saksomkostninger.

Pensjonisten anket både bevisbedømmelse og straffeutmålingen. Ankesaken var oppe i Frostating lagmannsrett i september.

Fortalte om det da han var voksen

Den unge mannen, som var 14 år da mannen skal ha forgrepet seg på ham, kom med opplysninger om dette først ni år etter. Det skjedde i forbindelse med en annen sedelighetssak mot en annen mann. Gutten sa han i begge tilfellene var blitt sugd av de voksne mennene flere ganger.

Dette førte blant annet til ransaking hjemme hos pensjonisten. Politiet fant ikke noe kompromitterende materiale, verken på pc eller annet elektronisk utstyr.

Ombestemte seg

Da det skulle holdes hovedforhandling i Sunnmøre tingrett i mars, ba den unge mannen om at tiltalen mot pensjonisten ble frafalt. Dagen før hovedforhandlingen ombestemte han seg og møtte likevel.

Også rundt ankeforhandlingen i lagmannsretten var det en viss usikkerhet knyttet til den unge mannens tilstedeværelse. Han signerte først på at han ville komme, deretter ga han beskjed gjennom sin advokat at han var bortreist og at saken måtte utsettes. Dette ble ikke godtatt, og de fikk ordnet det slik at den unge mannen ble brakt til retten.

Kameraten nektet

Den unge mannen skal tidlig i etterforskningen sagt at pensjonisten også hadde forgrepet seg på en kamerat av ham flere ganger. Han sa også at kameraten var med ham da pensjonisten forgrep seg mot ham. I retten sa denne kameraten at han ikke var blitt utsatt for noe overgrep fra pensjonistens side og at han ikke kjente til at det hadde skjedd med den kompisen heller.

I 2005 hadde den tiltalte sendt en tekstmelding til denne kameraten der han blant annet skrev «Kan jeg få ta deg i rompa? Vi betaler godt!» Dette vedkjente pensjonisten også i retten, men sa at dette var et utslag av en tøysete sjargong mellom dem.

Kameraten benektet uansett at pensjonisten hadde foretatt noen seksuelle handlinger overfor ham.

Blankt frifunnet

Lagmannsretten endte til slutt opp med å frifinne pensjonisten, både hva angår straff og erstatning. Han slapp følgelig også å betale for saksomkostninger til det offentlige.