Bakgrunnen skal ifølge deres egne uttalelser til NRK og Tidens Krav (krever abonnement) være et leserbrev de to hadde på trykk 25. januar i år. Leserinnlegget var et sterkt forsvar av at Kristiansund bør bli en del av Trøndelag, og et tilsvarende krast angrep på Møre og Romsdal fylke.

Tungt skyts mot Sunnmøre og Romsdal

«Ved en nedleggelse av Møre og Romsdal vil Sunnmøre og Romsdal lide store tap av statlige arbeidsplasser, dette uansett hvilken region de ønsker å høre til så lenge fylket Møre og Romsdal slettes. Vi på Nordmøre må da ikke hjelpe disse på Sunnmøre og i Romsdalen med å bevare fylket Møre og Romsdal. Har vi ikke lært? Er vi så underkuet? Hva har vi fått annet enn å bli ranet?» skrev Geir Nordli og Roy Olav Holtan i leserinnlegget.

– Hva var grunnlaget for at Nordli og Holtan ble ekskludert fra Fremskrittspartiet?

– Når det gjelder interne saker, kan jeg ikke kommentere dem. Hele fylkesstyret er underlagt taushetsplikt i interne saker, både diskusjonen og eventuelle vedtak, sier fylkesleder Frank Sve.

– Er det ikke lov for lokalpolitikere fra Kristiansund å være uenig med Fremskrittspartiets offisielle syn om at Møre og Romsdal skal bestå som egen region?

– Det er lov å være uenig i sak. Men i alle partier og organisasjoner er der lover og vedtekter. Spilleregler skal følges, sier Frank Sve.

Han viser til at det ikke er Frps fylkesstyre som har gått ut med saka om de to lokalpolitikerne i Kristiansund.

– Har Frp vedtak i fylkesårsmøtet om at Møre og Romsdal skal bestå som egen region?

– Ikke vedtak i fylkesårsmøtet, men møtet i fylkesrådet i november 2016 konkluderte med at Møre og Romsdal skal stå samlet. Enkelte har hevdet at Frp har arbeidet for å få større regioner, men det vil jeg avvise. Dette er ikke vår sak, den er Venstres sak, og ei sak regjeringa er blitt tvunget til å kjøre fram.

– Var lokallaget i Kristiansund med på fylkesrådsmøtet i november?

– Ja. I fylkesrådsmøtet møter alle lokallagene, pluss de 11 i fylkesstyret, stortingsrepresentantene og statsrådene. Vi hadde dette rådsmøtet for å kunne gi et råd til fylkestingsgruppa foran at regionreformen skulle debatteres i fylkestinget i desember, sier Sve.

Vil se at Møre og Romsdal blir knust

Etter det Romsdals Budstikke forstår, har det kommet kraftige reaksjoner fra Frps lokallag andre steder i fylket på ordbruken Geir Nordli og Roy Olav Holten brukte i leserinnlegget i Tidens Krav.

I innlegget skriver de to kristiansunderne blant annet: «Vi kan lene oss tilbake og se at fylket Trøndelag knuser Møre og Romsdal».

Ifølge Tidens Krav har de to kristiansunderne fått brev fra fylkesstyret om at leserinnlegget skader omdømmet til hele partiorganisasjonen i Møre og Romsdal Frp.

– Vi i fylkesstyret har ikke sagt noe utad om denne saka, ikke et komma, sier Frank Sve.

– Blir utestengelsen av Nordli og Holten en sak som kommer opp på partiets fylkesårsmøte til helga?

– Dette er ei ikke-sak på fylkesårsmøtet, sier Frank Sve.