Romsdal Regionråd (ROR) anbefaler at Møre og Romsdal fortsetter som eget fylke - uten å gå inn i noen storregion.

Representanter fra de åtte kommunene Aukra, Eide, Fræna, Midsund, Molde, Nesset, Rauma og Vestnes er enstemmig.

Styrket i troen

Romsdal Regionråd har signalisert dette også tidligere, og de er ikke svekket i sin tro på fylket etter å ha gjennomgått utredningen som er utført av Nordlandsforskning på oppdrag fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Nordlandsforskning anbefaler at Møre og Romsdal fortsetter som eget fylke. De viser til Stortingsmelding 22, 2015-2016, der det blant annet uttrykkes at: «Regionene bør utgjøre funksjonelle enheter. Sammenhengende bo- og arbeidsmarkeder bør som hovedregel ikke deles. Områder som næringsøkonomisk henger sammen bør ligge i samme region.»,

- Dette er argumenter for å holde Møre og Romsdal fylke samlet. Dette på bakgrunn av at aksen Ålesund-Molde-Kristiansund er en funksjonell enhet og at det er relativt lite pendling til nabofylkene. Anbefalingen om nærmere samarbeid med nabofylkene er etter vår mening ikke avhengig av nye fylkesgrenser, heter det i uttalelsen.

Lite pendling ut og inn av fylket

ROR viser også til kunnskapsgrunnlaget fra fylkeskommunen som ROR mener understøtter konklusjonen om å fortsette som eget fylke:

* Møre og Romsdal har ingen bo- og arbeidsmarkedsregioner som krysser fylkesgrensene; «samla ser vi at det er sterke BA-regionar internt i fylket, delvis over fogderigrensene, men ingen over fylkesgrensene»

* Det er liten pendling ut og inn av fylket:

- Nordmøre og Orkdalsregionen: 174 fra Nordmøre, 267 til Nordmøre

- Sunnmøre og Nordfjord: 352 fra Sunnmøre, 380 til Sunnmøre

* Det er tett kontakt og dialog mellom næringsmiljøene, akademia, forskning og forvaltning – en unik styrke som vil bli rokka ved hvis regionene endrer seg. Unike fortrinn vil gå tapt. «Både det regionale partnarskapet og næringslivet (styringsgruppa for FOI-strategien og andre sentrale næringsleiarar) er tydelege på at det er viktig å halde Møre og Romsdal samla som eigen region».

* Samarbeidet i Regionalt forskingsfond Midt-Norge (RFF) fungerer dårlig med stor ulikhet i næringsstruktur og forskningstruktur i Møre og Romsdal og Trøndelag. Fra 2018 blir Trøndelag nytt fylke, og signal fra Kunnskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet er deling av fondsregionen. «.. Både fylkeskommunen, Forskingsrådet sin regionale representant, næringsmiljøa og forskingsmiljøa er klare på at eit eige RFF Møre og Romsdal ville vere meir effektivt og målretta».

Stor verdiskaping

ROR påpeker at Møre og Romsdal er et fylke med stor verdiskaping innenfor mange næringer. Eksportnæringene har vært og er fortsatt store.

- Fylkesstatistikken 2015 viser blant annet at Møre og Romsdal er nest største eksportfylke for fastlandseksport. De ulike faglige næringsklyngene gjør at næringsliv i hele fylket jobber sammen for felles vekst. Verdiskapingen gjør fylket viktig for hele landet, og det understøtter også konklusjonen om å fortsette som eget fylke, heter det i uttalelsen som er undertegnet styreleder Torgeir Dahl, nestleder Bernhard Riksfjord og daglig leder i ROR, Britt rakvåg Roald.