MOLDE: Et tilsyn med kommunens avlastningstilbud for funksjonshemmete barn i de gamle lokalene til Røbekk sjukeheim, avdekker flere avvik.

Fylkesmannen slår i rapporten fra det varslete tilsynet i november og desember 2017 fast at sider ved tilbudet ikke er forsvarlig etter helse- og omsorgstjenesteloven. Andre sider ved tilbudet gir «stor fare» for et uforsvarlig tilbud.

Fant tre avvik

Tilsynet skulle undersøke om funksjonshemmete barn, hvis foresatte har en så vedvarende tung omsorgsoppgave at familien kan ha nytte av avlastning, mottar en forsvarlig helse- og omsorgstjeneste på Røbekk.

Avlastningstjenesten gir i dag et overnattings- og SFO (skolefritidsordning) tilbud til i alt 24 barn i de gamle lokalene til sjukeheimen på Røbekk.

Uegnete lokaler

Det første avviket omhandler nettopp lokalene på Røbekk, dit tjenesten flytter etter å ha holdt til på Råkhaugen, og før det igjen på Skrenten på Kvam.

Fylkesmannen skriver at de fysiske rammene for barna på Røbekk ikke er tilpasset hvert enkelt barns behov, som alt i alt gjør tilbudet til de sårbare barna uforsvarlig etter lova.

Uro og vold

Spesielt gjelder det at lokalene er for store og bråkete med mange barn, og med nokså ulike behov. Barn har blitt utsatt for vold fra andre barn, og har heller ikke fått nok forutsigbarhet, ro og hvile. For å unngå dette, har enkelte blitt tatt ut av boligen, som for eksempel på biltur.

Fylkesmannen peker også på at når barnas SFO (skolefritidsordning) er lagt til Røbekk, gir det uheldig mange «overgangssituasjoner», som strider mot den faglige anbefalingen om ro og rutiner for mange av barna.

Droppet planlagt nybygg

Fylkesmannen påpeker at ved et tilsyn i 2009 ved tjenesten, som ikke resulterte i avvik, men kritiserte daværende bolig for å være uegnet, opplyste kommunen at en ny var vedtatt bygget nær Enen dagsenter, til bruk fra desember 2010.

Det skjedde ikke.

«Molde kommune har valgt å ikke bygge den avlastningsboligen, men har i stedet tatt i bruk et bygg som nå også har vist seg å ikke være tilstrekkelig tilrettelagt for å imøtekomme hvert enkelt barns særlige behov.» skriver Fylkesmannen, som viser til at kommunen over langt tid har vært kjent med problemet. Seinest i budsjett – og økonomiplanen for 2018–2021 påpekes det at lokalene har sine begrensninger.

Uten politiattest

Andre avvik omhandler at flere ansatte har startet uten politiattest, eller har jobbet i flere måneder uten. I enkelte tilfeller er det heller ikke etterspurt.

Dette er pålagt ved lov før første arbeidsdag, og Fylkesmannen skriver: «Når Molde kommune lar personer yte helse- og omsorgstjenester til barn, uten at det er dokumentert at de ikke har anmerkninger på politiattesten, innebærer dette en betydelig risiko for overgrep, som lovbestemmelsen er ment å redusere.»

«Svært alvorlig»

Siste avvik, som omhandler manglende rutiner for opplæring i grunnleggende førstehjelp og annen faglig oppfølging av de ansatte, flere av dem ufaglærte, gir likevel mest kritikk.

Fylkesmannen trekker linja tilbake til 2011, da Molde kommune brøt helsetjenestelova med nettopp manglende opplæring i førstehjelp.

Den 17. april 2011 døde Are Talseth (37) av kvelning under et måltid. Talseth var sterkt pleietrengende etter en trafikkulykke, og fikk oppfølging av heimesjukepleien i Molde 24 timer i døgnet.

I 2012 konkluderte Fylkesmannen med at systemet som Molde kommune hadde bygd opp rundt Talseth og helsehjelpen som ble ytt ikke var forsvarlig. Vedkommende som var på vakt da Talseth død, hadde også brutt helsepersonelloven. Personen hadde aldri fått opplæring i grunnleggende førstehjelp.

«I tilsynssak mot Molde kommune etter en tragisk hendelse i 2011, der vi påpekte manglende opplæring i førstehjelp, ser Fylkesmannen svært alvorlig på at samme svikt i opplæringen blir

avdekket i 2017. Når svikt blir avdekket i én del av tjenesten, er det å forvente at kommunen gjennomgår hele tjenesten for å forebygge tilsvarende svikt andre steder.» avslutter Fylkesmannen.