Dette gjelder også for medisinsk historie. Noe av påfunnene var sikkert utrolige glupe da de gjorde det, men skjære idioti sett med våre moderne øyne. Mens andre ideer var innertier og dro medisinsk viten et skritt fremover. En alkymist samlet inn 50 bøtter urin. Han ville lage gull ut av urin. Han dampet og kokte urinen og til slutt hadde han en liten flaske med et voksaktig stoff. Hadde han funnet gull? Tja, ikke i det hele tatt, men hadde han funnet et nytt grunnstoff; fosfor.

Graviditetstester nå til dags enkle er å kjøpe og bruke. Men har det alltid vært slik? For 70 år siden hadde man ikke slike tester. Man brukte frosker. Forskere hadde funnet ut at urin fra gravide kvinner gjorde at klofrosken la tusenvis av egg. Leger måtte derfor injisere dameurin inn i frosken, så ventet man 24 timer og hvis frosken begynte å legge egg så var kvinnen gravid. Hva man gjorde med alle rumpetrollene vites ikke, men froskene kunne brukes om igjen. Joda, man hadde forsket på kanin tidligere og det fungerte det også. Man sprøytet litt urin inn i kaninen og hvis den fikk forstørrede eggstokker, så betydde dette at damen var gravid. Det var bare en liten hake. For å finne ut om eggstokkene var forstørret, måtte man sprette opp kaninen. Svært strevsomt hele opplegget og man var svært glad når frosken tok over. Sikkert kaninene også.

Når vi først holder på med pisspreik. Er det sant at man i gamle dager smakte på urin for å finne ut om sykdommer? Jo, opp til 1800-tallet var det god medisin å studere urin og til og med smake på den for å finne ut det var noe galt. Smakte den søtt, så kunne det tyde på mye sukker i urin og kanskje en diabetes. På dette området er jeg glad legevitenskapen har gått noen steg videre.

Hvem har ikke hørt at gulrøtter gir bra nattesyn? Gulrøtter fra Smøla inneholder mye oransje karotener og kroppen lager A-vitamin av dette og det er viktig for synet. Men det er nok bare en skrøne at jo mer gulrøtter man spiser desto bedre syn får man. Myten springer ut fra andre verdenskrig da engelskmennene brukte radar for å skyte ned tyske bombefly. Tyskerne lurte fælt på hvorfor engelskmennene var så gode til å skyte om natta og for å hindre at tyskerne fikk vite om radaren, så satte luftforsvardepartementet bevisst ut en historie om at deres piloter hadde fått fabelaktig nattsyn etter stort inntak av gulrot. Den vandrehistorien lever i beste velgående ennå. Har du møtt en smølaværing med dårlig syn?

Visste du at Ludvig 14. er en del av historien til at franske kirurger i sin tid ble berømte og anerkjente? Solkongen hadde en byll der sola ikke slipper til. En skikkelig hissig og vond rumpebyll og legene klødde seg i hodet og lurt fælt hva de skulle gjøre. Man hadde forsøkt å stikke hull på byllen og å tørke ut såret med kompresser dyppet i avkok fra roser kokt i rødvin. Rødvin? Vi er i Frankrike må vite. Ingenting hjalp, ikke rødvin heller. Til slutt måtte man operere.  Man bør vite hva man gjør før man setter kniven i kongen sin. Kirurgene øvde i forkant på friske pasienter og det gikk heller dårlig, men det gikk rykter om at en overlevde. Til slutt var det kongens tur. Med rumpa i været og lårene spredt, så begynte man inngrepet. Man hadde ikke bedøvelse, men kongen bet smertene i seg, men utbrøt «Mon Dieu» opptil flere gang ila de tre timene operasjonen varte. Kongen overlevde og var svært fornøyd med resultatet. Kirugen ble belønnet med en adelstittel og et eget slott. Det ble opprettet egne akademi og fransk kirurgi fikk en oppsving.

Har jeg avlivet nok frosker og myter nå? Snart kommer jeg til å påstå at julenissen ikke fins.