For snart to år siden brukte jeg denne spalten til å fortelle om tre nye etableringer i Molde. Sommeren 2015 åpnet ølbaren Tapp & Kork, restauranten Glass og tapasbaren På hjørnet sine dører. Det er kjekt å se at alle tre stedene fortsatt er i drift. Enda bedre er det å se bidragene som de gir til sentrum. Det tar tid å endre en kultur. Tidvis kan det også være ensomt. Når flere satser samtidig blir det kanskje litt lettere. I løpet av de to siste årene har Molde blitt en by med egen ølfestival, steinovnsbakt pizza og spanske småretter. Bak dette ligger mye hardt arbeid.

Mitt håp er at aktivitet skal føre til ny aktivitet, skrev jeg i spalten for to år siden. Kanskje er det nettopp det som har skjedd. De tre stedene som åpent for to år siden har alle utvidet både konsept og åpningstider. Samtidig har nye kommet til. En dag i vinter kjente jeg lukta av indiske krydder over hele bussholdeplassen. Da ble jeg rett og slett glad. Guru Taste of India serverer heimelagd indisk mat, tilpasset norske ganer. I England har enhver by med over 1000 innbyggere en indisk restaurant. Nå har Molde fått sin første. De fortjener en sjanse. Ikke minst fordi at de lager mye av maten sjøl.

Restaurantmat servert fra mobil vogn, såkalte Food Trucks, er en av de store trendene i store byer akkurat nå. Den amerikanske matfilmen Chef fra 2014 gir et artig innblikk i hvordan det kan være å være kokk på vegen. Fredag for en uke siden fikk Molde sin første smak på hva en matvogn kan være. Kokkene bak Medly Food parkerte vogna og serverte hjemmelagde hamburgere og tacos. Tanken er å reise litt rundt i distriktet. Matmessig kan de følge årstidene. Enkelte signaturretter, som den grillstekte hamburgeren, vil forhåpentlig ligge i bunn. I tillegg kan man supplere etter årstida. Akkurat nå bruker de for eksempel lokal ramsløk i flere av rettene. Den første grønne veksten som blir spiseferdig på våre trakter.

Når en sammenlikner Molde med en større by kan man fort bli utålmodig. Det er lett å tenke at man skulle hatt det ene eller andre på plass for å gjøre byen mer komplett. Denne utålmodigheten må ikke få skygge for dem som ser muligheter og satser. Jeg er nok over snittet interessert i mat, og min påstand er at Molde har tatt flere steg i riktig retning de siste åra. Rundt om i byen serveres det fortsatt heimelagd ball på torsdag. Det er bra, og viser stolt matformidling. Slik er det ikke i alle byer. Samtidig har flere nye alternativ kommet til. Kombinasjonen kan gjøre Molde til en bra matby.

God helg!