– Mange vann har fått et begynnende lag med is, men selv om isen kan se solid ut er det mange steder ikke trygt å bevege seg ut på isen, sier Fredrik Oscar Brandt i ressursgruppe for vannredning i Røde Kors Hjelpekorps til organisasjonens nettside.

De skriver at det kan være stor fare for å gå gjennom utrygg is på innsjøer og vann. Spesielt vanskelig kan det være å bedømme is med snø på, og spesielt utrygg er isen på regulerte vann, ved inntak og uttak, og på elveløp som går langs land.

– Ikke la deg lure av snøen. Akkurat nå ligger det snø på is som er for svak for mennesker å bevege seg på flere steder rundt i landet, sier Brandt til Røde Kors.

Oppfordringen er å sjekke isvarselet på på varsom sine nettsider, sjekke isens tykkelse og skaffe seg ispigger som kan hjelpe deg opp av vannet dersom uhellet skulle være ute.

– Temperaturendringer kan endre status på hvert enkelt vann, så det er viktig å sjekke kort tid før man skal ut på tur. Et utrygt vann kan ha blitt trygt med synkende temperaturer, og motsatt, sier Brandt til Røde Kors.

– Er du i tvil om isen er sikker, er mitt beste råd å utsette ferdsel på isen og finne andre ruter, legger han til.