Molde: Sist helg kjørte Magnus Vassgård den siste av sesongens fem EM-runder i motocross for juniorer. 15-åringen kjørte i finalerunden i Nederland inn til en tiendeplass, som gjør at han til slutt endte som nummer ni i årets EM. Det var akkurat innenfor målsettingen han hadde satt seg på forhånd; å komme blant de ti beste.

Flyr høyt: Magnus Vassgård kjørte nylig den siste EM-runden for sesongen i Nederland. Til slutt endte det med niendeplass sammenlagt for førstereisgutten, som måtte si seg godt fornøyd med hvordan årets EM-sesong gikk. Alle

Dette er et sirkus som er noen hakk større enn hva han er vant til i norgescupen og midtnorsk-rundene her hjemme. EM-rundene kjøres samtidig som de «store» gutta kjører sine runder. På det meste har det vært så mange som 45.000 tilskuere for å se Magnus og konkurrentene kjøre. Til sammenlikning er det kanskje noen hundre mennesker som ser på når Magnus kjører løp her hjemme i Norge.

– I de to første rundene må jeg innrømme at det var en del nerver. Men etter hvert har jeg blitt litt vant til det. Det var første gangen det var verst. Det er mange som ser på oss. Det har vært mellom 10.000-45.000 på alle EM-rundene, sier Vassgård etter en treningsøkt på banen i Årødalen.

Alt lagt til rette

Årets sesong er den første han kjører EM. Tidligere i år ble han tatt inn i Team Honda, hvor nåløyet er trangt for å komme seg inn - og hvor man må søke for å bli med. Vassgård søknad og tidligere resultater var imidlertid gode nok til at han fikk bli med.

Terping: En god start er viktig i motocross. Magnus er blant de aller beste på å komme godt ut med en gang, og har «tatt» de aller fleste startene i norgescupen denne sesongen.

Team Honda sørger for at alt det praktiske ligger til rette rundt løpene ute i Europa. Sykkelen står klar til bruk når han kommer for å kjøre og mat blir servert til faste tider.

– Det er artig å føle litt på hvordan de beste har det. Alt er skikkelig profesjonelt. Dette har absolutt gitt mersmak, sier Vassgård som har med seg pappa Ken Ove reisene.

Mye reising

Og nettopp reising har det blitt mye av. Vassgård kjører også løp hjemme i Norge, og reiste hjem til Eide med NM-sølv for noen uker siden.

Mye reising: Motocrosstalentet har knapt vært hjemme en eneste helg på mange måneder. Men 15-åringen har ennå ikke blitt lei all reisingen som må til.

I sommer har Magnus og faren bare vært hjemme én helg. Til løpene i Norge kjører de bobil.

– Man blir jo litt lei all bilkjøringa, men det går egentlig veldig greit, sier Vassgård.

Utenfor landets grenser har han vært i Italia, Tyskland, Portugal, Sverige, Belgia og Nederland for å kjøre løp.

Satsing i utlandet?

Dersom 15-åringen etter hvert finner ut at han virkelig vil satse på sporten, vet han imidlertid at han er nødt til å flytte. Da bør han helst også flytte utenlands.

– Jeg må nok flytte til Belgia eller Nederland om jeg skal satse skikkelig. Men det får vi se på litt etter hvert, sier gutten som nylig begynte i tiendeklasse.

Finalerunde i Molde

Neste sesong blir det imidlertid ikke noe EM-kjøring på motocrosstalentet. Da hopper han rett og slett over en klasse.

– Magnus dropper å kjøre junior 125-klassen. Det gjør vi for å få litt pusterom, og for å senke skuldrene litt. Det blir veldig mye reising for Magnus, og lite tid til å trene og terpe her hjemme. Det vil vi få mer tid til neste år, sier pappa Ken Ove.

Hopper langt: Magnus og sykkelen flyr flere titalls meter på de største hoppene. Ute i Europa er hoppene som regel større enn de er for eksempel på banen i Årødalen.

Neste år skal Magnus møte bedre motstand når han skal oppgradere sykkelen til en 250 ccm. Han kjører for øvrig finalen i midtnorsk mesterskap i Molde 22.-24. september.