MOLDE: – Fylkestinget har vedtatt at det er Møreaksen som skal realiseres. Dette forslaget er i strid med fylkestingets vedtak, derfor har jeg ikke lov til å ta det opp til votering. Det kan bare fylkestinget sjøl gjøre, sa fylkesordfører Jon Aasen (Ap) under møtet i fylkesutvalget. Aasen hadde på forhånd konferert med fylkets juridiske avdeling om saka kunne behandles. Svaret var altså nei.

Likevel til fylkestinget

Men forslaget fra Frp om å be staten utrede Romsdalsaksen vil trolig havne på fylkestingets bord likevel.

Forslaget ble nemlig omgjort til et oversendelsesforslag til fylkesrådmannen – med klart ønske om at det blir sent videre til samferdselsutvalget og seinere fylkestinget til behandling.

– Rimelig greit flertall

Frank Sve sier til Romsdals Budstikke at han er fornøyd med at saka ble oversendt administrasjonen først.

– Poenget for oss er at vi får saka til politisk behandling. Hvis dette er måten å gjøre det på så er det helt greit. Det gjør også at saka får modnet litt, og administrasjonen får gjort sine vurderinger, sier Sve.

I tillegg til Frp støtter også Sp, Venstre, KrF og Nordmørslista forslaget.

– Jeg tror det nå er et rimelig greit flertall i fylkestinget for å be om at staten utreder Romsdalsaksen, sier Sve, og mener politikerne ikke har noe valg:

– Hvis vi hever oss over innbyggerne i fylket, så mister vi vår legitimitet. Vi må lytte til folket.

« Massivt krav»

Det var tirsdag kveld at gruppe- og fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve, i en pressemelding varslet at partiet ville fremme forslag om at Romsdalsaksen blir utredet som fjordkryssingsalternativ over Romsdalsfjorden.

Sve mener «det nå er et massivt krav om dette både fra innbyggere, transportnæringen og næringslivet i hele fylket».

Sve mener også at en utredning bør gjennomføres av et annet regiondistrikt i Statens vegvesen enn Region Midt.

– En slik utredning må ha som en forutsetning at Møreaksen ikke blir satt på unødvendig vent, understreker Frp-lederen.

– Møreaksen er uansett inne i dagens Nasjonal Transportplan (NTP) i siste del av 12-årsperioden, og en har derfor tid til en slik tilleggsutredning. En slik utreding bør ikke ta mer enn ett års tid, og ikke forsinke Møreaksen, sier Sve.

Hogges i stein

Sve sier at han ikke vil ha på sitt eller partiets ettermæle at man ikke gjorde god nok jobb med Møreaksen/Romsdalsaksen.

– Ett vegprosjekt som dette hogges bokstavelig talt i stein. Da må det gjøres god nok jobb i forkant. Når storsamfunnet skal bruke flere titalls milliarder kroner på slike fjordkryssingsprosjekt, er det viktig at alle relevante alternativ blir behandlet med respekt og seriøsitet. Romsdalsaksen sitt alternativ har ikke blitt tilstrekkelig vurdert, noe som vil være en svært stor feil å unnlate å gjøre, sier han.

- Men en gang må man si at nok er nok?

– Helt riktig. Men vi politikere må også ta inn over oss at samfunnsendringer, teknologisk utvikling og andre forhold kan gjøre at det er riktig med ny utredning.

Dahl veldig kritisk

Torgeir Dahl (H) er svært negativ til planene om å få staten til å utrede Romsdalsaksen. Dahl mener det kan bli ødeleggende for Møreaksen.

– Nå har man utredet i bortimot 20 år. Fylkeskommunen er største eier i Møreaksen, hvis vi nå går ut og sår tvil om hvorvidt trasévalget som ble gjort i 2014 er riktig, så vil det bli lagt merke til. Det vil bli brukt mot oss, sier han.

Og:

– Jeg er veldig kritisk til dette. En slik utredning vil bety forsinkelser, Møreaksen vil bli satt på vent og andre prosjekt vil bli oppfattet som mer gryteklare. Nå er det slik at vårt prosjekt står først i linja, det er en posisjon vi ikke må spille fra oss. Det er oppsiktsvekkende at Frp vil sette hele prosjektet i spill, sier han.

– Kan dette være ødeleggende for Møreaksen?

–Absolutt.

– Hva synes du om seriøsiteten i forslaget fra Sve?

– Jeg synes ikke dette er god politikkutøvelse, sier Dahl.

Dårlig sak

Frank Sve tar Dahls kritikk med fatning:

– Jeg velger å ta demokratiet på alvor, og dette er for meg «godt politisk arbeid» i slike saker, sier Sve.

Sve uttrykker mener det er «skremselspropaganda» å påstå at en slik tilleggsutredning skal være ødeleggende for Møreaksen.

– Hvis en slik utreding er så ødeleggende da er Møreaksen en veldig dårlig «case». Da er det all mulig grunn til å se nærmere på prosjektet, sier Sve.

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) nektet å ta forslaget om å be om utredning av Romsdalsaksen opp til behandling i fylkesutvalget. – Jeg har ikke lov, sier han. Men saka vil trolig ende på fylkestingets bord likevel. Foto: BJØRN BRUNVOLL