Det sier Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord (Ap). Han snakker om Giske-saka som rir partiet hans som en mare, men presiserer at han ikke kjenner saka annet enn fra mediedekningen.

– Det er klart det blir stort fokus. Jo høgere opp man kommer i systemet, desto mer bråk blir det rundt noe slikt, naturlig nok. Men slik jeg ser det har nå Jonas Gahr Støre gått tydelig ut, med en klar tanke om hvordan man skal komme ut av og få en ende på denne saka, sier Riksfjord.

– Må få bruke tid

– Det er så lett å rope korsfest, korsfest. Men da dette startet, så var det jo få som visste hva som lå i det. Støre kalte inn sentralstyret, og sjøl om mange mener at han burde gjort ting raskere, så er det vel slik i denne typen saker at det kan lønne seg å bruke litt tid, sier Aukra-ordføreren.

– Det snakkes om en ukultur i Arbeiderpartiet – har du opplevd det?

– Nei, jeg har ikke det. Men den som har levd en stund vet jo at det kan ha vært en røff tone, og det var nok også i vårt parti en røffere sjargong tidligere enn i dag. Men den ukulturen det i denne saka er snakk om, har jeg nok ikke merket noe av.

– Du har vært opptatt av at man skal ha folkeskikk og oppføre seg ordentlig mot hverandre på sosiale medier. Hvor viktig mener du #metoo-kampanjen har vært i så måte?

– Jeg tror den har vært en vekker for mange. Hvis du får oppføre deg på en spesiell måte uten at du får korrigering for oppførselen din, så tror du det bare er å fortsette. Det gjelder også for folks oppførsel på sosiale medier. Hvis man kan skrive «skyt han» eller «dra til helvete» der uten at noen reagerer eller korrigerer, så fortsetter man vel bare med det. Jeg tror #metoo-kampanjen har gjort noe med hele tenkingen i samfunnet, sier Riksfjord. Han kaller det en vekker for oss alle.

– Er det spesielt viktig at folkevalgte oppfører seg skikkelig?

– Ja, som folkevalgt eller tillitsvalgt er man jo på mange måter et forbilde. Og du representerer jo ikke bare deg sjøl – men et parti, lag eller organisasjon. Har man fått et verv – enten det er nasjonalt, regionalt eller lokalt, så bør man jo ikke gjøre noe som går på tvers av det jeg vil kalle folkeskikken, eller regelverket. Men så må vi ikke komme dit hen at alle folkevalgte må være helt plettfri. Aldri ha fått en parkeringsbot eller ei fartsbot, for eksempel. Det tror jeg ikke noen ønsker, sier Riksfjord.

– Men man skal kanskje ikke utnytte makta man er gitt?

– Nei, det er en grei kjøreregel.

– Hvordan skal Arbeiderpartiet komme tilbake?

– Når du får en slik sak som dette som tar all oppmerksomheten, så er det viktigste nå å få parkert den. For samtidig som den går, så er det vanskelig å komme ut med politikken vår. Jeg tror og håper at vi skal bli ferdig med den. Og det er viktig å huske på – at denne saka gjelder jo ikke hele det norske Arbeiderpartiet, sier Riksfjord.

– Hva konkret bør gjøres nå?

– Jeg vil si det slik; at jeg stiller meg bak det Jonas Gahr Støre nå gjør. Jeg synes han har lagt til rette for at vi skal komme ut med «hauet opp og føten ned», sier Riksfjord.