Hjertøya er et yndet utfartssted for flere av innbyggerne i Romsdal. Mange tar turen for å nyte late dager i sola på den verneverdige øya. Men sol og fint vært er ikke nødvendigvis kun en positiv kombinasjon for ei øy hvor natur og verneverdige bygninger står tett. Varmen har ført til ekstremt tørre forhold. En liten gnist kan være nok til å ødelegge alt.

– Hjertøya er et paradis, og noe av det mest sårbare vi har. Naturen, husmannsplassen, museet og kulturverdien. Det er viktig at vi som er ivrige brukere av øya hjelper til med å opprettholde paradiset. Brenner det i ett bygg her ute, brenner det i alle. Også i vegetasjonen. Det er totalforbud mot bruk av åpen ild, og det håper inderlig folk etterkommer. Vi eier Hjertøya i fellesskap, sier Sanden.

På befaring

Fredag var Molde brannvesen og museumsdirektøren på befaring på Hjertøya. Allerede ved kaia så de spor etter grilling. Rett ved siden av hang en plakat som minte om skogbrannfaren.

– Det er veldig tørt her ute nå. Vi var på befaring på onsdagskvelden, og da traff vi på flere som ikke hadde fått med seg forbudet, sier leder for forebyggende avdeling i Molde brannvesen, Jon Børge Horneland. Han løfter opp et tørt parti med gras som har sprukket opp.

– Ute på bergene er det helt knusktørt. Det ligger mose rett på berget. Det er ingenting mellom, og området er spesielt utsatt for ulmebrann. En gnist kan være nok. Også et glasskår som får ligge lenge i sola kan være nok til at det begynner å brenne, forteller han.

Skulle det begynne å brenne på Hjertøya vil det også ta tid før brannvesenet er på plass.

– Det tar rundt 10 minutt før det første vaktlaget er på plass. Det består av fire personer. En brann kan ha rukket å utvikle seg innen den tid, og vil det ta lengre tid å få et stort mannskap utover. Det kommer selvfølgelig an på hvor raskt brannen blir varslet, sier han.

– Ring oss!

Skulle noen trosse forbudet og starte en brann, ber brannvesenet om at de blir varslet med en gang.

– Ring oss. Det er bedre å få kjeft enn at en brann sprer seg og at det går galt. Få tak i hjelp så raskt som mulig. Vi vil også oppfordre folk om å ringe oss når de observerer røyk. Det er bedre å ringe en gang for mye enn å ikke gjøre det, sier kommunikasjonsansvarlig i Molde brannvesen, Endre Dahlen.

Det finnes også brannslokningsredskaper på Hjertøya.

– På sida av redskapsboden henger det brannpisker og bøtter som man kan bruke på mindre branner i vegetasjon. Disse henger også på løa, sier Sanden.

Horneland forteller at sjøl om navnet kanskje skulle tilsi det, skal man ikke piske brannen, men stryke over den.

– Pisker man brannen tilfører man mer oksygen. Formålet er å fjerne oksygenet fra brannen. Man stryker over vegetasjonen som brenner og kveler oksygenet, sier han.

– Grill koteletten heime

Museumsdirektøren har hatt flere våkenetter på grunn av brannfaren, og ønsker å komme med en klar beskjed til alle som har tenkt seg på Hjertøya.

– Ikke fyr opp grillen! Det er meldt strålende vær i helga og i neste uke. Da blir utfarten til øya stor, sjøl om Hjertøybåten ikke begynner å gå før 17. juni. Jeg har full forståelse for at folk har lyst til å grille, men ikke gjør det. Grill kotelettene heime i trygge omgivelser og ta dem med på Hjertøya, sier Sanden.

Ingen nedbør i sikte

For at skogbrannfaren skal synke er man avhengig av nedbør. Men det er ingen regnskyer i sikte.

– Mange tror nok at det regnet på torsdagskvelden. Men det var så lite at det ikke har noen betydning. Det må perioder med langvarig nedbør til for at skogbrannindeksen skal synke, sier Horneland, og finner plutselig flere grill-spor.

– Her ligger det en engangsgrill på knusktørt underlag. Hadde det tatt fyr kunne det gått ille.

Jon Børge Horneland fant en engangsgrill plassert i et tørt område. Foto: Pernille Huseby
Det er så tørt at det sprekker opp i graset. Under er det kun berg, ingenting som stopper flammene. Foto: Pernille Huseby