Psykologspesialisten, kjent for verktøy som Psykologisk førstehjelp og Hjelpehånda, er opprinnelig fra Otrøya – men de siste sju åra har hun jobbet helt andre steder; både i Libanon, og nå i Tanzania, begge steder med flyktninger.

Og det er helt fra Dar-es-Salaam hun er gjest i ukas episode av podkasten Hør på henne.

Lytt her:

Langreist episode: Det er bare en times tidsforskjell mellom Norge og Tanzania. Her blir Solfrid Raknes intervjuet av programleder Vera Henriksen i RB sitt studio. Foto: Bjørn Brunvoll

I episoden forteller Raknes om hvordan man med litt trening kan bruke sin egen hånd til å trene på å gjenkjenne situasjoner og følelser, og endre vanskelige tankemønster – og erstatte røde (negative) tanker med grønne (positive) tanker.

Hun peker også på fire grunner til at unge i Norge rapporterer om at de sliter mer psykisk, og hva vi kan gjøre med utviklingen.

Dessuten har hun gode, generelle råd både til foreldre og til unge.

– Som forelder er det viktig å vise at det er en del slit. Livet er mer enn en dans på roser, og vi bør ikke late som noe annet, sier Raknes, som også forteller levende fra livet i Tanzania - og kontrastene til det norske velferdssamfunnet.