I den nye episoden av podkasten Hør på henne forteller Jørund Viktoria at de siste årene har vært en krevende reise, både personlig og for omgivelsene. For ikke bare har hun kommet ut som transkvinne - hun har også åpnet opp om diagnosen hun har, som gjør at hun i dag bruker rullestol.

Hør episoden her:

Vil ha grep om egen historie

Det startet med en reportasje i Romsdals Budstikke i desember 2020. Siden har det skjedd mye i livet til Jørund Viktoria, som har fortalt sin historie i Dagens Næringsliv, i VG og ikke minst på God Morgen Norge hos TV2 - noe som har ført til flere reaksjoner.

– Det var en klar forståelse av at når man skal ut i verden og fortelle om så store forandringer i livet, vil det bli snakket om. Det å være åpen handler om å ta grep om egen historie, og fjerne rester av skam, som jeg har slitt så veldig med, forteller Jørund Viktoria i episoden, og legger til at hun har fått tilbakemeldinger over hele skalaen – både veldig positive og betydningsfulle - og veldig stygge.

Kan møte «dobbeltblikk»: Jørund Viktoria forteller om mange fine samtaler som følge av åpenheten rundt hennes to tilstander. Men også om «dobbeltblikkene» hun kan møte på byen. Foto: Bjørn Brunvoll

Hundre prosent kvinne

Hun har levd halve livet som han, før hun gikk over til «hen» – nå, som 53-åring, bruker hun pronomenet «hun», har kvinneuttrykk og regner seg som hundre prosent kvinne.

Men, fortsatt gjenstår den endelige behandlingen, forteller hun i episoden.

Det Jørund Viktoria oftest får mest oppmerksomhet rundt, er imidlertid ikke kjønnsidentiteten - men rullestolen, som hun bruker selv om hun har to friske bein.

– Forstår du at folk synes det er rart?

– Ja, det forstår jeg. Det er en lite kjent diagnose, og det er lite informasjon rundt det, sier hun, før hun forklarer hva diagnosen er og hvilke symptomer den gir.

I episoden avslører Jørund Viktoria hvilket spørsmål folk oftest lurer på, hun forteller hva som skjer når hun av og til reiser seg opp fra rullestolen - og hva som gjør at hun nå kan trille rundt med rak rygg og fortelle sin historie.