Tirsdag startet det nitidige oppryddingsarbeidet. En uke etter at Damvokterhytta ble funnet ramponert. Hytta som ligger nær demningen ved Øverlandsvatnet, eies av Molde kommmune, men disponeres, vedlikeholdes og leies ut av Moldemarkas venner.

– Det går veldig mye folk forbi her, så det er relativt greit å tidfeste når det skjedde. Forrige tirsdag ble det oppdaget knuste vinduer, og ved nærmere øyesyn var det tydelig at noen hadde tatt seg inn og tømt pulverapparatet utover hele hytta, sier Kari Pettersen, som sitter i styret for Damvokterhytta, og styrer med utleie og regnskap.

Fortvilende

Sammen med Harald Storvik fra styret i Moldemarkas Venner, var de til stede tirsdag morgen da firmaet Polygon tok fatt på jobben med å fjerne alt pulveret og vaske hytta.

– Politiet var raskt på stedet, og forsikringsselskapet Gjensidige har vært fantastiske. Vi må berømme alle som har hjulpet oss her, sier Pettersen.

For kun et par uker siden var hytta grundig vasket ned.

– Vi har ikke fått sett så grundig enda på grunn av alt pulveret, men det ser ikke ut som det er stjålet noe av stor verdi, det er først og fremst hærverk, sier Storvik.

Hytta som ble satt opp i 1909, ble utvidet og renovert i 2008, og er veldig mye brukt.

– Vi leier ut hytta for ganske lave priser, til organisasjoner eller til private lag. Alle føler eierskap til hytta, bruker den fint og tar godt vare på den. Da er det veldig trist å se den slik som nå, sier Pettersen.

Hun håper at de som har gjort hærverket blir tatt, og stilt til rette for det de har gjort.

Omfattende nedvask

Firmaet Polygon er leid inn av forsikringsselskapet, og satte tirsdag igang med det som enkelt kan forklares som en meget grundig nedvask.

– Først må vi støvsuge hver bidige krik og krok, slik at alt løst pulver forsvinner. Deretter vasker vi svært grundig alt inventar, før vi til slutt renser møbler og tekstiler, forklarer Randi Astad og Janne Herskedal.

– Det kommer til å ta minst en dag, det tar lang tid å støvsuge, og hver eneste lille sak her må vaskes grundig, sier de.

Det er ikke første gang de rydder og renser et sted hvor et pulverapparat er tømt.

– Vi har sett flere slike tilfeller i Nordmøre og Romsdal den siste tida, uten at det har sammenheng med denne hytta, sier Astad og Herskedal.