250 søkere til sjukepleieutdanninga ved Høgskolen i Molde er 59 flere enn i fjor.

I ei pressemelding fra Høgskolen i Molde opplyses det at interessen for å studere ved Avdeling for helse- og sosialfag aldri har vært større.

– Dette er utrolig gledelig, jubler Heidi Haavardsen, dekan på Avdeling for helse- og sosialfag.

Det er 250 førsteprioritetssøkere på bachelor i sjukepleie og 133 søkere på bachelor i vernepleie.

– Det er nok en kombinasjon av hardt arbeid med å bygge gode studier over lang tid og at folk i større grad søker seg til yrker der en er sikret arbeid som er hovedårsakene, uttaler Haavardsen.

Litt ned

Totalt har 854 søkere Høgskolen i Molde som førstevalg. Dette er en nedgang på 10 personer fra i fjor. Det er planlagt 495 studieplasser ved Høgskolen i Molde fra høsten 2016.

Bachelorstudiet i regnskap og revisjon har 33 søkere mot 21 i fjor. Årsstudiet i bedriftsøkonomi har har 44 søkere, som er seks flere enn i fjor. Logistikk og Supply Chain Management har litt færre søkere, 93 mot 98 i fjor.

Færre økonomistudenter

Til studiet i økonomi og administrasjon er det 65 søkere. I fjor var det 97. Sport Management opplever også en nedgang.  Der er det bare 39 søkere, mens det i fjor var 64.

Oljenedturen

Oljekrisa merkes også på Høgskolen i Molde. Det tidligere populære studiet i petroleumslogistikk fikk denne gangen 22 førsteprioritetssøkere, mot 183 i toppåret 2013.

Gode tall for master- og videreutdanningene

Over 700 har søkt studieplass til enten master- eller videreutdanningene ved HiMolde.

– Det er vært gledelig å oppleve slike tall, uttaler rektor Hallgeir Gammelsæter.  - Vi ser at det blir mer og mer vanlig med lengre utdanninger og mange kommer tilbake for å komplettere utdanningen sin hos oss, legger han til.

Samlet for både lokalt og samordna opptak blir totalt antall søkere 1900 for Høgskolen i Molde.

Jobben er ikke over

Søkere kan omprioritere valgene sine frem til 1. juli.

- Det er først når vi sender ut tilbudet om studieplass at vi ser hvor mange studenter vi kan få hit, så nå starter jobben med å overbevise de som har oss litt ned på prioriteringslista om at det å studere i et nært studiemiljø der alle kjenner alle vil lønne seg i det lange løp, uttaler rektoren.

I tillegg til Samordna opptak sin frist gikk også fristen for de fleste studiene på lokalt opptak hos Høgskolen i Molde ut 15. april. Det vil si søkertall på mastergrader, videreutdanninger samt deltidsstudier.

Deltidsutdanning for sjukepleie fikk 168 søkere, mens deltidsutdanning vernepleie fikk 180 søkere. Totalt antall søkere på bachelorstudiene på helse- og sosialfag blir dermed 731.

Samlet får årsstudiene og bachelorstudiene ved HiMolde 1197 søkere.

Økning på landsbasis

Nesten 20 prosent flere søker sjukepleierutdanningen, viser tall fra Samordna opptak. Helse- og sosialfag har fått 13 prosent flere søkere enn i fjor.

Det er registrert snaut 15.000 førstevalgsøkere til vel 4.500 studieplasser innen sjukepleierutdanningen, viser tallene, som ble publisert tirsdag.

– Regjeringen er opptatt av å sikre god kompetanse til helse- og omsorgstjenesten. Mange søkere lover godt for det viktige arbeidet med å skaffe befolkningen gode helsetjenester, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Fakta om Samordna opptak

  • Søknadsfristen til universiteter og høyskoler gikk ut 15. april. Søknaden skjer gjennom Samordna opptak og alt foregår elektronisk.

  • Man kan søke flere studier i prioritert rekkefølge, men får bare ett tilbud om studieplass.

  • Hovedopptak er 20. juli, og søkeren må svare på tilbudet innen 26. juli.

  • De som ikke får plass i hovedopptaket kan stå på venteliste. Når noen takker nei til en studieplass, får andre tilbud om plassen. Suppleringsopptaket skjer 29. juli, og svarfristen er kort. Deretter er det etterfyllingsopptak til ledige studieplasser fram til studiestart.

  • 132.021 personer søkte om studieplass i år, en økning på 3,2 prosent fra i fjor.

  • Det er 54.535 studieplasser til fordeling. Antall søkere per studieplass er 2,4 i år, det samme som i fjor.

Kilde: Samordna opptak