De siste åra har antallet anmeldte voldtekter økt i Norge. Hos Nordmøre og Romsdal politidistrikt har antallet steget fra 15 i 2010, til 48 i 2016.

– Hva tror du er årsaka? Flere voldtekter, eller flere som anmelder?

– Det er vanskelig å ha noen veldig bestemt oppfatning av det. Det er sannsynlig at årsaka er til økning er mer sammensatt og nyansert enn at det skyldes enten det ene eller det andre. Ut fra vår erfaring i Romsdal har man en oppfatning av at generelt økt fokus i samfunnet på temaet, for eksempel i media, kan bidra til at flere melder fra, sier seksjonsleder Anniken Stormyr.

– Videre har både politiet og andre relevante etater som jobber inn mot feltet økt sitt fokus og sin kompetanse på dette de siste åra. Vi tror dette har ført til at flere tør og ønsker å melde fra, enten til politiet eller andre etater, legger hun til.

Ny arena for seksuelle overgrep

Når det gjelder en diskusjon om økningen kan skyldes flere voldtekter, har ikke Stormyr holdepunkter for å si at det skjer flere enn tidligere.

– Det er likevel verdt å ta med seg at Internett har blitt en ny arena for seksuelle overgrep de siste åra. Flere av de forholdene som skjer via nettet faller inn under voldtektsparagrafen, uten at jeg har oversikt over hvor mange saker det konkret kan dreie seg om av det totale antallet voldtektssaker i vårt politidistrikt, sier hun.

Siden 2011 har Kripos utarbeidet en årlig rapport om omstendighetene rundt voldtekter i Norge. I «Voldtektssituasjonen 2015» framgår det at andelen festrelaterte voldtekter var 39 prosent, og utgjorde i perioden 2011 til 2015 den største kategorien voldtekter.

– Har dere tall på hvor mange av de anmeldte voldtektene i Nordmøre og Romsdal som skjedde i forbindelse med fest eller russetida?

– Vi har dessverre ikke registreringsrutiner der dette er noen av registreringsdetaljene. Vi har derfor ikke mulighet for å hente ut noe på dette rett ut fra en statistikk. Opplysningene kommer sjølsagt fram i sakene, men da må vi gå gjennom disse manuelt, og det vil ta en god del tid, sier Stormyr.

Egen seksjon for forebygging

Politiet arbeider hele tida for å forebygge voldtekter.

– For Romsdal sin del så har vi per nå to ansatte ved etterforskerseksjonen som jobber med forebyggende på flere ulike kriminalitetsområder. Når det gjelder forebygging av voldtekter og andre seksuelle overgrep relatert til fest og alkohol/rus, har vi i år et samarbeid med SMISO, hvor vi tilbyr et opplegg for russen ved de videregående skolene i Molde, Fræna og Rauma, sier Stormyr.

Nordmøre og Romsdal er nå sammenslått med Sunnmøre til Møre og Romsdal politidistrikt, og er i ferd med å etablere en felles funksjonell enhet, med blant annet egen seksjon for forebygging i hele politidistriktet.

– Vi er fortsatt i en omstillingsfase, og jobber inntil videre etter de modellen vi har hatt tidligere, sier Stormyr.