– Dette skal være til ettertanke. Slik at vi kan heve blikket og se utover oss selv og vår familie og venner. Vi er en del av menneskeheten, sier kunstner Liv Dysthe Sønderland.

Uutholdelige fakta

I fire år har Sønderland jobbet med kunstprosjektet «Uutholdelige fakta» der hun lager monotypier (trykk) av små figurer. De symboliserer barn som dør av sult. Til nå har kunstneren laget over 10.000 slike små trykk, som alle er forskjellige.

– Jeg hadde egentlig planlagt å stoppe nå. Men det blir nok mer et livsprosjekt. Det har blitt litt som en botsøvelse for meg. En påminnelse om fakta vi egentlig ikke orker å tenke på, men som vi ikke må slutte å bry oss om, sier Sønderland.

Et sterkt symbol

Lørdag ettermiddag sto 400 tente telys på gulvet i Studio M på Gørvellplassen (den gamle bensinstasjonen).

Lysene brant i en time, og alle som gikk forbi kunne se inn på lyshavet gjennom vinduet, der det sto med svarte bokstaver: «10.000 barn dør av sult fra i dag til i morgen. 400 barn dør av sult i løpet av en time. 6 barn dør av sult i løpet av ett minutt.»

– Prosjektet begynte med at jeg leste en statistikk i en avis. Så klarte jeg ikke å legge det fra meg, forklarer Sønderland.

Med de tente lysene ville kunstnerne skape rom for refleksjon.

– Lys som tennes og slukkes er et sterkt symbol. Vi vil skape rom for ro i en hektisk førjulstid, sier Anne Sara Loe.

– Og så håper vi folk vil tenke over hvordan de bruker adventstida. Og på at alle ikke har det slik som oss, sier Anne Bentsen, og legger til at det blir flere event i studioet framover.

– Hva vil skje med de ti små figurene?

– Jeg har kassevis. Håpet er å få vist fram alle 10.000 samlet ett sted. Jeg har sendt noen søknader, så får vi se, sier Sønderland.

Lørdag kunne publikum kikke inn på tente lys og Sønderlands små figurer. Foto: Vera Henriksen
– Tenk at det dør noen akkurat nå, sier Line på sju år. Foto: Vera Henriksen