Søsknene Sverre Einar og Synne Eirin Vestnes hadde tatt med seg både leiker og kosedyr som de solgte. De var veldig fornøyde med dagen. Fornøyd var også barna vi møtte i barnehospitalet, der de små fikk leike sjukepleiere og behandlet bamser og dokker med det største alvor.

Rundt om på martanområde var det salgsboder med alskens varer og kuriositeter. Utstillerne kom både fra eget fylke og andre steder. Arrangementet gikk over to dager, værgudene var snille helt til på slutten søndag ettermiddag, da regnværet satte inn.

Møteplass Tresfjord

Det var en jevn strøm av folk hele tida, dette er en møteplass for folk fra nær og fjern. For de bilinteresserte var det mye gromt å se og diskutere, alt fra veteranlastebiler til motorsykler og personbiler av edel årgang i perfekt stand.

Nils Gjeitnes er utflytta vestnesing, bosatt i Gudbrandsdalen. Han tok turen til heimlige trakter i sin flott restaurerte veteran-Volvo F88. Nils er formann for 709 medlemmer i Transporthistorisk forening i Norge. Han synes opplegget i Tresfjord er godt, og lover å være tilbake neste sommer når 160 veteranlastebiler setter kursen mot Tresfjord for sitt årlige treff Vognmannen.

Men Syltemartnan er mer enn gamle biler og antikviteter. Fredag kveld var det dans på Ridderkroa med stappfullt hus, og for dagligvarebutikken i Tresfjord gir Syltemartnan kraftig omsetningsøkning.

Holder hjulene i gang

Gull verdt er den også for arrangøren Tresfjord Røde Kors, som legger ned mye tid og innsats i Syltemartnan, alt på dugnad. Overskuddet av inntektene som kommer inn går til drift av laget og tiltak for fellesskapet.

– Det er her på Syltemartnan vi får det meste av inntektene som holder hjulene i gang. Overskuddet bruker å ligge i størrelsesorden 100.000 kroner, forteller Bjørn Inge Olsen, økonomiansvarlig for Syltemartnan.

I år var det mange trøndere som hadde lagt turen til Tresfjord, både med lastebiler og personbiler.

– En fin helgetur, vi er blitt svært godt mottatt her i Tresfjord og kommer gjerne tilbake, sier en gruppe trøndere vi snakket med.

Medlemmene av Tresfjord Røde Kors kan nå puste ut etter vel gjennomført martna. Om ikke lenge starter planleggingen for det som skal skje neste år.

OLAV SKJEGSTAD

olav.skjegstad@r-b.no