Molde: – Vi var nesten alltid her om sommeren, og da gikk vi mye på tur. Den gleden jeg fikk på tur da, har inspirert meg til å bli meg på prosjektet jeg gjennomfører nå.

Og prosjektet Andreas Orset (24) jobber med er ikke så rent lite. I løpet av 13 måneder skal han reise rundt i hele Norge og gå på tur. Han skal teste sko fra den norske produsenten Alfa, samt spre turglede for Norsk Friluftsliv og Visit Norway. Etter 10 måneder med store variasjoner i turterreng og værforhold, er turen kommet til Møre og Romsdal.

– Når jeg etter en omfattende prosess ble plukket ut som den ene eventyreren av over 1000 som søkte på jobben, begynte jobben med å planlegge. Jeg startet med en grov planlegging av regioner og landsdeler, og så blir detaljplanleggingen gjort litt mer på stedet jeg er, etter å ha sett på forholdene og snakket med lokale folk, sier Orset.

Fantastisk variasjon

Vi treffer ham på Romsdalsmuseet, dagen etter at han ankom Molde. Første dagen ble brukt til å gå en tur på Varden og Skihytta, samt snakke med folk.

Deretter ble det Farstadsanden og Nordneset fyr, før turen gikk videre til Trolltind i Nesset på ski, og flere skiturer på Sunnmøre. Han skal også innom Åndalsnes og besøke Tindesenteret blant annet.

Nordneset fyr i Fræna

Totalt blir han i fylket omtrent tre uker, og han liker det han har sett så langt.

– Sjøl om det er de spektakulære toppene som kommer best fram i sosiale medier, er det utrolig mye mer fint å vise fram, sier eventyreren.

Røtter i Romsdal

Her i området har han vært på tur tidligere i livet også.

– Pappa er fra Torvikbukt, og har bodd i Molde. Så jeg har slekt både i Romsdal og på Nordmøre. I barndommen vokste jeg opp med å dra på tur her i nesten alle ferier. Jeg tror det var da jeg fikk friluftlivsintressen, sier Orset.

– Jeg husker vi gikk mye på Reinsfjellet i Gjemnes, og jeg lærte å like slike ting. Derfor føler jeg at det var her det startet for mange år siden, og derfor er det ekstra spesielt å komme tilbake hit nå, sier Orset.

Tilknytningen til Molde har han beholdt gjennom fotballen, sjøl om han har bodd utenfor Oslo mesteparten av livet.

– Jeg har vært masse på Aker Stadion, vi dro alltid på kamp når jeg var her i barndommen. Jeg var også med i Tornekrattet i mange år, også mens jeg har bodd på Østlandet og jeg har derfor sett mange av bortekampene til MFK, forteller Orset.

Elsker møtene med folk

Det skinner gjennom at eventyreren er glad i å møte folk, og enten gjennom supporterklubben, turfølget eller studentmiljøet i Bergen, hvor han fullførte utdanninga sist sommer. Men når han skal ut på tur er det ofte ensomt.

– Jeg var ikke vant til å gå så mye alene før. Det var veldig uvant i starten, man blir vant til det. Når jeg er ute lenge alene merker jeg ikke ensomheten så mye, men hvis jeg har med noen på deler av turen blir det fort veldig tomt med en gang jeg er alene igjen forklarer Orset.

På spørsmål om hva høgdepunktene har vært så langt, kommer en episk periode på Senja med sydenstemning på strendene og flotte fjellturer fort opp. Men han er snar med å si at det beste med prosjektet så langt har vært menneskene han har møtt.

– Jeg vil trekke fram alle de jeg treffer rundt om i landet. Folk er åpne og gjestfrie. De inviterer meg heim til seg eller ut på tur. Når jeg går så mye alene, setter jeg veldig pris på de menneskemøtene jeg får undervegs.

Responsen han får personlig og på nett tyder på at han går i riktig retning.

– Jeg tror det prosjektet her treffer veldig i folkesjela – det er på en måte erkenorsk å gå tur i fjellheimen. Og det treffer veldig godt i tida, siden det er veldig populært nå å gå på tur. vi leser at Turistforeningen stadige setter nye rekorder på sine hytter og folk legger kanskje feriene sine til Norge istedenfor utlandet.

– Jeg møter mange som synes det er en stor opplevelse å reise i Norge, samtidig som flere og flere legger ut turbilder fra Norge på sosiale medier også, så det er absolutt i tida, sier Orset.

– Men hvorfor er det viktig at folk kommer seg ut på tur?

– Jeg tror det mange grunner, men store deler av den norske befolkningen er for lite aktiv. Og gåing er en veldig god form for mosjon eller trening. Mange burde komme seg ut av sofaen og ut i naturen bare fordi det har en stor helseeffekt. Og så er det en god avkopling fra stresset i byen, samtidig som det er fantastiske naturopplevelser. De som ikke har vært så mye i naturen vet egentlig ikke hva de går glipp av, det er så mange fine stunder der ute.

Deler opplevelsene

For å vise folk hvor flott det kan være på tur, bruker Orset sosiale medier flittig under turene sine. Sjøl om det kan være krevende.

– Det er jo ikke like mye strøm overalt, så det er en utfordring å skrive og redigere bilder og video i teltet. Men med batteribank og solcellepanel klarer jeg meg så lenge jeg er effektiv, sier han.

På Facebook deler han det meste, fra bilder og video til blogginnlegg eller andre artikler. Et par ganger i uka skriver han på bloggen, der deler han opplevelser, triks og tips eller turbeskrivelser. På Snapchat er det små glimt fra tur, og på Instagram er det bilder.

Atlanterhavsvegen var et selvsagt stopp på veien

– Instagram bruker jeg stadig mer, og der er responsen god. Jeg opplever at mange liker det jeg legger ut på Instagram, og bruker det som en god kilde til inspirasjon, sier Orset som kaller seg @alfaeventyreren i sosiale medier.

Inspirasjonsprosjekt

Men han legger ikke bare ut solskinnsbilder. For det er slettes ikke skyfri himmel på alle turene.

– Jeg har blitt dreven på å sette opp telt i storm og uvær. Jeg er jo stort sett ute uansett vær, og har overnattet i telt i minus 30 grader i Finnmark. Man lærer etter hvert at det har sin sjarm å være ute sjøl om det ikke er finvær. Mange tenker ikke på hvor deilig det er å komme inn etter å ha vært ute en tur hvor det har vært litt vått eller kaldt, sier Orset.

Eventyrer Orset har fått hjelp til å finne de fineste turene av Visit Norway, og ønsker i samarbeid med Norsk Friluftsliv å inspirere flere til å bruke naturen.

– Uansett om det er høgt eller lavt, fint eller dårlig vær. Lang eller kort tur, det viktigste er at folk kommer seg ut. Og jeg håper at mine opplevelser kan inspirere flere til friluftsliv, sier eventyreren.

Nå som det nærmer seg slutten på det 13 måneder lange eventyret til Andreas, er det klart for finale. Og han inviterer med seg noen heldige på den siste turen.

– Jeg har en konkurranse gående nå som gjør at folk kan bli med på avslutningsetappen min og samtidig inspirere andre. Jeg kaller det "Eventyrlyst", og folk som bruker emneknagg #eventyrlyst og #alfasko på bildene sine kan være med i konkurransen, forteller Orset.

Avslutningsturen blir planlagt utifra hvem som vinner bildekonkurransen.