Norske Shell har til nå eid 9,02 prosent av Polarled-gassrørledninga og 15,03 prosent av gassanlegget på Nyhamna. Foruten Shell, som nå går ut, eies Polarled av Statoil, Petoro, OMV, Total, Dea, ConocoPhillips, Edison og Wintershall.

Kjøper seg inn i Nyhamna

Nå kjøper Cape Omega hele Shell-andelen i Polarled, og tre prosent av Shells andel i Nyhamna-anlegget. Det var nettstedet sysla.no som først brakte meldinga.

Det 482 km lange Polarled-røret går fra Nyhamna til Aasta Hansteen-feltet vest for Bodø, og skal ta opp gass fra flere nye felt på strekninga. Shell har ingen felt som benytter Polarled-røret.

Shell vil fortsatt være knyttet til Nyhamna gjennom en betydelig eierandel, og fremdeles stå for driften av anlegget gjennom rollen som teknisk tjenesteyter til operatøren Gassco.

– Bidra til videreutvikling

– Shell deltok i finansieringa av Polarled rørledninga og utvidelsen av Nyhamna for å bidra til å videreutvikle produksjon av gass på norsk kontinentalsokkel. Salget har ingen innvirkning på Shells virksomhet eller strategiske ambisjoner i Norge, sier Rich Denny, Shells adm. direktør i Norge i en melding.

Avtalen er i samsvar med Shells strategi om å konsentrere oppstrømsporteføljen der selskapet kan gi mest mulig verdi til aksjonærer og partnere. Partene har avtalt å ikke gi opplysninger om finansielle aspekter ved transaksjonen

Eies av Hitec Vision

Cape Omega startet opp for tre år siden, og hadde et overskudd på 400 millioner kroner i fjor. Bergensselskapet er eid av Hitec Vision, et oppkjøpsfond med fokus på offshore oppstrøms olje- og gassindustri. Transaksjonen ventes fullført innen utgangen av 2017, med forbehold om godkjennelse fra Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet.

Kostet 6,5 milliarder kroner

Statoil var operatør for utbygginga av Polarled. Polarled kostet 6,5 milliarder kroner.