Har du lagt merke til hvor enkelt det er å ta seg fram til fots langs Vardevegen, Storlivegen, Thiisløypa, turvegen mellom Hatleliblokka og Vardevegen og på stien fra Vardevegen til Hauglegda? Selv på dager med kraftig snøfall, som vi har hatt så mye av den siste uka, kan du gå tur på fast underlag uten å irritere skifolket. Her er forklaringen, og et tips om hvem du kan takke!

Lager sti med ATV

Hver dag etter snøfall rykker Kåre Gjendem fra Moldemarkas Venner ut med en ATV 6-hjuling med gummibelter.Et slikt kjøretøy tar seg fram i djupsnøen uten problem. Bak kjøretøyet sleper han med seg et bildekk, som pløyer opp en passe bred sti i snøen. Hele runden tar cirka 3 timer, og resultatet er mange kilometer med perfekt preparerte vinterstier i Moldemarka.

– Jeg begynte med dette for fire år siden. Nå er jeg i gang med min femte sesong, sier Kåre Gjendem.

Dugnad for fotfolket

Han opplyser at det er Moldemarkas Venner som har kjøpt inn kjøretøyet og dekker driftsutgiftene. Jobben gjør Kåre på frivillig basis uten betaling. Det blir mange timer gratisarbeid til glede for de mange som vil oppleve Moldemarka på vinterføre uten ski på beina!

– Hva er drivkreftene som får deg til å bruke så mye tid på dette?

– Jeg syns det er kjekt å kunne bidra til at flest mulig bruker Moldemarka. Undervegs når jeg er ute for å lage disse gåløypene, møter jeg blide og takknemlige folk. Det forekommer faktisk at de applauderer når jeg kommer kjørende med bildekket på slep. Fole kjekt, sier Kåre Gjendem.

– Er det aktuelt å kjøre opp flere slike vinterstier i Moldemarka?

– Foreløpig tror jeg dette holder. Det tar som sagt 3 timer å kjøre opp Vardevegen, Storlivegen, Thiisløypa, turvegen fra Hatleliblokka til Vardevegen og stien til Hauglegda. Vi prøvde oss i begynnelsen på «Elsestien» ved Øverlandsvatnet, men det viste seg at bruene der er for smale for ATVen. Dessuten kommer vi i konflikt med langrennssporet mellom Jensgurilia og starten på «Elsestien» ved Damvokterhytta, sier Kåre Gjendem.

Ros fra kommunen

Tore Birkeland i Molde kommune roser Kåre Gjendem og Moldemarkas Venner for jobben de kjøre med å kjøre opp løyper for folk som vil gå til fots i marka om vinteren.

– Dette er et positivt bidrag som kan dempe konflikten mellom fotgjengere og skiløpere. Vi håper flest mulig bruker de oppkjørte fotturløypene og unngår å gå i oppkjørte langrennsspor, sier Tore Birkeland.