Thea Brevik har doktorgrad i livmorhals-screening, og jobber i dag som forsker på Høgskolen i Molde.

– Som en av få kreftformer, kan livmorhalskreft både forebygges og utryddes, forteller Thea Brevik i en ny episode av podkasten Hør på henne. Der forteller hun også hva som skal til for at Norge skal lykkes med det:

Hør episoden her:

– Ikke utsett - ta prøven!

Forskerens viktigste budskap er at alle bør følge livsmorhalsprogrammet, som hvert år forhindrer 700 kvinner fra å få livmorhalskreft.

– Nylig har det vært saker i media om kvinner som har fått feiltolket sine celleprøver. Hva tenker du om det?

– Det er helt forferdelig. Man kan ikke tro at det er sånn. Men feilmarginen er veldig lav, bare 0,01 prosent. Det største problemet er ikke feiltolkning av prøver, men at folk ikke tar livmorhalsprøver regelmessig, sier Thea Brevik.

I episoden forteller hun om hvorfor hun tror kvinner har en tendens til å utsette den gynekologiske undersøkelsen. Hun gir også noen gode tips og råd til den som gruer seg.

Dessuten forklarer hun hva HPV-virus, som 70–80 prosent av oss får i løpet av livet, og som oftest forsvinner av seg selv – men som man også må være på vakt for i forhold til kreft – er for noe.

Hun forteller også hva hun mener om HPV-vaksinen, som i dag tilbys alle jenter og gutter gratis i 7. klasse – men som andre aldersgrupper må betale selv.

Fullt hus: Et fullsatt Storyville fikk lære om kreft og HPV-virus i Storyville nylig, da Thea og mannen Mudde hadde Popvit-arrangement i regi av Molde bibliotek. Foto: Privat

75 tiltak til 1 milliard kroner

Thea forteller i episoden at den tradisjonelle forskeren var en mann som forsket på menn, for menn. Det har ført til at kvinnehelse har vært nedprioritert.

– Det gir i dag en helsetjeneste som er bygd opp for menn primært, og der kvinner opplever et dårligere tilbud, fra vi fødes til vi dør, sier hun, og gir eksempler på hvordan det påvirker kvinner i dagens helsetjeneste.

Nå er hun spent på om de 75 nye forslagene til tiltak for kvinnehelse fra regjeringens Kvinnehelseutvalg - som skal koste 1 milliard kroner - vil føre til noe.

– Det kom en lignende liste for 20 år siden. Ingenting har skjedd, sier hun, og legger til at hun ofte får spørsmål om «hva med mannen» når hun snakker om kvinnehelse.

– Jeg er helt enig. Vi må snakke om mannen også, humrer hun.

Kulturkræsj og hverdagsrasisme

På hjemmebane er Thea gift med Muhunthan «Mudde» Navaratnam fra Averøya, som er lege. Sammen har de tre barn.

På skitur i Isfjorden: Thea og Mudde på skitur på selveste julaften i Theas hjembygd. I dag er de bosatt i Molde. Foto: Privat

Hjemme diskuterer de nok mer livmorhalser og helse enn et gjennomsnittlig ektepar.

I episoden forteller Thea også om hvilke kulturforskjeller hun og Mudde opplevde det året hun fikk forske ved Verdens Helseorganisasjon i Lyon, mens han var hjemme med barna – noe som var uhyre spesielt i en fransk og mer maskulin kultur.

Mer overraskende var reaksjonene hun fikk her hjemme.

Dessuten snakker hun om den påminnelsen mannen og familien stadig får om at de er annerledes, på bakgrunn av navn og hudfarge - selv om de er norske.

– Jeg blir overrasket over hvite folk som meg selv, som aldri har kjent dette på kroppen, som mener at vi ikke har rasisme i Norge, sier hun.