Else-May Norderhus er gjest i en ny episode av RB-podkasten Hør på henne. Den skal løfte fram kvinner som har våget å satse, og som har en historie å fortelle.

Lytt her:

Drapstrusler og grove meldinger

Før Else-May Norderhus ble utnevnt til statsforvalter i Møre og Romsdal i 2021 – og med det ble fylkets første kvinne i rollen – var hun 12 år på Stortinget som Ap-politiker.

I episoden forteller Norderhus om hvordan hun ble truet på livet da hun fikk en telefon en sein kveld hun var på jobb på Stortinget. En samtale med en kollega på Møre-benken var til god hjelp for å takle trusselen, og Norderhus forteller at hun ble mer lei seg enn egentlig redd. Hun anmeldte til slutt forholdet.

– Jeg var overraska over at det gikk an, at det går an å bli så sint, uten å tenke over hvordan det er å være politiker. Jeg synes at folk må tenke seg litt om, det gjelder alle, som er på sosiale medier, hva man får seg til å si og skrive om andre. Man må seg selv i speilet etter man har skrevet kommentarer. Det er helt fint å skape debatt. Men å gå løs på enkeltpersoner, det er ikke greit, sier Norderhus.

På spørsmål om hun har opplevd trakassering, svarer Norderhus ja, og kommer podkastepisoden med et svært grovt eksempel.

– Du må jo være litt hardhudet, men samtidig mener jeg at man må si fra. Og ikke være redd for å si fra, sier Norderhus.

Laget av Gud og rock’n’roll

På spørsmål om hvordan hun har taklet å stå i stormen som politiker, svarer Norderhus at det må være Gud og rock’n’roll - men henvisning til foreldrene i Valsøyfjorden, der moren har tilknytning til tro og kirke, mens faren Kolbjørn Botten er kjent for å spille gitar og synge. Det siste har også datteren arvet.

Humor og alvor: Det blir både alvorlige tema og høylytt fliring i Hør på henne-episoden. Foto: Bjørn Brunvoll

Hun forteller også om gründerskap-arven etter bestefar Lars K. Botten som startet Botten settefiskanlegg i 1983 og Norsk Næringsbygg, som Lønheim nå har tatt over, i Valsøyfjord.

Dessuten snakker hun om sine nye jobb, der har hun ansvaret for samfunnssikkerhet og beredskap i Møre og Romsdal, og sine fem nokså utradisjonelle hobbyer.