For vel åtte år siden skreiv jeg for første gang om fraværet av gode leikeplasser i Molde sentrum. Den flotte skulpturen foran bokhandleren i Dahlgården i sentrum er fortsatt det nærmeste man kommer et naturlig stoppested for barn i Storgata. En leikeplass vil etter mitt syn være et naturlig samlingspunkt for barn og foreldre. Det vil også være et signal til innbyggerne, turister og forbipasserende om at byen også er for barna. Når neste byutviklingsprosjekt blir realisert håper jeg at en leikeplass er inkludert. Det vil løfte Molde.

Stadig flere byer har fått opp øynene for verdien av leik i bybildet. På onsdag var jeg i møter i Ålesund. På grunn av båtfestivalen i sentrum ble trafikken dirigert litt annerledes enn den pleier. På vegen fikk jeg øye på en ny leikeplass på Skansekaia, nesten midt i sentrum. Jeg snakket med noen barnefamilier i byen som var tydelige på at dette var viktige pusterom for både foreldre og barn. Liknende beskrivelser har jeg fått småbarnsforeldre i andre byer som har bygd nye leikeplasser i bybildet. Derfor forstår jeg godt at det stilles krav til utbyggere om lekeareal rundt store byggeprosjekt. Når byen vokser må man også tenke på de minste.

Molde er ikke alene. Fraværet av leikeplasser i norske byer er slående, skrev landskapsarkitekt Thea Kvamme Hartmann i magasinet Arkitektur for noen måneder siden. Hun synes det er rart at Norge, som er internasjonalt kjent for å satse på barn, er så lite innovative når det gjelder leikeplasser. – Barna er en ressurs for bylivet. Likevel virker det som om byplanbegreper som torg, plass og gate ikke assosieres med noe som bør tilrettelegges for barn, skriver hun og etterlyser større ambisjoner. Hun viser til sammenhengen mellom leik og kreativitet. – Norge er avhengig av en ny kreativ generasjon, og i utformingen av leikeplasser ligger en mulighet til å ta barna på alvor, skriver hun.

Husker du en leikeplass fra barndommen? Jeg tror de fleste gjør det. Leikeplasser er en ramme for våre kollektive minner fra barndommen, mener arkitekten Kvamme Hartmann. Jeg tror hun har helt rett. I en tid da stadig flere ønsker å bo bynært tror jeg derfor at det er viktig at man investerer i gode, kreative leikeplasser nært byen. I uka som kommer vil Storgata være full av liv. Moldejazz gjør at hele byen blomstrer. Ulike arrangement gjennom året er med på å gi barna en plass i byen. Det er kjempeflott, og på dette området har det skjedd mye positivt de siste åra. Samtidig er det i hverdagen at leikeplassen virkelig kommer til sin rett. Derfor er den også spesielt verdifull.

God helg!